Aquest any celebrem la 38a Festa Major de Bellaterra. Una tradició que es remunta uns quants anys enrere, cosa que porta a preguntar-nos: Com ha estat aquesta celebració al llarg del temps? Com va ser la primera celebració? Quines activitats es van anar consolidant i quines altres fites i punts d’inflexió es van donar? Repassem la seva evolució:

1983 – La primera Festa Major de Bellaterra

La primera Festa Major va estar organitzada per la Unió de Veïns i Gemma Subirà i Ignasi Roda com a principals veïns impulsors. Va arribar després de diferents celebracions aïllades que s’havien fet a la plaça del Pi i es va fixar ja pel mes de setembre.

1987- El primer Concurs de Paelles i Fiudeuàs

Arriba el 1r Concurs de Paelles i Fideuàs. Un clàssic que no s’ha deixat de celebrar des de llavors, tan si ha plogut com si ha fet sol.

2002 – Consolidació de la Baixada de Carros

La baixada de carros es consolida com un imprescindible del final de l’estiu. També és l’any que tanca el Colmado Can Casas, de la Pilar.

2006-2012 – Celebració de la Festa Menor

Amb l’objectiu de “fer poble durant tot l’any” el Cau impulsa la “Festa Menor de Bellaterra”, que va durar 6 anys i es feia el mes d’abril.

2009 – Festes que destaquen per la implicació del jovent

Les festes més multitudinàries i amb els joves més implicats. Nits Disco, Ironman,Ironwoman, Paelles…

2011 – Es renova El Club Bellaterra

S’estrenen les noves instal·lacions d’El Club i el Jordi Fau, el seu president, fa de pregoner davant del nou i modern equipament. També és el primer any d’EMD.

2012 – Punt d’inflexió de la Festa Major arran de les càrregues policials

Any crític que acaba amb aldarulls, càrregues policials, denúncies i 4 detinguts. Punt d’inflexió i canvi radical d’un model de festa veïnal.

2016 – Més activitats familiars

Inflables, titelles i jocs d’aigua. Creixen les activitats per a un públic infantil i familiar i desapareixen, des del 2012, els joves de la festa.

2020 – L’any de la pandèmia

La Festa Major s’anul·la per la pandèmia de la Covid-19, però la Unió de Veïns organitza “La Paella Confinada” i El Musical, fa concerts on-line.

FOTO: Cronologia de la Festa Major de Bellaterra | BellaterraDiari