A partir de l’estiu de 2022 hi haurà 1 tren cada 5 minuts a les estacions de la línia que uneix el Vallès amb Barcelona a les hores de màxima afluència, i cada 10 minuts fora d’aquest horari. A més, els tens que circulin des de Sant Cugat en direcció cap a Barcelona comptaran amb un servei de trens cada 2 minuts i mig.

Això serà gràcies als 15 nous trens que es posaran en marxa progressivament per passar “d’un servei amb horaris a un de freqüències, com el metro“, així ho explicava el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet a la presentació de la iniciativa.

Ja s’ha posat en prova una unitat, que circularà sense viatgers, durant 6 mesos. Un cop passat aquest període, s’aniran posant en marxa 2 unitats cada 2 mesos, fins arribar a les 15 previstes. Així doncs, preveu que no serà fins l’estiu del 2022 quan s’aconsegueixi la màxima capacitat del la línia vallesana.

Això comportarà incrementar la capacitat de la línia Barcelona-Vallès en un 37,5%: “de 80 milions de viatgers l’any a 110 milions”, ha exposat Calvet. Amb uns nous combois que tenen prop de 200 seients i dos espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda, bicicletes o cotxes. La capacitat màxima s’acosta als 800 passatgers per tren.

A nivell intern, FGC preveu contractar més de 200 persones per prestar els nous serveis, un centenar de maquinistes (el 40 per cent, dones,) i un centenar d’agents d’estació i personal per a tallers, que s’han adequar per mantenir els nous trens i digitalitzar tota la línia del Vallès.

Una disminució de la demanda en context de pandèmia

Una inversió que la Generalitat ja havia previst abans de l’arribada de la pandèmia, que ha fet endarrerir l’arribada dels nous trens fins a nou mesos. En aquest context, recuperar els milions de viatges que és feien abans de la situació de pandèmia és el seu principal repte, dirigint la mirada cap a la lluita del canvi climàtic i buscant “més integració, més sostenibilitat, més tecnologia i més resiliència”.

FOTO: Estació de Ferrocarrils | Pau Quintana