Ens trobem en un moment d’emergència climàtica en què la Unió Europea ha exigit reduir les emissions un 60% fins al 2030. Tot i així a Catalunya apareixen un seguit de projectes urbanístics i infraestructures que amenacen d’afectar zones naturals.

Parlem de municipis com Hospitalet de Llobregat, Gavà, la Garrotxa i la Costa Brava, però també de zones properes a Bellaterra com Cerdanyola o Sant Cugat, com el projecte del Centre Direccional de Cerdanyola, la reobertura del Golf de Can Sant Joan o la construcció de l’abocador de Can Fatjó.

Tres casos que no són una excepció dins la seva comarca, que com a un dels motors econòmics més potents de Catalunya, està deixant perdre cada cop més espais naturals.

Polèmica al voltant de la construcció del Centre Direccional de Cerdanyola

Un dels més polèmics és el Centre Direccional de Cerdanyola, un macrocomplex residencial, econòmic i comercial que la Generalitat de Catalunya vol construir al Parc Tecnològic del Vallès, entre el castell de Sant Marçal, l’estació R8 de Rodalies i a tocar dels antics abocadors.

El projecte comportaria la construcció de 5.400 habitatges i un complex amb sostre comercial de 57.000 metres quadrats a més dels metres dedicats a activitats econòmiques, cosa que afectaria un total de 470 hectàrees.

Recentment, entitats ecologistes i partits polítics de Cerdanyola han sumat esforços per plantar-se davant del nou Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional d’aquesta ciutat i han presentat un altre recurs contenciós administratiu per tombar-lo.

Consideren que la comarca no necessita aquest macrocomplex i menys en un entorn natural com el corredor del Vallès, que connecta la Serra de Collserola amb Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

La Generalitat intenta reobrir el Golf de Can Sant Joan

Un corredor que els últims mesos també s’ha vist amenaçat per la voluntat de la Generalitat de reobrir l’antic camp de golf de Can Sant Joan -entre Rubí i Sant Cugat- en lloc de convertir la zona boscosa en un gran parc públic, tal com La justícia va tombar l’abocador de Can Fatjó

Parlem d’una proposta que en un primer moment va comptar amb un ampli suport polític, sobretot per part de l’Ajuntament de Cerdanyola, ja que el projecte li prometia incorporar 9 milions d’eurossegons dades de l’EMD.

Ràpidament, un seguit de queixes per part del veïnat els van portar la mobilitzar-se, sobretot a través de la Plataforma Contra l’Abocador de Can Catjó, que va realitzar una tasca de conscienciació i van aconseguir replantejar el posicionament de les administracions. I ara la justícia ha denegat la proposta.

Des de la plataforma explicaven el perjudici ambiental que podia suposar l’abocador, tenint en compte que es troba a menys de 50 metres dels veïnat de Bellaterra, molt a prop de l’Hospital Asepeyo i de més de 8 escoles i del parc empresarial can Sant Joan, i a menys de 2 km del centre de Sant Cugat. A més està situat al bell mig de la via verda i en una zona molt rica en aigües subterrànies.