El ple municipal del 22 de juny ha aprovat de forma inicial l’ordenança per regular l’ús dels patinets elèctrics a Cerdanyola del Vallès. A més, s’ha aprovat definitivament el Pla Local d’Habitatge.

Pla Local d’habitatge

El ple municipal va aprovar de forma definitiva el Pla Local d’Habitatge de Cerdanyola, que tindrà vigència fins al 2025. Aquest pla determina les propostes i compromisos que regiran en matèria de política d’habitatge al municipi.

El plenari també ha ratificat la petició de l’Ajuntament perquè Cerdanyola es consideri àrea de Mercat d’habitatge tens i s’hi apliqui la llei de control del preu del lloguer. Al ple del mes de maig es va aprovar una moció que instava el govern local a fer aquesta sol·licitud. Tots els partits han votat a favor excepte el PP, que s’hi ha abstingut. 

Regular l’ús dels patinets elèctrics

Per una altra banda, es va aprovar per unanimitat de forma inicial l’ordenança per regular l’ús de bicicletes, vehicles privats motoritzats i també els no motoritzats. La família dels vehicles de mobilitat personal (VMP) inclouen els populars patinets elèctrics, que cada cop tenen més presència a Cerdanyola i arreu. 

Entre les mesures que contempla l’ordenança hi ha l’obligatorietat de circular pels carrils bici o vies de la zona 30, i es limita l’edat d’inici per fer ús d’aquest tipus de vehicles. Així, els menors de 14 anys no els podran fer servir. A més, s’hi indica que els patinets elèctrics (anomenats VPM) només podran circular per la vorera si aquesta fa més de 3 metres d’amplada sense obstacles i en cas que no hi hagi cap altra alternativa de circulació.

També en l’apartat de propostes del govern local es va retirar el punt que plantejava l’aprovació de l’expedient de contractació del servei de manteniment d’arbrat, places i espais verds municipals i la convocatòria de la licitació.

Via Verda del Vallès i processos judicials pel Centre Direccional

Durant l’apartat de propostes del govern local es va aprovar per unanimitat el suport de Cerdanyola a l’impuls de la Via Verda del Vallès promoguda pel Consell Comarcal del Vallès Occidental. L’acord defensa que la Via Verda del Vallès constitueix una àrea clau per consolidar a la plana del Vallès espais lliures de tipus agrícola, boscos i alguns espais urbans. “Es tracta de 17 quilòmetres des de pràcticament el peu de la Mola fins a les portes del Parc de Collserola. La seva extensió comprèn les planes entre Sabadell i Terrassa, la Serra de Galliners entre Rubí i Sant Quirze i les planes entre Cerdanyola i Sant Cugat”, indica el consistori.

En un altre punt, es va ratificar la personació de l’Ajuntament de Cerdanyola com a part codemandada davant els recursos contenciosos administratius presentats contra el pla director urbanístic del Centre Direccional per part de perfils privats com empreses amb presència a la zona, i per les entitats Refem i ADENC. Els grups municipals d’ERC, Guanyem i En Comú Podem han donat suport al procés per presentar la demanda conjuntament amb les dues entitats ecologistes. PSC i JxC van ser els únics partits en votar a favor. En canvi, ERC, Cs, ECP, Guanyem i PP s’hi van abstenir.

També es va aprovar que l’Ajuntament es personi davant altres demandes de privats referents al Centre Direccional i al Pla general metropolità en l’àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola. PSC, ECP, Guanyem i JxC van votar a favor, mentre ERC, Cs i PP s’hi van abstenir.

El ple també es va aprovar una modificació del Pla General Metropolità per l’adequació del carrer de La Clota. Tots els partits van votar a favor excepte ERC, que s’hi va abstenir. Per una altra banda, es va aprovar una modificació del pressupost municipal per utilitzar el romanent de tesoreria per finançar diverses inversions i la despesa corrent. 

