Un projecte de la UAB estudiarà l’efecte dels micro i nanoplàstics a la salut

by | maig 28, 2021 | Societat

Els humans estem exposats a micro i nanoplàstics (MNPL) a causa de la seva omnipresència en el medi ambient, però encara hi ha molt poca informació sobre l’impacte potencial d’aquesta exposició per a la salut. Per aquesta raó, el marc regulador actual no pot garantir que els MNPL incidentals presents en l’aire, els aliments i les begudes es trobin en nivells segurs per a la població.

Aquí és on apareix el projecte europeu “Plasticheal”, coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Un grup de treball que identificarà, mesurarà i caracteritzarà aquests petits trossos de plàstics presents a l’aire, a l’aigua i als aliments. També analitzaran grups de població que puguin estar greument exposats a aquests materials.

“Volem estudiar-ne l’impacte a llarg termini sobre la població en general i també en grups més vulnerables, no només entre les persones més exposades als MNPLs, sinó també entre aquelles que poden tenir condicions de salut que puguin fer-les més vulnerables davant dels potencials efectes adversos”, ha explicat Ricard Marcos, catedràtic del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB i coordinador del projecte.

Un estudi orientat a millorar la regulació

L’objectiu final de PLASTICHEAL és oferir informació als reguladors per a dissenyar millors polítiques de protecció dels treballadors, consumidors i del medi ambient contra l’exposició als plàstics. La caracterització de riscos generada permetrà determinar els nivells “acceptables” d’MNPL per a la salut humana. També ajudarà a identificar les principals fonts d’exposició humana als MNPL.

FOTO: Microplàstics | Creative Commons

Vols llegir més…?

S’obre un nou CUAP al Vallès Occidental, coincidint amb la sisena onada de Covid

S’obre un nou CUAP al Vallès Occidental, coincidint amb la sisena onada de Covid

Coincidint amb la sisena onada de la Covid-19, entra en funcionament un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) al Vallès Occidental, concretament a Rubí. Ha entrat en funcionament de manera progressiva durant les festes de Nadal. El nou punt mèdic, permet atendre urgències de baixa i mitjana complexitat amb major resolució i millors instal·lacions.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: