Aquest dijous a les 17h l’Ajuntament de Cerdanyola celebrarà la sessió ordinària del ple municipal del mes de maig de forma telemàtica. Es podrà seguir a través d’aquest enllaç. A les 16h es durà a terme, també telemàticament, l’audiència ciutadana.

Un dels temes centrals del ple serà l’aprovació del canvi de zona blava a zona taronja. Si el plenari ho aprova aquest dijous, a partir del mes de setembre no es pagarà, però es tindrà limitació de temps d’ús. El govern local ho plantejarà al ple municipal del mes de maig a l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. També es parlarà de l’expedient de contractació de gestió de la zona esportiva Riu Sec, que acull pistes de tennis i pàdel.

De zona blava a zona taronja

El govern local proposarà al plenari suspendre provisionalment la zona blava per després fer el canvi a zona taronja a partir de l’1 de setembre de 2021. A partir d’aquesta data, es preveu que, si el ple ho aprova, es posi en marxa una nova zona d’estacionament regulada que passarà a ser gratuïta però amb temps limitat.
El govern justifica aquest canvi amb l’objectiu de “garantir una correcta rotació de l’espai públic i potenciar l’activitat de la ciutat”.

La gestió de la zona esportiva Riu Sec

En aquest ple també es decidirà si s’aprova o no l’expedient de contractació per a la gestió i explotació del CEM Riu Sec (espai de raqueta), mitjançant concessió administrativa. Això implicaria convocar la licitació per fer el contracte que posi en marxa l’equipament.

També es plantejarà aprovar la despesa plurianual 643.161,63 euros que comporta la contractació, corresponent al lloguer de pistes per part de l’Ajuntament. La despesa, però, quedaria pendent de l’aprovació del crèdit pressupostari.

Referent a la CEM Riu Sec, el grup municipal d’Esquerra Republicana va explicar públicament que va demanar, a les reunions prèvies al ple, que el servei de l’equipament incorpori el foment de l’esport femení, així com la inclusió de la diversitat funcional.

Vista aèrea de les pistes del Riu Sec. FOTO: Google Maps

Vista aèrea de les pistes del Riu Sec. FOTO: Google Maps

Mocions sobre habitatge, gossos i qüestions veïnals

Al ple del mes de maig es debatran un total de deu mocions presentades pels partits polítics del consistori. Entre els temes destacats hi ha mocions referents a l’habitatge, les àrees per a gossos, el CAP de Les Fontetes i la problemàtica del carrer de Santa Teresa.

Per una banda, ERCEn Comú Podem (ECP) i Junts per Cerdanyola proposaran al plenari instar l’Ajuntament a fer els tràmits perquè Cerdanyola es declari com a àrea amb mercat d’habitatge tens i, per tant, s’apliquin les mesures de control del preu del lloguer a la ciutat.

Quan el Parlament de Catalunya va aprovar la llei de regulació del lloguer l’any 2020, aquesta contemplava una seixantena de ciutat, entre elles Cerdanyola, que es consideraven Mercat d’habitatge tens durant un any. Ara, cal que l’Ajuntament ho sol·liciti perquè s’hi apliquin les mesures.

En una altra moció, PSCCiutadansECP i PP proposaran “portar a terme les accions necessàries per aconseguir la reobertura del CAP Fontetes“. Els partits que ho proposen, expliquen que la Generalitat va dir, l’abril de 2021, que no tenien prevista la reobertura del CAP, que està tancat des del mes de març de 2020. El motiu pel tancament que Salut va donar ja fa un any va ser la manca d’adequació de l’edifici a les necessitats de la situació de pandèmia.

Per una altra banda, Ciutadans demanarà que l’Ajuntament prengui accions “urgents i diàries en la zona del carrer Santa Teresa per posar solució a la greu situació d’insalubritat pels rosegadors i les plagues de mosquits, així com per a millorar la falta d’il·luminació”. També requereixen que es garanteixi la neteja viària, la recollida de residus i que es reforci la vigilància policial a la zona. En aquest carrer s’estan duent a terme les obres de demolició dels cinemes El Punt.

Treballs d'enderrocament dels cinemes El Punt fa uns mesos. FOTO: Mónica GM

Els animals de companyia també tindran espai al ple amb una moció d’ERC en la qual demanaran que l’Ajuntament estudiï en quins punts de la ciutat es poden instal·lar àrees d’esbarjo per a gossos on puguin estar deslligats.

Menstruació, la Salut de les dones i recursos humans

Seguint en l’apartat de les mocions dels partits de l’oposició, Esquerra proposarà al ple aprovar una moció per la lluita contra la pobresa menstrual a la ciutat. En aquest sentit, plantegen que l’Ajuntament proporcioni els productes d’higiene menstrual a la ciutadania en risc d’exclusió social o a persones sense llar. A més, proposen senyalitzar els lavabos públics de forma inclusiva i fer campanyes d’informació i sensibilització sobre la menstruació i els productes sostenibles que existeixen.

En una línia similar, ECP plantejarà que el govern local impulsi un Consell Municipal de Salut per a la dona “com una via de participació i gestió eficaç de la política de salut, per comptar amb un instrument dins de l’àmbit municipal que doni veu a les necessitats en matèria de salut de les dones”.

ERC, que participa en un total de cinc mocions, demanarà que el ple aprovi la redacció d’un Pla d’Ordenació dels Recursos Humans i de la Qualitat en l’Ocupació amb la finalitat de reduir la temporalitat de la plantilla de l’Ajuntament. Esquerra assenyala que hi ha treballadores i treballadors amb més de 20 anys d’interinatge.

Suport a Colòmbia i Palestina

Al ple, es presentaran tres mocions referents als conflictes a Colòmbia i a Israel i Palestina.

Des de Guanyem, proposaran condemnar “la repressió de les protestes pacífiques i el context d’extrema violència que s’està donant a Colòmbia des del 28 d’abril i demanar que les violacions dels drets humans perpetrades per l’actuació de la força pública no quedin en la impunitat i que siguin investigades de manera ràpida i oportuna”. En la mateixa línia, ECP planteja una moció que també condemna la repressió i violació dels drets humans a Colòmbia des de l’inici de les protestes al mes d’abril.

Per una altra banda ERC, Guanyem i ECP presentaran una moció per denunciar “la vulneració del dret internacional per part d’Israel i la desproporció en la seva suposada “resposta” que acaba generant desenes de víctimes civils i destrucció en infraestructures bàsiques quotidianes a Gaza, fent que la vida hi sigui encara més difícil”.

A més, demanaran al plenari que insti la regidoria de Cooperació i Solidaritat a treballar en una campanya de sensibilització de la ciutadania i d’ajuda humanitària a Palestina conjuntament amb el Fons Català de Cooperació.

Referent als peatges a les carreteres, Ciutadans presentarà una moció per instar al govern de l’Estat “a no instaurar el cobrament en autovies i en les autopistes de l’Estat després de la seva liberalització”.

FOTO: Zona blava a Cerdanyola | cedida Tot Cerdanyola