Com m’afecta la nova factura de la llum?

by | juny 8, 2021 | Societat

A principis de juny va entrar en vigor la nova factura de la llum, que afecta a tota persona que consumeixi electricitat. Des de BellaterraDiari fem un recull de dubtes que poden sorgir a partir d’aquest canvi de tarifa:

Quins són els components de la factura de la llum?

La factura de la llum es conforma de dues parts: la part invariable, que paguem a partir de la potència contractada i la part variable, que depèn del que consumim cada llar.

Dins la part variable hi ha dos components: els peatges serveixen per pagar el transport i la distribució de l’electricitat fins a casa, i els càrrecs serveixen per pagar altres conceptes inclosos a la factura com les primes a les renovables, o el dèficit de tarifa, etc.

Quines són les novetats a partir d’aquest canvi?

El canvi afecta a la part de la factura regulada pel que s’anomena ‘càrrecs’ i ‘peatges’. Fins ara, els càrrecs i peatges suposaven el 40% de tot allò que paguem a final de mes i pagavem un 60% en funció de la potència contractada.

Ara, tot i que continuarem pagant més en funció de la potència contractada (un 55%), es potencia la part variable (que passa del 40% al 45%), on també pagarem més o menys en funció de l’hora en què consumim.

Gràfic d’elaboració pròpia
Gràfic d’elaboració pròpia

Així doncs, la nova tarifa elèctrica fracciona els preus en tres grans trams ordenats de més cars a més barats: l’hora punta, l’hora plana i l’hora vall.

Gràfic elaborat per Card.cat

Per què aquest nou sistema ha generat problemàtica?

Excepte els caps de setmana, que en tot moment és hora vall, entre setmana resulta complicat poder fer servir la tarifa vall, la més barata de les tres

Quins són els aparells que més energia consumeixen?

EL FRIGORÍFIC: L’indiscutible “rei elèctric” de la casa. És imprescindible en qualsevol habitatge. I ho sap! Per això no té objecció en consumir fins al 30,6% de l’electricitat dels teus electrodomèsticas. És l’únic electrodomèstic que no es pot apagar, sempre està en funcionament, amb un consum aproximat de 1.000 kW/h

LA RENTADORA: Una rentadora gasta uns 1.200 / 1.500 kWh de mitjana i suposa un 12% de la despesa dels electrodomèstics

LA TELEVISIÓ: La televisió és el pol oposat a la rentadora: gasta poc (100-200 kWh), però la tenim encesa quasi tot el dia, de manera que la despesa acumulada també se’ns pot anar a un altre 12% del consum total dels electrodomèstics.

EL FORN: Si ets un “cuinetes” serà millor que saltis al següent punt. I és que aquest aparell consumeix el 8,3% de la teva electricitat dels electrodomèstics.No l’obris mentre estigui encès, ja que cada vegada que s’obre la porta perd el 20% de la seva energia acumulada. 

L’ORDINADOR: Encara que no t’ho creguis suposa el 7,7% de la teva factura dels electrodomèstics, segons dades de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE). Alguns dels millors trucs per estalviar en aquest, ja indispensable, electrodomèstic són baixar la il·luminació de la pantalla, treure l’estalvi de pantalla (sí, encara que sigui molt bonic), i apagar els suplements, és a dir, la impressora, l’escàner, els altaveus… I per descomptat no deixar-lo encès si no s’està utilitzant.

FOTO: Pexels

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Collserola, en alerta màxima pel risc d’incendis aquest estiu

Collserola, en alerta màxima pel risc d’incendis aquest estiu

La falta de pluges i l’augment de la temperatura viscuda durant les darreres setmanes ha fet saltar les alarmes sobre el perill que Collserola pateixi un incendi important durant aquest estiu. De fet, ja en són 5 els incendis que han cremat el parc natural en els darrers 2 mesos

Decauen els límits de les trobades socials i es permeten espais de ball

Decauen els límits de les trobades socials i es permeten espais de ball

S’apropa la revetlla de Sant Joan, i amb ella l’arribada de noves directrius per flexibilitzar les mesures anti-covid. Així doncs, cauran el límit de persones que es poden trobar a reunions socials i famliars, ampliarà el nombre màxim de persones que poden seure a taula i s’autoritzarà habilitar espais de ball, com envelats. També es permetrà la reobertura l’oci nocturn

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: