La falta de pluges i l’augment de la temperatura viscuda durant les darreres setmanes ha fet saltar les alarmes sobre el perill que Collserola pateixi un incendi important durant aquest estiu. De fet, ja en són 5 els incendis que han cremat el parc natural en els darrers 2 mesos.

L’àrea de Collserola ha registrat un augment de dos graus de temperatura durant el 2020 en relació al recull històric. Concretament, la mitjana de temperatura entre el 1914 i el 2019 ha estat de 14,8º, mentre que al 2020 s’ha arribat als 16,8º. A més, enguany s’han registrat 150 litres d’aigua per metre quadrat de menys respecte anys anteriors.

Preocupació als Bombers

Els Bombers de la Generalitat també han mostrat la seva preocupació per la situació actual. “La campanya no comença bé. Fa molta calor. Ja hem tingut incendis de quatre o cinc hectàrees i els especialistes ens diuen que pot anar a pitjor. Si no plou, podem passar de manera ràpida a incendis de 20 i 30 hectàrees i ja es complicaria”, ha reconegut el cap de Bombers del Parc de Rubí-Sant Cugat, Manuel Pardo de Roa. De fet, en les últimes setmanes ja s’han registrat cinc focs a Collserola.

Prevenció i prudència

El cap dels Bombers ha emfatitzat la importància de la prevenció i de l’actitud de la ciutadania. El fet d’estar en una zona poblada, espera que pugui servir per detectar els incendis de manera ràpida i poder actuar en l’inici. “Si bolquem tots els mitjans en els primers minuts de l’incendi, estarem a temps”, ha reconegut. Si no, l’estat del bosc complicaria l’actuació i l’incendi es podria descontrolar.

Els municipis propers treballen per prevenir la situació

L’Ajuntament de Sant Cugat ja s’ha posicionat davant d’aquesta alterta i pretén treballar conjuntamnet amb l’EMD de Valldoreix, que demanen col·laboració ciutadana perquè tothom tingui una actitud cívica i per avisar als serveis d’emergència a través del 112 en cas de visualitzar una columna de fum. “La lluita contra el foc és molt important per nosaltres, és una prioritat, és treballar per preservar el nostre entorn i el model de vida de la ciutadania, tan a tocar del bosc”, ha explicat Susana Herrada, vocal de Medi Ambient de l’EMD de Valldoreix.

FOTO: Incendi forestal a Torrebonica | Laia Tardós