“La UVB està immersa en una activitat febril com feia temps no es veia. Els seus dos grans focus són l’Emergència Climàtica i el Pla Urbanístic. Pels qui coneixem la trajectòria de l’entitat, amb més de 70 anys al seu damunt, no ens sorprèn. Fins que es va constituir l’EMD, la UVB era l’encarregada d’exercir el diàleg amb l’Ajuntament amb resultats clarobscurs, més obscurs que clars per la desídia municipal. Les discordances constants de l’EMD amb l’Ajuntament i una actuació “totalitària” mercès a la seva majoria absoluta han fet que la UVB comenci a prendre cartes en els diferents assumptes que afecten a Bellaterra, i ho fan des d’una professionalitat modèlica i un compromís amb el veïnat, sense rebre res a canvi. Aquest esperit recuperat d’aleshores m’agrada, perquè molt sovint la política embruta i fa que les coses simples es transformin en raons d’estat i de poder.

Abans d’aquells comicis municipals on es va donar per oficialitzada l’EMD, hi va haver un interregne d’un any aproximadament on JpB va assumir temporalment el mandat pel fet presentar-se com a partit i guanyat a Bellaterra en les anteriors eleccions municipals (2007). Aleshores vaig proposar al Ramon Andreu que crees una junta de consens amb les entitats i partits de Bellaterra per dissenyar una estratègia de futur, allò que de fa un temps està tant de moda, un “Full de ruta”. No va ser així i no ha estat així durant els darrers 10 anys.

L’autisme de l’entitat s’ha fet evident fins el punt que ha hagut de ser la UVB que posi els focus en temes transcendents per a la comunitat ment l’EMD exerceix una política d’intimidació i vigilància, a més agents cívics i restriccions en aparcaments, prohibicions d’activitats culturals, etc., sense deixar de banda els litigis amb l’Ajuntament. El balanç de govern dels 10 anys és ben pobre per molt que ens el vulguin disfressar.

Deixant de banda l’anàlisi polític del moment, el que em preocupa és el que pot passar en les properes eleccions municipals del 2023. És evident que, en aquests anys, els veïns de Bellaterra han valorat el fet que GpB sigui un partit autòcton i han dipositat majoritàriament en ell la confiança. Aquesta realitat ja la vaig plantejar de seguida, després del 2011 a un grup de veïnes i veïns amb els que vàrem tantejar la possibilitat de crear un altre partit genuïnament Bellaterrenc que pogués ser alternatiu a GpB. Aleshores va sorgir un nom: Bellaterra Endavant (BE!). La cosa, però no va prosperar per la por al compromís o per l’acomodament dels que habitem Bellaterra.

UVB, no sé si conscientment o inconscientment s’està erigint en aquesta alternativa i això és sa, i fixeu-vos que no dic bo perquè sempre cal analitzar la gestió abans d’asseverar que és bona. És sa per a una higiene política necessària per a tots. El que em preocupa, però, és aquest altre titular de l’entitat quan parla de “facilitar el relleu generacional”. No entenc massa què vol dir això. Les cultures més ancestrals sempre han donat molta rellevància a les generacions passades i valoren el seu bagatge que serveix per al futur. Quants de cops ens hem posat als llavis els vers del Raimon “Qui perd els orígens perd la identitat” de la seva cançó “Jo vinc d’un silenci”, una frase també atribuïda a altres figures: Joan Salvat-Papasseit, Salvador Espriu, Sant Tomàs d’Aquino, etc. Com diu Juan Manuel Fernández Gallardo“Si un poble oblida les seves arrels, està perdent la qualitat d’esser allò que se li suposa que és…”

I, què suposem que és Bellaterra?, o, per anar més enllà: Què volem que sigui Bellaterra quan compleixi els 100 anys el 2030? A mi m’agradaria que fos el fruit de la unió de tots els que ens l’estimem, generacions passades, actuals i futures, entitats, individualitats, etc., i per últim, partits. Ja veieu que els poso últims els partits, perquè entenc que aquests han d’estar al servei dels altres i no pas a l’inrevés.

No em puc estar d’acabar de suggerir-vos que llegiu el pròleg del meu pare al llibre que vaig fer de Bellaterra. Segueix essent tant vigent, sobre tot el seu final que resa així: “Bona gent de Bellaterra! Des d’on sou, mireu a dreta i esquerra. Doneu-vos la ma, prometeu-vos concòrdia. mútua comprensió, poc amor propi, sentit de perseverança. Poca gent com vosaltres té la sort de poder anar construint el propi poble, de fer-lo com vol que sigui. I si surt malament no podem donar la culpa a ningú més que a nosaltres mateixos!”

Ignasi Roda Fàbregas<br>
Ignasi Roda Fàbregas

Concebut a Bellaterra l’estiu del 1952. Nat a Barcelona l’11 de març de 1953. Fill de Mª Rosa i Frederic. Ha viscut tota la vida a Bellaterra, primer com a estiuejant i després de manera fixa. Alumne i professor de teatre de l’escola Tagore de Bellaterra (1957-1983) fundada pels seus pares i en Ramon Fuster i Rabés. Activista cultural de Bellaterra: Impulsor de la Festa Major i La Cavalcada de Reis, director de la Cia. La Inestable, cronista amb l’escriptura del llibre “Bellaterra 1930 – 2005. Crònica de 75 anys”, etc. Escriptor, dramaturg, poeta, articulista, cantautor, actor, director, professor i pedagog de teatre. Més informació a Viquipèdia.