L’estiu de 1999 la Universitat Autònoma de Barcelona estava a punt de culminar l’obra que definiria els trets identitaris del centre fins avui en dia. Parlem de l’obra de les 4 columnes que es troben a l’entrada de la Universitat Autònoma de Barcelona, entre la lateral de la B-30 i el Campus.

La revista L’Esquirol de Bellaterra ens en feia cinc cèntims a la publicació de’abril – juliol del 1999. En aquest article, escrit per la Tània Vié, ens parlaven del component simbòlic d’aquestes columnes d’entre 25 i 40 metres dissenyades per Andreu Alfaro, que significarien “la porta pel segle XIX“.

L’Esquirol ens explicava la intenció de l’escultor

Es pretenia que es convertissin un símbol “de catalanitat i de futur” i buscaven la verticalitat amb la intenció de “estar per sobre en un sentit espiritual” i tenien una alçada desigual a petició de l’escultor, que les comparava a la naturalesa: “no és simètrica i s’assembla més al caos”.

A la publicació de L’Esquirol ens expliquen també els aspectes tècnics del monument, que se sosté per un tub metàl·lic cilíndric que passa pel seu interior, al voltant del qual se situen 4 blocs de pedra de 3 metres formant un cilindre. Una obra que, tot i la bona acollida posterior que la convertir en un tret identitari del centre, va trigar a se construïda, fins que va rebre les aportacions dels patrocinadors.

Consulta aquí l’article original de la revista L’Esquirol:

FOTO: Construcció de les columnes de la universitat | UAB