La família Vila-Puig revela 3.000 fotografies amagades en una maleta

by | jul. 5, 2021 | Cultura

Fa dos anys parlàvem de la troballa de la família santcugatenca Campañà, que va treure a la llum la ‘Capsa Vermella‘, un arxiu de 80 fotografies de la Guerra Civil Espanyola amagades en una casa de Sant Cugat del Vallès i que la família va trobar just abans de ser enderrocada.

Avui Sabadell es retroba amb el que han batejat com la ‘maleta sabadellenca’, el llegat fotogràfic que Santiago Vila-Puig guardava pacientment a la seva casa de Bellaterra i que contè gairebé 3.000 clixés amb cel·luloide presos per diferents membres de la família al llarg de 100 anys: Maria Codina Duran, Joan Vila-Puig, Joan Morera Ribalta i Santiago Vila-Puig Codina.

La maleta de la família Vila-Puig | Cedida per l’Ajuntament de Sabadell

Un material que la família regala a l’Arxiu Històric de Sabadell, i que haurà d’estar sotmès a un tractament arxivístic, que es preveu que acabarà al llarg del 2022.

Dins de la maleta també hi ha l’embolcall d’una càmera antiga, alguns tiquets de compra de clixés (negatius de l’època) i una capseta amb la lletra del pare del Santiago, el famós pintor paisatgista Joan Vila-Puig.

LLEGEIX AQUÍ l’entrevista de Bellaterra Diari a Santiago Vila-Puig.

Parlem de casos semblants al llarg de la història

Ja havia passat abans amb l’arxiconeguda maleta mexicana, tres capses de negatius trobats a l’atzar a Ciutat de Mèxic l’any 2007, de qui ha estat el fotoperiodista més aclamat del segle XX: Robert Capa. També la d’Agustí Centelles, en aquest cas coneguda com la maleta francesa. O la maleta anglesa d’Alec Wainman, una exposició fruit de la casualitat que –actualment– es pot veure a l’Espai Cultura de Sabadell.

FOTO: Santiago Vila-Puig en l’entrevista per Bellaterra Diari | Toni Alfaro

Vols llegir més…?

Entrevista Marín: ‘Com més global sigui el món, més rellevància té l’ancoratge local’

Entrevista Marín: ‘Com més global sigui el món, més rellevància té l’ancoratge local’

Quina és la salut del panorama comunicatiu actual? Com ha evolucionat els darrers anys? Quina responsabilitat tenim cadascun dels actors socials en l’elaboració de periodisme de qualitat? Quins són els models de negoci amb els quals se sustenta l’ofici actualment? I quin és el model idoni per assegurar-nos un periodisme independent? I en el cas del periodisme local?

Recomanacions mediàtiques per aquest estiu 2022

Recomanacions mediàtiques per aquest estiu 2022

S’acaba la setmana de recomanacions culturals, en què hem pogut fer un petit tastet de llibres, sèries, pel·lícules i novetats musicals en català, però amb ella no voldríem passar per alt, el panorama mediàtic català i els nous continguts que s’hi fan periòdicament. És per això que farem una petita repassada a la varietat de podcasts i creadors de contingut en català que s’aproximen des de fa poc al món radiofònic i mediàtic. 

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: