TEXT: Unió de Veïns de Bellaterra

Comença l’any del 75è Aniversari de la Unió de Veïns de Bellaterra. Una efemèride que, al llarg d’aquest proper curs 2021-2022,  volem celebrar amb tots el veïns i veïnes de Bellaterra.

Va ser el 15 de setembre de l’any 1947 quan es va constituir oficialment la “Unión de Propietarios de Bellaterra” que, després de la dictadura franquista i per incorporar-hi també als llogaters, passaria a denominar-se “Unió de Veïns de Bellaterra”.

L’any de la seva fundació, Bellaterra era un punt d’estiueig amb l’avantatge de tenir una estació de tren inaugurada l’any 1930, que la unia amb Barcelona, Sant Cugat i Sabadell

La primera Junta Directiva va estar formada pel Sr. Joan Fàbregas Soler, president, el Sr. Rolando Cottet Monnest, vice-president, el Sr. Rafael Giménez Frontín, secretari, i el Sr. Joaquim Cassolà Cerdà, tresorer, així com pels Srs. Frederic Roda Ventura i Miquel Sanllehí Banda, com a vocals. 

Alguns fets especialment destacats d’aquests 75 anys han estat:

  • La superació del problema de la manca o del mal servei d’infraestructures, especialment l’aigua, l’electricitat, la telefonia, així com carreteres i carrers, durant els primers anys.
  • La creació de la Festa Major l’any 1983, i tota la seva organització fins que va arribar el govern de GxB a l’EMD.
  • El 1r intent seriós d’independència l’any 1993, sota la presidència de Jordi Macarulla. 
  • Impulsar la construcció d’un Centre Cívic, que finalment va arribar l’any 2003.
  • La lluita per aconseguir tenir una EMD. Gràcies a un govern municipal no socialista, el 21 de juliol del 2005, el Ple de l’Ajuntament va aprovar la constitució de l’EMD de Bellaterra. 

La nostra associació veïnal ha estat l’entitat que, històricament, ha lluitat més pels interessos  de Bellaterra i ara, tot i tenir l’EMD, veiem que ha de seguir sent molt activa. Queda molt per fer. Tenim un urbanisme i uns serveis molt deficitaris, problemes que s’afegeixen al repte actual d’adaptar-nos a la crisi sanitària, la digitalització i al canvi climàtic.

Estem preparant un programa d’activitats per celebrar aquests 75 anys, que començarà el mes d’octubre d’enguany i finalitzarà el mes de setembre del 2022. Us n’informarem.

Visca la Unió de Veïns i Visca Bellaterra!

FONT: BELLATERRA, Crònica de 75 anys Autor: Ignasi Roda Fàbregas (2005)

Fes-te soci/a!

unioveinsbellaterra.cat

info@unioveinsbellaterra.cat