El bellaterrenc Joan Carles Riba és el nou president del Cercle Sabadellès, el club esportiu i social que aglutina al voltant de 4.600 socis,  328 dels quals són bellaterrencs. Va ser ahir, dijous, quan va prendre possessió del càrrec, després d’una acaparadora victòria en les darreres eleccions celebrades el passat dissabte.

Joan Carles, què suposa per un bellaterrenc ocupar aquest càrrec?

Aquest projecte va néixer de la mà d’un altre bellaterrenc, el Josep Lluís Llucià, que serà vicepresident. Dos bellaterrencs, per tant, estem al capdavant d’aquest projecte. 

Bellaterra és tota la meva vida, sempre he viscut aquí. El cercle és de Sabadell però té unes vinculacions a Bellaterra. Per això animo als bellaterrencs que segueixin al Club Bellaterra, però que els que tinguin inquietuds més competitives en algunes àrees, que també es pugin fer socis del Cercle. Sé que el Club Bellaterra pels bellaterrencs és important. Jo vaig ser soci durant molt de temps, el que passa és que després vaig haver de passar al Cercle Sabadellès perquè buscava més competitivitat.

Va ser el passat dissabte quan vas ser elegit en les eleccions que va fer el Cercle obert als seus socis. Aproximadament 500 socis van participar-hi. Com ho valores? 

Justament les eleccions han estat quan s’ha pogut començar a sortir fora el dissabte i molta gent ha marxat. De fet, hi ha hagut una quantitat important de socis que s’han adreçat a mi excusant-se perquè serien fora i no podrien votar. Jo diria que les xifres són interessants, són bones. Jo em conformava amb uns 500 vots, que ja seria prou significatiu i n’han estat 575. A aquests clubs costa mobilitzar la gent. Per mi un 23% és una xifra prou rellevant. Això a efectes polítics podria ser insuficient, però aquí és rellevant. I el que és important és que ha estat una majoria significativa la que ha apostat per la nostra candidatura. 

Feia gaire que perseguies aquest objectiu?

Jo sóc soci del Cercle des de fa 42 anys. Les meves primeres experiències amb junta directiva van ser al Club Bellaterra, amb la Junta de l’Aureli Mas. Després, al estar competint, he tingut l’oportunitat de ser capità de molts equips del centre. Sempre he tingut la vocació organitzadora i capacitat d’aglutinar gent i competir en equip.  Jo no tenia cap somni de ser president del cercle, però sí que és cert que darrerament, com que saben que sóc una persona que visc el club molt intensament, més de 10 persones m’havien vingut a dir que podia ser un bon president. Ara fa 1 any, un grup de persones es van posar en contacte amb mi per encapçalar una candidatura de consens. Després de 2 vegades de dir que no, vaig acceptar i amb en Josep Lluís Llucià vam muntar el projecte. Per una banda, hem buscat persones que fossin petits empresaris o directius, perquè entenem que la gestió del club exigeix gestió professional i, per altra banda, funcionar amb el cor, perquè s’ha de combinar amb la passió. És un club esportiu que té vida social i familiar. És un gran club, té unes bones instal·lacions i  globalment funciona bé, però la nostra candidatura vol contribuir a la seva evolució i dinamització, perquè després sobretot d’aquesta etapa post-covid, li hem de donar una dinàmica més rellevant.

Podríem concretar en què es traduirà aquesta dinamització?

El cercle sabadellès té escoles esportives reconegudes, però crec que li podem donar una volta més. per una banda, fer-les una mica més competitives i alhora amb un tarannà de fair play.  També tenim una responsabilitat de reformar les instal·lacions i manteniment. Hem de canviar 2 pistes de pàdel que s’han de fer noves i no descartem fer-ne 1 o 2 més. Al mateix temps, volem fer una pista de tennis nova i  ampliar el racó social, un espai en què hem trobat una forma que el soci estigui present, una manera d’optimitzar l’espai del soci. Els vestuaris, sobretot els femenins s’han de revisar i, potser fer-los nous. També es vol millorar el paisatgisme. I al mateix temps, fent activitat competitiva, muntar tornejos i fer activitat social, per exemple fent lligues americanes de pàdel.  La nostra intenció és fer-ho cada 15 dies o cada 3 setmanes, quan les mesures sanitàries ho peremetin. 

Quin és el perfil mitjà de soci?

El perfil és de famílies. Hi ha 4600 socis, dels quals numeraris o familiars en són uns 2.600. Hi ha un sistema de quotes que s’ha de revisar, igual que els estatuts. Sense que afecti a la butxaca, s’ha de reordenar. Tot això volem fer-ho treballant amb comissions: que el soci participi i sigui el centre de tot, treballar temes d’estatuts, d’obres o d’activitats socials.

Farem una cosa que em fa molta il·lusió perquè em vincula amb Bellaterra, que és organitzar cinema a la fresca al frontón. Els més joves segurament no ho saben, però jo recordo que a la Bellaterra d’abans, el divendres es feia cinema al club i era una activitat sagrada. Això em recorda a Bellaterra i això m’ha fet plantejar-ho justament amb els vincles de Bellaterra, poble que jo estimo molt. 

I a banda de centrar-vos en els socis actuals, us plantegeu explorar nous públics?

Com que és un club familiar, volem centrar-nos en la gent coneguda. Encara hem d’aterrar, però hem pensat en fer alguna promoció per socis que vulguin vincular-se a famílies que ja ho són. També m’agradaria, sense fer mal a cap bellaterrenc, animar-los a fer-se socis del centre. Primer el Club Bellaterra, pels que siguin socis, però sí que voldria  convidar-los a conèixer el Cercle. 

Tot i això, busqueu que sigui un club que es vinculi con a club de Sabadell? 

El seu espai físic és Sabadell, però tu allà preguntes per instal·lacions de Sabadell i no es parla de nosaltres. Es parla del Centre d’Esports de Sabadell, pel Tennis Sabadell, i el cercle surt poques vegades. Però, nosaltres tenim un volum de socis tant o més gran que aquests i volem sentir-nos de Sabadell. Tot i això, és un grup d’acollida.  És cert que hi ha bastants socis de fora Sabadell, com Bellaterra o Cerdanyola, i molt interessats, a més, però el club se situa a Sabadell i no volem desvincular. Al revés, volem que sigui l’oasi esportiu de Sabadell. Podria ser un bon lema. 

Heu pensat en crear sinergies amb el Club Bellaterra?

Amb el Club Bellaterra hi ha molt bona relació, però són 2 models molt diferents. M’agradarà parlar amb el president del club per crear algun tipus de sinergia. Estic obert a qualsevol possibilitat d’acció. Voldria poder col·laborar-hi, tot i que encara no sé exactament com. Potser es pot plantejar que alguns socis del club puguin gaudir d’algun avantatge nostre o a l’inversa.

A banda dels reptes que m’has comentat, un dels objectius que se us ha imposat és el de revertir els efectes de la pandèmia. Com fareu front a aquesta situació?

Econòmicament, el que va fer la darrera junta va ser anul·lar la quota esportiva mentre el club estigués tancat físicament. Es va mantenir la quota social perquè ve d’una etapa econòmica dura en què es van fer moltes inversions. 

La Covid-19 ha afectat en el sentit que hi ha hagut menys altes i les mateixes baixes que els últims anys. Cada any es donen baixes per raons conjunturals i aquesta vegada hi ha hagut menys entrades. Intentarem que hi hagi més altes. 

FOTO: Joan Carles Riba a la Plaça del Pi | Laia Tardós