Un grup de voluntaris i voluntàries de Cerdanyola del Vallès ha creat la iniciativa Jovent Ecologista de Cerdanyola (JEC) amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la problemàtica local dels residus al Parc Natural de Collserola i la zona de la Riera de Sant Cugat. 

“La idea va néixer caminant per aquests camins de Collserola, quan vam començar a veure que la brossa que hi havia semblava que naixia dels arbres”, explica el fundador, Sergio Fernández.

“Vam decidir fer una crida per Instagram, vam fer cartells i molta divulgació i cada vegada anem netejant i abastant més territori”. Així, es va començar a sumar cada vegada més gent: famílies, nens, adolescents i adults que a poc a poc van creant un ambient molt positiu i que també serveix per aprendre la varietat de flora i fauna de la zona.

Jornades de recollida de residus cada dues setmanes

El grup organitza una recollida de residus cada dues setmanes a la Riera, en el límit del barri de Canaletes. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és aconseguir una Cerdanyola més verda i veure Collserola lliure de brossa. “El que recollim són residus humans d’una mala gestió que es podrien haver reciclat en un punt verd” explica Laura Cerdà, cofundadora. Així, el grup fa un recompte rigorós de la tipologia de residus que va recollint.

Alguns dels veïns i veïnes que s’han sumat a la iniciativa expliquen que “és molt sorprenent com la gent no para consciència del que tiren a la muntanya i al carrer”.

La gran problemàtica amb la qual s’ha trobat la JEC són la quantitat de tovalloletes que baixen del riu. “Aquest material no es descompon, les fibres es trenquen i s’escampen i formen un tipus de catifa mesclat amb la molsa i la vegetació”, explica Sergio Fernández. El fundador recalca que, a més, aquest és un hàbitat per a gran varietat d’aus, insectes, amfibis i molts crustacis”.

Els voluntaris expliquen, sorpresos, algunes de les coses inimaginables que s’han trobat: un extintor, una persiana, molts plàstics i, fins i tot, una bateria d’un cotxe. Finalment, la JEC es coordina amb els serveis municipals i tots aquests materials que el grup ha recollit arriben a bon port.

Grup en creixement

La JEC va començar amb un grup de voluntaris de cinc persones, però el grup han acabat sent prop d’una trentena durant cada nova quedada. Els voluntaris expliquen que aquesta és també una bona manera de passar una estona amb la comunitat. “Promovem el voluntariat, l’educació ambiental, juguem i podem, fins i tot, aprendre a identificar el cant dels ocells”, explica el fundador.

La JEC anirà ampliant progressivament les seves accions a la naturalesa amb neteges i accions educatives al llarg del temps. Primer, expliquen, volen acabar de formalitzar bé aquesta part de la brigada. “Volem fer accions d’informació sobre la natura, activitats i tallers per als infants amb professionals amb formació”.

Actius a les xarxes socials

La generació que predomina a la JEC sap la importància de fer-se visibles a Internat per conscienciar cada dia més gent. Per això, expliquen tot el que fan a través del perfil d’Instagram @jovesecocerdanyola.