L’aprovació inicial dels pressupostos del 2021 i l’aprovació del nou acord entre l’Ajuntament i l’EMD per la pacificació del Camí Antic han estat un dels principals temes a debat d’aquest darrer ple de l’EMD que s’ha celebrat aquest passat dimarts 20 de juliol i que podreu recuperar a partir d’aquest enllaç

També s’ha parlat sobre la millora de la comunicació institucional, la limitació de velocitat de la carretera BV 1414 en el seu pas de Bellaterra i el suport a l’esport local a través de 3 mocions presentades des de l’oposició, a més de les preguntes formulades pel veïnat.

Aprovat el pressupost del 2021

Després de prorrogar-se automàticament el pressupost del 2020, el ple municipal ha fet una aprovació inicial del pressupost de l’any 2021, un acord que s’ha anat posposant per l’adaptació al procés de digitalització que ha fet l’EMD.

D’una banda, Jordi Macarulla de Convergents ha criticat la proporció del pressupost que es destina al personal, que ronda al voltant del 40% i considera que s’hauria de fer un esforç per reduir aquesta partida perquè es destini més pressupost a millorar la infraestructura de Bellaterra, que creu que és “la principal tasca de l’EMD”. Així doncs, ha defensat que “ja que no hem estat capaços d’abordar un conveni que ens atorgui més competències i més pressupost, caldria canviar la fórmula de distribuir el pressupost”.

D’altra banda, l’oposició ha agraït al govern que hagi fet arribar els pressupostos a l’oposició per rebatre’ls, però alhora des d‘ERC, Laura Batalla ha criticat “que se’ns convidi a veure uns pressupostos que ja estan fets no era el que volíem. No s’han elaborat tenint-nos en compte“.

Per la seva part, el president de l’EMD, Ramon Andreu, ha defensat que el percentatge de pressupost que es dedica al personal és més baix en comparació a altres administracions com l’EMD de Valldoreix o l’Ajuntament de Cerdanyola i ha assegurat que “Les tasques de l’EMD requereixen de personal”.

Pel que fa a la despesa destinada a manteniment de l’espai públic, explica que la quantitat destinada és la mateixa que destinava l’Ajuntament, però ha esgrimit que “s’estan fent més tasques dedicades a aquest àmbit”. Una intervenció que ha estat criticada pel portaveu de Convergents, que exposava les xifres de manteniment, que havien passat dels 175.000 euros als darrers anys fins als 125.000 en l’actualitat.

Finalment, el pressupost inicial s’ha aprovat amb els vots a favor de 4 membres de Gent Per Bellaterra, excepte la vocal de Fòrum Bellaterra, Chus Cornellana, que s’ha abstingut i amb els vots en contra de l’oposició amb qui l’Ajuntament s’ha compromès a treballar els pressupostos durant els 15 dies hàbils en què es permet la modificació.

2 stops, enlloc de 4 i 2 noves rotondes al Camí Antic

El govern de l’EMD ha proposat anul·lar l’acord de pacificació del Camí Antic, al qual van arribar la Junta de Veïns i Veïnes el 6 de novembre de 2020 i es amb la intenció de presentar noves mesures de pacificació. Així doncs, s’ha pesentat un nou acord després que l‘Ajuntament de Cerdanyola presentés un contenciós pel primer pacte al que es va arribar.

Si bé és cert que l’Ajuntament i l’EMD van engegar una negociació per arribar a nou acord, l’Ajuntament va haver de presentar el contenciós just quan es trobaven a mig procés de negociació. Després de presentar-lo, es va seguir treballant per un nou acord que és el que s’ha presentat a aquest ple, després d’anul·lar el primer acord, com a tràmit obligatori.

Aquesta anul·lació, que ha estat aprovada pels vots a favor de tot el ple excepte Esquerra, suposa un canvi tècnic en la instal·lació de senyals. En comptes de 4 stops, se’n col·locaran 2, a més de 2 rotondes. Així, s’arribaria a un acord conforme amb l’informe de disciplina de la policia local, que no es va tenir en compte en el primer acord en què es va arribar.

Tot i ser finalment aprovat, des de l’oposició, Jordi Macarulla ha criticat “la invalidesa” de la feina que s’havia fet en aquest sentit i ha demanat que quan s’hagi de treballar en algun aspecte, darrera hi hagi garanties legals perquè “la feina no es faci en va”.

Des del govern s’ha reconegut que la disciplina i ordenació del trànsit és competència de l’EMD i que, per tant, en cas que s’arribés a un contenciós, la justícia molt probablement li donaria la raó. Tanmateix, expliquen que han prioritzat mantenir una bona relació amb l’Ajuntament i accelerar el procés de pacificació del Camí Antic.

