El mes de juliol passat, els vocals d’ERC, la CUP i el PSC de la veïna EMD de Valldoreix van fer una roda de premsa conjunta en la qual van criticar “la manca d’actitud i aptitud” del president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, i en van demanar la seva “dimisió” per “inacció”.

Josep Puig celebra deu anys com a president de l’EMD de Valldoreix, actualment amb Junts per Valldoreix i és també president de l’Agrupació d’EMDs de Catalunya. En l’actual mandat va perdre la majoria a la Junta de Veïns valldoreixenca i, davant de les acusacions, es va defensar: “És una petició sense fonament, no he fet res que pugui ser perjudicial per l’EMD o pel poble”

Però, per què dimissió?

Tot i així, en l’última Junta de Veïns, l’oposició es va mostrar molt crítica i va enumerar més de 100 acords que el seu govern havia incomplert. Lluch Cahís, vocal d’ERC, definia l’actitud de Puig com a “actitud de xèrif”. Una actitud que, segons el vocal republicà, “genera mala maror”.

Ferran Margineda, vocal de la CUP, fins i tot anava un pas més enllà i afirmava: “l’EMD com a ens representatiu no té sentit”, i destacava que ell estava disposat a “dimitir”, tal com demanava que ho faci el president Puig. A més, va afegir que “l’EMD hauria de ser una institució més pròxima a la ciutadania”, i que “la participació ciutadana no existeix”. Amb tot, va sentenciar: “l’EMD és el club d’uns pocs”, ” funciona amb un sistema ineficient” i en criticava “la inacció del president”. Per la seva banda, Sussana Casta del PSC remarcava com el president Puig “no ha fet res per consolidar una tasca conjunta entre tot el ple”.

Apujar-se el sou

Una de les darreres crítiques a Puig – i potser un dels orígens de l’estesa polèmica – va ser la voluntat d’augmentar la seva dedicació i el seu sou del 75 al 90%. Passar de cobrar 2.712 euros al mes a 3.278 euros mensuals aproximadament. Mesos enrere, l’oposició va forçar la rebaixa arran d’un informe de la Diputació de Barcelona. “Se m’acusa d’una espècie de corrupció”, assenyalava Puig, i afirmava que un informe de l’Associació Catalana de Municipis li permetia fer aquest augment. De fet, en la passada Junta de Veïns, l’oposició ja va presentar una moció criticant la inacció del Govern.

Un interlocutor “no vàlid” per a l’alcaldessa de Sant Cugat

Dies més tard, l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla va sumar-se a les crítiques i va dir que Puig “no és un interlocutor vàlid” per atendre les necessitats de la ciutadania de Valldoreix i liderar les relacions institucionals amb l’Ajuntament de Sant Cugat, i que no està a l’altura del que el veïnat de Valldoreix mereix”.

La resposta del president de l’EMD de Valldoreix també va ser contundent i amb una carta es va refermar com interlocutor vàlid entre el govern valldoreixenc i el santcugatenc. “Com a president de l’EMD de Valldoreix sóc l’únic i màxim responsable de la gestió del dia a dia de l’administració valldoreixenca i que totes les competències d’aquesta EMD recauen en el meu càrrec i en la meva persona”. A més, va destacar que ell va ser escolit pels valldoreixencs. Respecte Ferran Margineda, vocal de la CUP que va qüestionar l’eficiència de l’EMD com a institució, Josep Puig també va ser molt crític i va dir: “dir que s’elimini l’EMD és no tenir gens de sentiment valldoreixenc”.

Per acabar, les joventuts de Junts i l’equip de govern valldoreixenc han donat suport a Josep Puig i han demanat a l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, que rectifiqui i que el torni a considerar un interlocutor vàlid per tal que EMD i Ajuntament puguin seguir treballantdurant els dos pròxims anys, malgrat ser de colors polítics diferents.

FOTO: Josep Puig, president de Valldoreix | Autor: Bernat Millet