Ignasi Roda: ‘ En la mort de Laura Jansà, la millor dona per a un home’

by | jul. 22, 2021 | Opinió

“Un home no pot ser gran sense una gran dona. Això és el primer que se m’acut quan m’he assabentat de la mort de la Laura Jansà, (18/7/21). Molts bellaterrencs no endevinaran qui és ella en llegir aquest nom, però si afegeixo que era la dona d’en Jaume Pla, segur que mols visualitzaran la seva cara i la seva alegria permanent.


És curiós això de “la dona de…” L’ús que se’n fa té la reminiscència de la subjugació de la dona a l’home. Però hi ha una altre interpretació que bé s’escauria en el cas de la Laura i és, que aquesta dona i només aquesta podia ser la dona del Pla per més de 65 anys, fent-li costat, ben bé com una ajuda de càmera, en les múltiples “gales” de teatre que el Jaume ha fet, i en l’assenyada directriu de la casa i els fills, i la sempre bona disposició a obrir-la pels amics. Perquè el Jaume sempre ha necessitat d’amics al seu entorn i no és fàcil trobar una dona que ho arribi a entendre, sobre tot en una dona que sempre s’ha sentit be en l’anonimat, on la seva bondat i generositat s’ha manifestat lluny dels afalacs i els compliments.  

La Laura com moltes dones dels homes de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, l’ADB, era alhora mare de tots els fills de les famílies que composaven el grup de teatre. A més dels Pla, recordo els Vidal, el Torres, etc. Però els Pla en especial per aquella mena de fraternitat que el pare tenia amb ells, perquè van venir a viure a Bellaterra segurament enredats pel pare i perquè sempre els he sentit molt propers.

Aquest caliu, aquest lligam no hauria estat possible sense la Laura, i no pas perquè fos el seu objectiu sinó perquè sense la companyia al “seu” marit, i a fe que ja és ben cert que el Jaume ha estat seu fins al final, l’amorositat de les famílies no hauria reeixit. I ho dic perquè en certa manera, la meva mare va fer el mateix, però ella sense renunciar als seus objectius personals i al reconeixement. No és pas dolent demanar-lo quan saps que hi ha un esforç al darrera que bé s’ho mereix.

Jo, aquí, des de aquestes línies no faig sinó reconèixer els grans mèrits de la Laura i el seu pas per la meva vida, cosa que em serà del tot perdurable.”

Ignasi Roda

FOTO: Laura Jansà | Cedida Ignasi Roda

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Laura Benseny: ‘Algú assenyala la lluna, però mirem tots el dit’

Laura Benseny: ‘Algú assenyala la lluna, però mirem tots el dit’

Aquestes setmanes els mitjans de comunicació no paren de repetir que hi ha una cinquena onada i que els afectats són/som el jovent. A moltes tertúlies s’acusa el jovent d’estar causant l’increment de casos i, en conseqüència, que es torni a tancar tot. Afegiré unes quantes consideracions de la pandèmia que viu el jovent al nostre país des de fa anys i que estan vinculades a la situació actual.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: