La família Vila-Puig revela 3.000 fotografies amagades en una maleta

by | jul. 5, 2021 | Cultura

Fa dos anys parlàvem de la troballa de la família santcugatenca Campañà, que va treure a la llum la ‘Capsa Vermella‘, un arxiu de 80 fotografies de la Guerra Civil Espanyola amagades en una casa de Sant Cugat del Vallès i que la família va trobar just abans de ser enderrocada.

Avui Sabadell es retroba amb el que han batejat com la ‘maleta sabadellenca’, el llegat fotogràfic que Santiago Vila-Puig guardava pacientment a la seva casa de Bellaterra i que contè gairebé 3.000 clixés amb cel·luloide presos per diferents membres de la família al llarg de 100 anys: Maria Codina Duran, Joan Vila-Puig, Joan Morera Ribalta i Santiago Vila-Puig Codina.

La maleta de la família Vila-Puig | Cedida per l’Ajuntament de Sabadell

Un material que la família regala a l’Arxiu Històric de Sabadell, i que haurà d’estar sotmès a un tractament arxivístic, que es preveu que acabarà al llarg del 2022.

Dins de la maleta també hi ha l’embolcall d’una càmera antiga, alguns tiquets de compra de clixés (negatius de l’època) i una capseta amb la lletra del pare del Santiago, el famós pintor paisatgista Joan Vila-Puig.

LLEGEIX AQUÍ l’entrevista de Bellaterra Diari a Santiago Vila-Puig.

Parlem de casos semblants al llarg de la història

Ja havia passat abans amb l’arxiconeguda maleta mexicana, tres capses de negatius trobats a l’atzar a Ciutat de Mèxic l’any 2007, de qui ha estat el fotoperiodista més aclamat del segle XX: Robert Capa. També la d’Agustí Centelles, en aquest cas coneguda com la maleta francesa. O la maleta anglesa d’Alec Wainman, una exposició fruit de la casualitat que –actualment– es pot veure a l’Espai Cultura de Sabadell.

FOTO: Santiago Vila-Puig en l’entrevista per Bellaterra Diari | Toni Alfaro

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Ignasi Roda: ‘La inestable no es rendeix’

Ignasi Roda: ‘La inestable no es rendeix’

A principis dels 90 de segle passat, una família de Bellaterra va demanar a La Companyia Inestable de Bellaterra que els suggerís una idea per fer una celebració. Aleshores les forces imaginatives de Bellaterra es congriaven entorn de l’associació Amics de Bellaterra i els qui es volien lliurar a l’aventura interpretativa canalitzaven la seva gosadia a través de La Inestable i els seus muntatges i impromptus teatrals

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: