M’agradaria saber fins a quin punt el tancament de l’accés a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)a través del carrer de Can Miró és legal. Arrenco l’article, però (i a tall d’anècdota) tot dient que el nom d’aquest carrer fins no fa gaire anys era Passeig de les Acàcies, nom ben trobat per la renglera d’acàcies que un dia, “algú” sense encomanar-se a Déu ni sa mare, les va arrabassar perquè, semblava, deterioraven les voreres. Ai las! I hom diria: qui primer va ser, les acàcies que les voreres? Però deixem-ho corre, al cap i a la fi el govern de l’EMD va sorgir d’un moviment ecològic i ells sabran el que es fan. O hauria de dir allò de “Perdona’ls perquè no saben pas el que es fan”.

Tornem al que em mou a fer aquest escrit i citi ara la nota de Bellaterra Diari: “Això significa que a partir d’ara el carrer serà d’ús exclusiu per al trànsit intern de Bellaterra”. Tot seguit miro la fotografia que il·lustra la notícia i veig que sí, que efectivament el carrer serà d’us exclusiu per als Bellaterrencs, però només pels que viuen al passeig de les Acàcies…, ai, perdó!, al carrer de Can Miró i el carrer Sardanista Serra, per tant no veig la necessitat col·lectiva d’aquesta decisió. Però encara vull reblar el clau i demanar que feu una breu reflexió sobre aquest tancament. Barrar l’accés a la UAB és com dir que Bellaterra s’aïlla totalment de la institució. 

Recordo que, quan es va construir la universitat va ser anul·lat el pas amb vehicle cap a aquest indret que es feia tot creuant la via del tren just al costat de l’estació. El tancament de l’accés al carrer Joan Vila-Puig era del tot significatiu i barrava definitivament l’expansió de Bellaterra ja que els terrenys d’en lla de la via fèrria fins a Can Domènec ja s’havien urbanitzat sobre plànol i aprovat per l’Ajuntament de Cerdanyola dels anys 60. (Fotos il·lustratives al Llibre de Bellaterra. pg. 26, pg. 73, pg. 138). L’expropiació forçosa va ser un cop dur pel creixement de Bellaterra i un pou de litigis amb una colla de propietàries de Can Domènec i la mateixa empresa urbanitzadora. 

Tot i així, algú va veure que la UAB podia ser una peça clau per a una Bellaterra que podria esdevenir una mena de campus universitari. Només cal llegir algunes declaracions dels que vàren impulsar el moviment segregacionista i que amb gran anhel demanaven que la Universitat avalés el seu projecte. No va ser així perquè la UAB era i és feu de Barcelona i no pas de Cerdanyola, i es va desentendre del litigi. L’anhel no era pas dolent, ans el contrari; que Bellaterra obris les portes a la universitat redimensionava el seu futur, tant a nivell vivencial com urbanístic i cultural.

Ara, amb aquesta decisió, Bellaterra es tanca definitivament a la institució, tot i que dins dels seus terrenys tenim serveis que ens son comuns, com La Caixa, correus i d’altres, o simplement els propis de la formació que s’imparteix. L’accés a aquests serveis caldrà fer-los fent amb una gran marrada.

Es evident que la unanimitat del ple de l’EMD persegueix l’aïllament de Bellaterra amb el seu entorn i jo no sé si això és bo, no sé si això és fomentar una zona exclusiva. Hi dono voltes, hi reflexiono i arribo a la conclusió que anem a la Bellaterra del centenari (2030) sense un projecte clar, sense una il·lusió col·lectiva d’esdevenir allò que a tants els omple la boca: ser un poble. Però, quina mena de poble?

Ignasi Roda Fàbregas<br>
Ignasi Roda Fàbregas

Concebut a Bellaterra l’estiu del 1952. Nat a Barcelona l’11 de març de 1953. Fill de Mª Rosa i Frederic. Ha viscut tota la vida a Bellaterra, primer com a estiuejant i després de manera fixa. Alumne i professor de teatre de l’escola Tagore de Bellaterra (1957-1983) fundada pels seus pares i en Ramon Fuster i Rabés. Activista cultural de Bellaterra: Impulsor de la Festa Major i La Cavalcada de Reis, director de la Cia. La Inestable, cronista amb l’escriptura del llibre “Bellaterra 1930 – 2005. Crònica de 75 anys”, etc. Escriptor, dramaturg, poeta, articulista, cantautor, actor, director, professor i pedagog de teatre. Més informació a Viquipèdia.