Demanaran que la taxa de guals no es resti del pressuspost de l’EMD

Amb l’objectiu de fer créixer els ingressos de l’Ajuntament, l’EMD sol·licitarà que la taxa de guals no es resti de l’aportació pressupostària que fa l’Ajuntament a l’EMD de Bellaterra, com s’estava fent en els darrers anys. Un punt ha estat aprovat per unanimitat i que suposarà un requeriment previ de l’EMD perquè s’arribi a un contenciós amb l’Ajuntament.

L’EMD no cedeix per millorar la comunicació

Pel que fa a la comunicació institucional de l’EMD, l’oposició ha considerat que “el govern només aprovava les mocions determinades per llei” i per tant ha modificat la moció presentada al darrer ple, en relació a la millora de la comunicació institucional, fent referència únicament al que estipula la Llei de Règims Locals, que estableix que la comunicació institucional ha de garantir la participació de tots els regidors municipals. Això passaria per la creació d’una comissió que elaborés un reglament dirigit als mitjans de comunicació.

Una moció que ha estat rebutjada a causa de la votació en contra dels 5 membres de Gent Per Bellaterra, que han estat disconformes amb la petició de fixar la comissió que crearia el reglament, enlloc de deixar-ho a mans de l’EMD.

La limitació de velocitat de la BV 1414 es trasllada al proper ple

La moció presentada per l’oposició encaminada a reduir la velocitat de circulació de la BV 1414 s’ha posposat el següent ple amb la intenció de considerar, a priori, els resultats de l’estudi que té en marxa la Diputació des de fa 2 anys i mig per estudiar la perillositat d’aquesta via.

Es calcula que al proper ple ja es tindran els resultats i que, per tant, es podrà treballar sobre això. Tanmateix, l’oposició demana una compromís i que en cas que al proper ple no hagin arribat els resultats , es prenguin mesures al respecte.

L’Ajuntament es compromet a donar suport a l’esport local

Els grups de l’oposició ha presentat una tercerca moció dirigda a buscar un suport del govern a l’esport local, concretament, al Club Bellaterra que han considerat “l’associació que té més experiència en facilitar l’esport als habitants de Bellaterra”.

Jordi Macarulla de Convergents, ha assegurat que amb aquesta moció no es buscava beneficiar al Club Bellaterra, sinó el benefici dels Bellaterrencs “a través de les instal·lacions del club”.

Tot i això, la vocal de cultura i esports, Mei Barceló ha considerat que amb aquesta moció s’estava “entregant un xec en blanc i afavorint una associació per sobre les altres” i, per tant, s’ha arribat a un acord modificant la moció en un sentit genèric, encaminada doncs a afavorir l’accés a l’esport local a través de totes les entitats esportives de Bellaterra, com ho és també el Club Futbol Bellaterra. Així doncs, finalment s’ha aprovat per unanimitat.

Per acabar, s’han recollit 7 preguntes de l’oposició i ciutadania

L’oposició ha demanat pels resultats l‘estudi de densitat de Bellaterra engegat per la Diputació de Barcelona, que l’Ajuntament ha assegurat que donarà a conèixer passada la Festa Major, primers als grups de l’oposició i posteriorment al veïnat.

Per part de la Unió de Veïns de Bellaterra (UvB) hi ha hagut 4 queixes, la primera en relació a la recollida de brossa dels dimarts i que l’EMD ha respòs demanant al veïnat que en cas de no haver estat atès pel servei de recollida de brossa, els ho faci saber.

També s’ha criticat que no es repartissin les octavetes informatives sobre la recollida d’escombraries preparades per l’EMD, que ha explicat que contenen informació sobre normes que posteriorment han estat modificades i, per tant, “repartir-les seria desinformar”, explicava Ramon Andreu. En relació a la recollida d’escombraries ha explicat també que l‘EMD no té capacitat per sancionar el veïnat que gestiona de forma correcta la brossa, ja que es tracta d’una competència de l’Ajuntament.

Finalment, el veïnat ha demanat informació sobre els projectes que té en ment l’EMD, que no s’han pogut concretar perquè tot just acaba de fer l’aprovació inicial del pressupost del 2021, també s’ha preguntat sobre la tresoreria de l’EMD, que es pot trobar desglossada al pressupost públic i sobre la reparació de voreres, que l’EMD ha explicat que és un dels objectius previstos per quan s’obtingui més finançament.

FOTO: Ple virtual de l’EMD | Captura