Als qui ja tenen una edat, els serà fàcil recordar en quin context social i polític ens trobàvem l’any 1971 quan una bona colla d’enamorats de la cultura i admiradors de l’escriptor Josep M de Sagarra es van entestar a muntar tot un seguit d’actes commemoratius amb motiu dels 10 anys que feia que el poeta ens havia deixat. Per als de generacions de més cap aquí només vull fer-vos l’apunt que aleshores el dictador Franco i els seus governants havien intensificat la repressió perquè la ciutadania, uns anys enrere, començava a manifestar-se obertament, tant en el món laboral com en l’universitari. L’any abans, el 1970, entre d’altres fets rellevants, es va celebrar l’anomenat Judici de Burgos amb sentències de penes de mort dictades, i l’any següent es va constituir l’Assemblea de Catalunya. L’antifranquisme era més viu que mai i el règim imperant, veient que al seu dictador no li quedaven gaires anys de vida (va morir el 1975) volia assegurar-ne la continuïtat, fos com fos. Vist el panorama actual hom diria que molts d’aquells franquistes i hereus segueixen movent els fils del poder.

Tot just però acabada la guerra del 36 el món cultural de Catalunya va començar una lluita sorda que a poc a poc va anar conquerit alguns brots de llibertat, si és que ho podem anomenar així. El cert, però, és que la gent de cultura va aconseguir colar una bona colla de gols al franquisme i va mantenir viu l’anhel de llibertat. Les Festes del Port del 1971 s’inscriuen en aquest moviment de lluita i de reafirmació de la cultura i sobretot de la llengua, pilar cabdal perquè el sentiment d’identitat i de pertinença a una nació, que durant segles ha estat ocupada i sotmesa, no sigui anorreat. 

El programa de les festes era ric i imaginatiu: Exposicions d’art, presentació de llibre, lliurament del Premi Josep M de Sagarra de Teatre, creació del Premi d’Assaig Port de Reig, lectura poètica, lectures i representacions teatrals, recital de música lírica, nit de cançó catalana, cinema, sardanes… Tot aquest embalum d’activitats es pot dir que es va coure a Bellaterra amb el lideratge de Frederic Roda Pérez i en conxorxa amb una colla de gent compromesa amb la cultura, començant pel fill de Sagarra, en Joan de Sagarra, Joaquim Ventalló, Frederic Marès, Xavier Regàs, Josep Lluís Sagarra, tots ells amics del poeta. A aquests s’hi van afegir desinteressadament vora un centenar de persones entre, escriptors, músics, poetes, cineastes, cantants, gent de teatre, etc., tot plegat arranjat per en Jaume Casanovas i José Luis Vergara, dos incipients homes de Relacions Públiques.  

Jo aleshores tenia 18 anys i ja en feia un parell que rodava pels escenaris fent recitals amb els meus germans Frederic i Àlvar, amb els quals havíem format el grup de cançó El Tricicle, nom, per cert, que ens va triar un altre gran poeta, Pere Quart. Un grup que va néixer a Bellaterra mig en broma i que va arribar a enregistrar dos discs i fer un munt d’actuacions al llarg de cinc anys abans no es va dissoldre.  

Un dels actes que es va programar en aquelles Festes del Port de la Selva va ser una Nit de cançons basades en poemes de Josep M. de Sagarra i Tomàs Garcés i que es va celebrar al “Campament” camí de Selva de Mar. El programa resava així: M. Rosa Fàbregas i Pere Vallribera, Aplec de Vilanova i Ignasi Roda. Direcció Francesc Nel·lo. Decoració, Francesc Nel·lo Ventosa. M. Rosa Fàbregas era la meva mare i tant ella com l’Aplec van cantar temes musicats per Toldrà o Morera, entre d’altres. Jo vaig cantar les meves primeres cançons sobre poemes de Sagarra. Amb especial tendresa recordo aquella Aigua-marina que estrenava per primer cop. La poesia de Sagarra m’obria un món de possibilitats musicals que ben aviat es va traduir en noves cançons i la iniciativa de reunir un grup de nom Taverna-2 per preparar un recital monogràfic de cançons sobre poemes de Josep M. de Sagarra. Aquella cançó al Port de la Selva va canviar la meva percepció musical, i tot el que vaig fer després potser no hauria esdevingut si no hagués cantat Aigua-marina. Ara, i amb motiu dels 50 anys que fa que es van celebrar les festes, he anat de nou des de Bellaterra cap al Port de la Selva per tal de cantar tot un reguitzell de cançons de Josep M de Sagarra i Tomàs Garcés i per recordar aquella generació d’homes i dones que van fer possible i ens van ensenyar com mantenir viva la nostra cultura, la nostra llengua malgrat els anys foscos que els va tocar de viure. 

Ignasi Roda

Nota: El recital “50 anys d’Aigua-marina” va tenir lloc el 22 d’agost de 2021 a El Port de la Selva. 

Ignasi Roda Fàbregas<br>
Ignasi Roda Fàbregas

Concebut a Bellaterra l’estiu del 1952. Nat a Barcelona l’11 de març de 1953. Fill de Mª Rosa i Frederic. Ha viscut tota la vida a Bellaterra, primer com a estiuejant i després de manera fixa. Alumne i professor de teatre de l’escola Tagore de Bellaterra (1957-1983) fundada pels seus pares i en Ramon Fuster i Rabés. Activista cultural de Bellaterra: Impulsor de la Festa Major i La Cavalcada de Reis, director de la Cia. La Inestable, cronista amb l’escriptura del llibre “Bellaterra 1930 – 2005. Crònica de 75 anys”, etc. Escriptor, dramaturg, poeta, articulista, cantautor, actor, director, professor i pedagog de teatre. Més informació a Viquipèdia.