El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès ha visitat Badia del Vallès en motiu de la presentació del Mapa d’amiant del municipi. Un estudi que ha permès arribar a la lamentable conclusió que gairebé tots els edificis de Badia tenen amiant en una o més parts de la seva estructura.

Ha estat elaborat per l’empresa especialitzada ACM 2020, i és la primera vegada que es fa un estudi exhaustiu de fins a quin punt l’asbest és present a tot un municipi català. La consecució del mapa és el punt i a part a una reivindicació històrica de l’Associació de Veïns de Badia del Vallès, que feia anys que incidia sobre la qüestió a la vila veïna. En el seu impuls, però, hi han participat també des del consistori badienc, diversos grups polítics municipals i diversos veïns a títol individual a través de la Comissió de l’Amiant.

A la presentació del Mapa finançat entre ajuntament i associació veïnal, duta a terme el matí aquest dijous 15 a l’Auditori Municipal de Badia, hi han assistit els diversos agents implicats que, a més, han comptat amb la participació d’altres càrrecs polítics de la comarca, com el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, o l’alcalde de Barberà del Vallès i vicepresident de l’organisme vallesà, Xavier Garcés.

Diferents agents implicats en la presentació del Mapa de l'Amiant, davant de l'Auditori de Badia | Toni Alfaro
Diferents agents implicats en la presentació del Mapa de l’Amiant, davant de l’Auditori de Badia | Toni Alfaro

“L’amiant, que es va fer servir a la construcció de mitjans i finals del segle passat, està present a la pràctica totalitat dels edificis de Badia”, ha explicat de forma clara Eva Menor, alcaldessa de Badia del Vallès, durant la presentació. La cap del consistori veí posava el crit d’alerta sobre les conclusions de l’estudi elaborat per ACM 2020, dient que “l’amiant s’està degradant, i aquí a Badia ho està fent a tots els edificis al mateix temps”. Una tessitura “molt preocupant pel que fa a la salut pública“, ha dit, tot remarcant que es tracta d’”un problema que ens afecta a tots i a totes, i que ha d’implicar a totes les administracions“.

Menor ha destacat que la retirada d’aquest amiant és “un dels projectes diana dels fons europeus i una ocasió irrepetible que no podem deixar escapar”. Alhora posava de relleu que el seu consistori ja ha retirat l’amiant de totes les escoles de la vila i “gairebé de tots els edificis públics”. Sobre el mapa, remarcava que “és un exemple de com la lluita comunitària i l’esforç col·lectiu pot fer-nos tirar endavant”.

Aragonès estén la mà al president de l'Associació de Veïns de Badia, Juan José Díaz | Toni Alfaro
Aragonès estén la mà al president de l’Associació de Veïns de Badia, Juan José Díaz | Toni Alfaro

També hi ha intervingut Amàlia Frutos, presidenta de la Comissió de l’Amiant, que advertia que “les administracions no han de sentenciar-nos a seguir convivint amb l’amiant”, i ha declarat que l’objectiu final del projecte és “eliminar l’amiant sense costos pels veïns“. Alhora, el president de l’Associació de Veïns de Badia, Juan José Díaz, ha parlat per agrair la col·laboració de tots els implicats, i especialment als veïns “per obrir la porta de casa seva per poder fer les medicions”.

Per la seva banda, Lluís Mallart, en representació de l’empresa responsable de l’estudi, ha explicat que la consecució de l’estudi que suposa el Mapa de l’Amiant ha tingut una durada de cinc anys, tot i que “el resultat ja es podia intuir veient la configuració de Badia”. La clau de l’informe, per ell, és “evidenciar el deteriorament” d’aquest material, que el fa encara més perillós per la salut, i per això era fonamental “conèixer quin era exactament el punt de degradació de la ciutat”.

Lluis Mallart, a l'Auditori Municipal de Badia, explica els resultats de l'estudi | Toni Alfaro
Lluis Mallart, a l’Auditori Municipal de Badia, explica els resultats de l’estudi | Toni Alfaro

Alhora, Mallart ha posat de relleu que aquest primer estudi pot ser el trampolí per a nous informes que serveixin per actuar a tota Catalunya: “per primera vegada tenim uns indicadors ambientals en l’àmbit domèstic en relació amb l’amiant”. “Tenim 4 o 5 anys de feina al país, i podem treure de l’atur a més de 1.500 persones si ho fem bé”, ha projectat sobre nous estudis a altres municipis del territori. A més, també ha volgut donar les gràcies perquè “el 84% de les comunitats de veïns i veïnes ens van donar el vistiplau, i això és magnífic, i ens dóna una potència tremenda”.

Per últim, Pere Aragonès ha près la paraula per remarcar que amb aquest estudi “heu contribuït a que tota la societat entengui com de perillós és l’amiant”, i ha remarcat la importància “que tots els actors implicats ens comprometem a incidir de forma decidida”. “Cal que ens impliquem de forma coordinada i important perquè després de 30 anys l’eliminació de l’amiant sigui definitiva”. Ha posat l’èmfasi en fer aquestes actuacions de manera ràpida, de cara a complir amb els terminis marcats per la Unió Europea, i ha dit que des del govern impulsaran un pla d’erradicació de l’amiant a tota Catalunya a través d’una proposta de llei. “L’amiant és un dels indicadors de les desigualtats que tenim a aquest país i que hem d’erradicar”, ha assegurat.

Aragonès, acompanyat de Menor i Mallart, visitant zones amb amiant a Badia | Toni Alfaro
Aragonès, acompanyat de Menor i Mallart, visitant zones amb amiant a Badia | Toni Alfaro

FOTO PORTADA: L’alcaldessa de Badia, Eva Menor, i el President de la Generalitat, Pere Aragonès, visitant edificis amb amiant a Badia | Toni Alfaro