El ple municipal d’aquest 22 de juny tindrà com a protagonistes l’aprovació definitiva del pla local d’habitatge i l’ordenança per regular l’ús dels patinets elèctrics a Cerdanyola del Vallès.

El ple del mes de juny s’ha avançat dos dies -sempre es fan l’últim dijous del mes- perquè coincidia amb la festivitat de Sant Joan.

Pla local d’habitatge

El ple municipal votarà si aprova o no de forma definitiva el Pla Local d’Habitatge de la ciutat. El govern local proposa aprovar el pla desestimant gairebé totes les al·legacions presentades per Guanyem Cerdanyola i Esquerra Republicana. Només s’hi inclou parcialment la proposta de Guanyem per adaptar la partida destinada al pla segons les necessitats de cada convocatòria.

També en referència a l’habitatge, el ple ratificarà la petició de l’alcalde Carlos Cordón perquè Cerdanyola es consideri àrea de Mercat d’habitatge tens i s’hi apliqui la llei de control del preu del lloguer. Al ple del mes de maig es va aprovar una moció que instava el govern local a fer aquesta sol·licitud.

Regular l’ús dels patinets elèctrics

Per una altra banda, també es votarà l’ordenança per regular l’ús de bicicletes, vehicles privats motoritzats i també els no motoritzats. Així, s’hi inclouen els patinets elèctrics i patinets clàssics.

Entre les mesures que contempla la proposta del govern hi ha l’obligatorietat de circular pels carrils bici o vies de la zona 30, i es limita l’edat d’inici per fer ús d’aquest tipus de vehicles. Així, els menors de 14 anys no els podran fer servir. A més, s’hi indica que els patinets elèctrics (anomenats VPM) només podran circular per la vorera si aquesta fa més de 3 metres d’amplada sense obstacles i en cas que no hi hagi cap altra alternativa de circulació.

Servei de neteja de la ciutat

El govern del PSC també plantejarà al plenari l’aprovació de l’expedient perquè una nova empresa es faci càrrec del servei de neteja de la ciutat. Aquest mes d’agost finalitzen els contractes de CEPSA i Jordi l’Espigol Jardiner, que fins ara s’ocupaven del servei de neteja i manteniment de zones verdes. El govern proposa obrir un nou procés de licitació per adjudicar el servei i tenir un nou contracte. La licitació tindria un cost de 8.921.604 euros sense IVA.

Via Verda del Vallès i processos judicials pel Centre Direccional

Durant l’apartat de propostes del govern local, també es votarà el suport de Cerdanyola a l’impuls de la Via Verda del Vallès promoguda pel Consell Comarcal del Vallès Occidental. L’acord defensa que la Via Verda del Vallès constitueix una àrea clau per consolidar a la plana del Vallès espais lliures de tipus agrícola, boscos i alguns espais urbans. “Es tracta de 17 quilòmetres des de pràcticament el peu de la Mola fins a les portes del Parc de Collserola. La seva extensió comprèn les planes entre Sabadell i Terrassa, la Serra de Galliners entre Rubí i Sant Quirze i les planes entre Cerdanyola i Sant Cugat“, indica el consistori.

En un altre punt, es ratificarà la personació de l’Ajuntament de Cerdanyola com a part codemandada davant el recurs contenciós administratiu presentat per les entitats Refem i ADENC contra el pla director urbanístic del Centre Direccional. Els grups municipals d’ERC, Guanyem i En Comú Podem han donat suport a la demanda. També es passarà el tràmit plenari perquè l’Ajuntament es personi davant altres demandes de privats referents al Centre Direccional i al Pla general metropolità en l’àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola.

El ple també votarà una modificació del Pla General Metropolità per l’adequació del carrer de La Clota, així com una modificació del pressupost municipal. El PEM Guiera tornarà al plenari per votar l’aprovació definitiva de la modificació de la memòria justificativa, projecte d’establiment i reglament del servei públic del Parc Esportiu Municipal Guiera.

Mocions sobre accessibilitat, el bicibús, Cuba i el cablejat de les façanes

En l’apartat de les mocions, Guanyem Cerdanyola demanarà al ple condemnar formalment totes les manifestacions i declaracions públiques que facin apologia del feixisme, el racisme, la xenofòbia, la LGTB-fòbia o qualsevol altre tipus de discriminació i/o d’odi, que puguin tenir incidència directa o indirecta a la ciutat i entre la ciutadania cerdanyolenca. A més, plantegen estudiar emprendre accions legals contra agressions feixistes, racistes, masclistes o LGTB-fòbiques.

Per una altra banda, Guanyem i En Comú Podem proposaran que l’Ajuntament es posicioni en “contra el Bloqueig a Cuba i per l’aixecament del bloqueig econòmic, comercial i financer que el Govern dels Estats Units d’Amèrica manté contra Cuba”. A més, plantegen fer una aportació econòmica al Fons Català de Cooperació per destinar-ho a la Campanya “Els bloquejos maten, la teva solidaritat dóna vida”.

De forma conjunta, ERC i Ciutadans presentaran una moció per garantir l’accessibilitat inclusiva a la ciutat. En concret, proposen impulsar “trobades ciutadanes per tal de garantir la participació de tots els agents implicats en la millora de l’accessibilitat a la nostra ciutat des dels diferents àmbits, ja sigui espai públic, mobilitat, joventut, entitats i col·lectius pels drets de les capacitats diverses i gent gran, així com la visió de les persones afectades en primera instància per les barreres tant materials com immaterials, entre d’altres”.

ERC també plantejarà al plenari reconèixer les rutes de bicibús i senyalitzar-les. En la mateixa línia demanen fomentar la creació de noves rutes “per afavorir un accés sostenible a les escoles”. Per una altra banda, Esquerra proposarà instar a l’equip de govern de la ciutat a impulsar un pla i un conveni amb totes les companyies elèctriques i de telecomunicacions que operen a la ciutat amb l’objectiu d’eliminar el cablejat aeri i el soterrament del cablejat”.

Últim ple de Manuel Buenaño, regidor del Partit Popular

El ple d’aquest mes de juny serà l’últim amb Manuel Buenaño com a regidor del PP. Al mes de maig, Buenaño va anunciar la seva retirada de la política després de 14 anys i aquest mes el ple prendrà coneixement de forma oficial de la seva renúncia. També es formalitzarà l’entrada d’Anabel Plans, secretària general del PP a Cerdanyola, com a relleu de Manuel Buenaño al ple.

FOTO: Patinets elèctrics | Cedida Tot Cerdanyola