El PEM Guiera va tornar al plenari i va aprovar de forma definitiva la modificació de la memòria justificativa, projecte d’establiment i reglament del servei públic del Parc Esportiu Municipal Guiera. PSC, ERC, Cs, ECP i JxC van votar a favor, PP s’hi va abstenir i Guanyem va votar en contra.  

Mocions sobre accessibilitat, el bicibús, Cuba i el cablejat de les façanes

En l’apartat de les mocions, es va aprovar per unanimitat la moció de Guanyem Cerdanyola que condemna formalment totes les manifestacions i declaracions públiques que facin apologia del feixisme, el racisme, la xenofòbia, la LGTB-fòbia o qualsevol altre tipus de discriminació i/o d’odi, que puguin tenir incidència directa o indirecta a la ciutat i entre la ciutadania cerdanyolenca. A més, es planteja estudiar emprendre accions legals contra agressions feixistes, racistes, masclistes o LGTB-fòbiques.

Per una altra banda, es va aprovar la proposta de Guanyem i En Comú Podem “contra el Bloqueig a Cuba i per l’aixecament del bloqueig econòmic, comercial i financer que el Govern dels Estats Units d’Amèrica manté contra Cuba”. A més, s’ha aprovat fer una aportació econòmica al Fons Català de Cooperació per destinar-ho a la Campanya “Els bloquejos maten, la teva solidaritat dóna vida”. El punt es va aprovar amb els vots a favor del PSC, ERC, Guanyem, ECP i JxC. Cs i PP s’hi van abstenir. 

També es va aprovar la moció conjunta d’ERC i Ciutadans per garantir l’accessibilitat inclusiva a la ciutat. En concret, s’ha donar llum verda a impulsar “trobades ciutadanes per tal de garantir la participació de tots els agents implicats en la millora de l’accessibilitat a la nostra ciutat des dels diferents àmbits, ja sigui espai públic, mobilitat, joventut, entitats i col·lectius pels drets de les capacitats diverses i gent gran, així com la visió de les persones afectades en primera instància per les barreres tant materials com immaterials, entre d’altres”. Tots els partits van votar a favor excepte el PSC, que s’hi va abstenir. 

Per una altra banda, es va aprovar amb el suport de tots els grups municipals la moció per reconèixer les rutes de bicibús i senyalitzar-les. En la mateixa línia demanen fomentar la creació de noves rutes “per afavorir un accés sostenible a les escoles”. A més, es va aprovar la moció d’Esquerra per instar a l’equip de govern de la ciutat a impulsar un pla i un conveni amb totes les companyies elèctriques i de telecomunicacions que operen a la ciutat amb l’objectiu d’eliminar el cablejat aeri i el soterrament del cablejat”. Tots els partits van votar a favor excepte el PSC, que s’hi va abstenir. 

Últim ple de Manuel Buenaño, regidor del Partit Popular

El ple d’aquest mes de juny va ser l’últim amb Manuel Buenaño com a regidor del PP. Al mes de maig, Buenaño va anunciar la seva retirada de la política després de 14 anys i aquest mes el ple ha pres coneixement de forma oficial de la seva renúncia. També es va formalitzar l’entrada d’Anabel Plans, secretària general del PP a Cerdanyola, com a relleu de Manuel Buenaño al ple.

Buenaño ha fet repàs de la seva etapa política a Cerdanyola i ha reconegut rivals i companys polítics del seu mateix partit i d’altres formacions allunyades de la ideologia dels populars. “Marxo amb el cap ben alt, amb la motxilla carregada d’emocions, d’experiències, de moments viscuts, alegries i, sobretot, amb la satisfacció del deure complert. Orgullós del meu passat, respectuós amb el meu present i esperançat amb el futur. Perquè sempre s’ha de mirar endavant i una etapa succeeix una altra”, ha dit Buenaño per tancar la seva etapa com a regidor a l’Ajuntament de Cerdanyola.

FOTO: Ple virtual de l’Ajuntament | Cedida pel Tot Cerdanyola