Com ens podem allunyar del mosquit tigre?

by | maig 17, 2021 | Mediambient, Societat

S’apropa l’estiu, i amb ell l’arribda del mosquit tigre, una espècie que tot i ser forana s’ha adaptat perfectament al nucli urbà. És per això que l’Ajuntament de Cerdanyola posa en marxa una campanya els mesos de maig a octubre per controlar la seva proliferació.

Les zones més afectades a Catalunya és la zona litoral, prelitoral i parts de l’interior de Catalunya, com veiem en aquest mapa cedit pels Agents Rurals de la Generalitat:

Des de l’Ajuntament es demana doncs que qualsevol incidència es comuniqui a l’Ajuntament per ajudar a localitzar el focus del mosquit i aplicar mesures adients per la seva eliminació. A més, han donat a conèixer una sèrie de consells per evitar els focus de cria del mosquit tigre:

Què hem de fer per evitar els focus de cria del mosquit tigre?

  • Buidar i mantenir qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
  • Els dipòsits o bidons que s’utilitzen per recollir aigua pel rec han d’estar coberts amb una tela mosquitera prima o ser buidats i assecats una vegada a la setmana com a mínim
  • Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs. Els embornals del jardí que acumulin aigua es poden tapar amb una tela mosquitera per tal d’evitar que el mosquit entri i hi posi els ous. També es recomana netejar-ho una vegada a la setmana tirant-hi aigua a pressió.
  • Vigilar les basses petites, buidar-les dos cops per setmana o cobrir-les amb una tela mosquitera. També es recomana introduir peixos (per exemple la carpa comuna) a les basses, sent un mètode biològic d’eliminació de les larves de mosquit.
  • Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les.
  • També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra.
  • Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics.
  • Les piscines clorades, l’aigua de rius i rieres en moviment i les basses on hi ha peixos o granotes, no constitueixen espais de risc.

Una problemàtica que també encaren institucions com el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, que ha posat en marxa diverses iniciatives per informar i conscienciar la població sobre la identificació control de la reproducció d’aquesta espècie Un d’ells és aquest conte escrit per Aitana Montaner i il·lustrat per Jordi Sales, que podreu visualitzar a continuació:

FOTO: Campanya de prevenció | Ajuntament de Cerdanyola

Vols llegir més…?

Recomanacions d’hàbits saludables i sostenibles per aquest estiu 2022

Recomanacions d’hàbits saludables i sostenibles per aquest estiu 2022

L’estiu és sinònim de vacances i, per tant, de ganes de sortir del niu i explorar nous indrets. Alhora, però, és moment d’habitar els espais naturals i culturals i d’aglomeracions turístiques que tenen un efecte perjudicial pel medi ambient i l’entorn social i cultural.

Recomanacions de cims propers per pujar aquest estiu 2022

Recomanacions de cims propers per pujar aquest estiu 2022

D’entre els cims més emblemàtics de Catalunya, en destaquen diversos que formen part de la nostra zona, situats al Vallès Oriental i Occidental, que recollim en aquesta llista de recomanacions per aquesta setmana mediambiental. Si teniu ganes d’enfilar-vos muntanya amunt sense fer llargues quilometrades, tasteu aquestes propostes! 

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: