Fa poc més d’un any que diverses esferes de la nostra vida es van veure condicionades per un confinament de gairebé tres mesos i un post-confinament que ens ha obligat a repensar la nostra forma de treballar i, per tant, el nostre estil de vida. Sens dubte, en aquest escenari el teletreball ha estat un gran protagonista per a molts bellaterrencs com la Georgina, l’Ignasi o l’Aleix. Veiem les seves experiències i el seu estil de vida que ha quedat capgirat.

Aprofitar la flexibilitat del teletreball per viatjar

Des de l’inici de la pandèmia, l’empresa estadounidenca on treballa la Georgina – del sector del software i amb seu a Barcelona – els van va anunciar que a partir d’aquell moment i fins a pròxim avís treballarien de forma remota. Ens explica que hi ha certs desavantatges de teletreballar, com ara “la pèrdua de contacte amb els seus companys”, que ha intentat reforçar-los treient-li suc a la flexibilitat que permet el teletreball. Així doncs, va pensar que compaginar les seves obligacions laborals amb el plaer de viatjar seria el seu estil de vida durant aquests mesos en què ha visitat i viscut a Roma, les Canàries o un poble costaner proper a Cadis. “Pots desconnectar molt i això fa que treballis molt més relaxat i sent més productiu”, ens explica.

La seva feina, una tasca més essencial que mai

Tot i així, no tothom ha pogut permetre’s viatjar. Hi ha hagut qui, a més de no poder conciliar la seva  feina amb la tecnologia, ha vist com la seva tasca cobrava un paper imprescindible per a la societat, juntament amb l’augment del gruix de feina. Parlem amb l’Ignasi, venedor de productes precuinats i fumats al mercat de Poblenou. Viu a Bellaterra des de fa uns anys, però ens explica que els mesos de confinament els va viure intensament des de Barcelona, en un establiment on la majoria de treballadors es van veure obligats a seguir treballant com a servei essencial sense cap aturada. Ens recorda el primer cap de setmana de confinament, quan la por a la incertesa, va provocar una afluència bestial a tots els comerços d’alimentació: “Vam viure aquell moment amb por i tensió. Sabíem que si nosaltres no obríem la parada la gent no tindria menjar”. Unes sensacions que han marcat aquest darrer any laboral.

Reinventar-se per subsistir

L’Aleix, en canvi, és comercial autònom venedor d’articles de papereria, material d’oficina  i  articles  promocionals. Per ell, el teletreball no ha estat un avantatge, sinó un desafiament, ja que ha fet que les empreses poguessin prescindir del material d’oficina: “La gent no imprimeix, no gasta papers, ni grapes, ni clips”. Tampoc han pogut vendre productes de marxandatge que se solien oferir a fires, congressos i esdeveniments que ara són bàsicament virtuals. Així doncs, reinventar-se ha estat la  solució. El que anteriorment eren productes encarats a promocionar l’empresa, s’han redirigit cap una atenció cap al personal, per facilitar la tasca de treballar des de casa o productes d’higiene i protecció per la Covid-19, ja que les empreses estan obligades a seguir el protocol i oferir aquest tipus de productes als seus treballadors: “Això ens ha parat el cop, però el nostre sector ha estat un dels més tocats”.

FOTO: Teletreball | Pexels