El proper ‘Sense Ficció’ sobre les fotografies ocultes de Campañà

by | maig 31, 2021 | Cultura

Les fotografies de la Guerra Civil Espanyola del sancugatenc Antoni Campañà (1906-1989) amagades a la Capsa Vermella seran les protagonistes del proper Sense Ficció, que s’emtetrà aquest dimarts a les 22.05 hores a a TV3 sota el títol “La guerra infinita d’Antoni Campañà”.

Un documental dirigit pel reporter bellaterrenc, Plàcid García-Planas, l’historiador Arnau Gonzàlez i Vilalta i el periodista Toni Monné i Campañà que narra la història d’unes fotografies que van estar durant 80 anys amagades en una casa a Sant Cugat del Vallès a punt de ser enderrocada.

Un arxiu que segueix ocult fins que la família buida la casa i troba fortuïtament al fons d’un garatge dues caixes vermelles amb 5000 fotografies de la Guerra Civil Espanyola que havia fet i amagat el mateix Antoni Campañà.

El documental reflecteix un dels de testimonis de la guerra que “va tancar el record del seu dolor en una caixa per poder continuar vivint” i amb la por que “pogués esclatar si no era tractat amb cura pel context històric i pel seu contingut“.

Altres treballs dedicats a les fotografies de Campañà

Anteriorment, però, ja s’havia treballat i exposat l’obra de Campañà amb publicació del llibre “La capsa vermella”, editat per Comanegra, que Plàcid Garcia-Planas ens va presentar en la celebració de Sant Jordi a Bellaterra el passat juliol. A més, el Museu Nacional d’Art de Catalunya va posar en marxa el mes de març l’exposició de les fotografies, que podreu visitar fins el 18 de juliol.

Un seguit de treballs que posen el focus en la mirada particular d’una guerra de dimensió global i on hi apareixen els carrers de Barcelona en runes, dones feinejant o refugiats que arriben d’arreu de l’Espanya Republicana. Un segui d’escenes que, en definitiva, testimonien la seva vivència de la guerra.

Trobareu aquí algunes d’aquestes imatges:

FOTO: Una de les imatges de La Capsa Vermella | Antoni Campañà

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Els arpistes d’Arianna Savall, a concert

Els arpistes d’Arianna Savall, a concert

Fa 10 anys que la cantant i arpista bellaterrenca, Arianna Savall, va començar a donar classes de música a El Musical de Bellaterra. És justament en motiu d’aquesta celebració que Bellaterra acollirà el concert del grup d’arpes de El Musical el proper dissabte 19 de juny a les 20 hores

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: