La terapeuta bellaterrenca Maria Josep Sánchez Montalbán presenta el seu nou projecte “Senterapia” a Bellaterra, un nou Centre dedicat al Mindfulness, la Musicoteràpia i el Tractament d’Infants i Famílies Afectades pel TEA (trastorn espectre autista) que acaba d’obrir al carrer Tulipa 23.

En una sala idílica, tranquil·la i abocada a la naturalesa, la terapeuta bellaterrenca ofereix servieis a infants, però també a adults afectats per ansietat o bé que tinguin interès en millorar el seu benestar i com controlar l’estrès a través del mindfulness.

  1. Qui és Maria Josep Sánchez Montalban i per què “Senteràpia”?

Soc Psicòloga, Postgraduada en Autisme: diagnòstic i intervenció, Psicoterapeuta en Mindfulness i Musicoterapeuta. Vaig crear “Senteràpia” a Bellaterra perquè la paraula “sent”, en la nostra llengua té dos significats: sent (de ser i estar) però també sent (de sentir).

Senteràpia neix del convenciment que som més feliços com més nosaltres mateixos “som”, sent fidels a la nostra essència, als nostres defectes i a les nostres virtuts. Com més ens sentim a nosaltres mateixos, sentint i notant el nostre cos, i des d’aquí buscar el nostre propòsit. Si estem atents a això, ens “sentirem” més arrelats al món i als altres.

Qui pot venir al teu centre?

El meu centre va dirigit a qualsevol persona que vulgui reduir l’estrès, ansietat i/o angoixa i a aquelles persones amb un trastorn del desenvolupament, com TEA, TDAH, etc. treballant totes les àrees afectades pel trastorn, però també a aquelles famílies que vulguin millorar la seves relacions.

“Si no practiquem l’atenció amable, els nostres sistemes es desequilibren i el cos s’estressa i emmalalteix”

El Mindfulness és cada cop més freqüent en teràpia. Què té que agradi tant?

Independentment de si agrada o no, el que sí que puc comprovar amb els meus usuaris, és que la teràpia cognitiva basada en mindfulness es nodreix d’eines molt potents. A través d’elles, et pots veure clarament i, per tant, conèixer-te millor i respondre als fets d’una manera més eficient, segons el què necessites en cada moment. Aquest fet no només ens proporciona més salut mental, sinó que ens fa més lliures.

És com la meditació? 

Jo diria que inclou la meditació. Qui medita ja té una part al seu favor. Però, per a mi, és un entrenament del nostre cervell a través de l’atenció amable. El nostre cervell és un òrgan flexible i mal·leable, i és així tota la vida. De la mateixa manera que entrenem el nostre cos perquè estigui més saludable, podem entrenar el nostre cervell. Hi ha molts estudis que així ho demostren. I la manera d’entrenar-lo és practicant l’atenció amable cap a tot el que ens envolta.

Així creem espai i temps per poder sintonitzar amb un mateix i amb els altres, i reaccionar d’una  manera més apropiada als fets, enriquint les nostres relacions i la nostra autoestima.

I la musicoteràpia? Com entra en joc en les teves sessions?

Tant la teràpia Mindfulness, com la Musicoteràpia des del Model Benenzon – que és la musicoteràpia que jo exerceixo – tenen quelcom en comú. Les sessions pràctiques són des d’allò “no verbal”. Un tant per cent important de persones amb autisme no parlen i es fa difícil crear una relació de confiança quan no et pots comunicar amb ells. A través de la musicoteràpia s’obre una altra via de comunicació que no és la verbal, sinó a través dels sons dels instruments i de la nostra interacció, responent al so que ells emeten. A través d’aquesta relació es pot treballar diverses àrees afectades pel trastorn com la comunicació, psicomotricitat i la sensorialitat. Però també poden descarregar tensions i frustracions, ajudant-los en la seva autoregulació. Més important encara, els veus gaudir, passar-ho bé. I això en aquestes persones és també molt important.

Pel que fa a les sessions terapèutiques Mindfulness, practiques l’atenció cap al teu cos, des de la introspecció. El nostre organisme està connectat amb tres centres importants de neurones: el cervell, el cardíac i el digestiu. Si no practiquem l’atenció amable, aquests sistemes es desequilibren i el cos s’estressa i emmalalteix.

Les sessions consisteixen en una part teòrica on aprenem com funcionem, i d’una part pràctica on aprenem a utilitzar la nostra respiració com a àncora per tenir cura de nosaltres mateixos quan ho necessitem.

Ens expliques que “Senteràpia neix del convenciment que les persones…poden viure d’una altra manera”. Com ens recomanes viure i quins canvis notes en tot un procés?

Proporcionar un ambient amable i predictible amb els suports necessaris és fonamental. Ajuda a treure tot el potencial de les persones i s’omplen d’autonomia per a la vida adulta, en el cas dels infants afectats pel TEA.

Però la Teràpia Cognitiva basada en Mindfulness va dirigida a tothom, no només a les persones que pateixen un trastorn, també a totes aquelles persones que volen tenir cura d’un mateix, o qualsevol persona que vulgui millorar el seu dia a dia.

Durant les sessions es treballa la nostra respiració com a àncora per calmar-nos davant l’estrès, la nostra resistència, la nostra veu autocrítica, com afrontar les nostres emocions difícils a través de l’autocompassió o l’autoapreciació.

“La Teràpia Cognitiva basada en Mindfulness va dirigida a tothom, no només a les persones que pateixen un trastorn, sinó també a qualsevol persona que vulgui millorar el seu dia a dia”

Tens alguna experiència rellevant que t’agradaria compartir?

No oblido mai un dels primers nens que vaig tenir al meu càrrec, i pel qual em vaig endinsar en la musicoteràpia Benenzoniana. Era un nen molt passiu que no atenia a les nostres demandes ni s’interessava en res del que succeïa al seu voltant. A poc a poc, amb els sons de petits instruments de percussió es va anar acostant i involucrant en les diferents activitats. Va ser molt emotiu.

Pel que fa a la teràpia en Mindfulness, una de les meves usuàries fa molt poquet, agraïa les sessions perquè deia que era més conscient del que passava al seu voltant. Que pot acceptar i cuidar-se quan no se sent bé, però que a la vegada gaudeix més intensament i es més conscient de tot allò positiu del seu dia a dia. També em deia que de vegades se sent frustrada perquè li agradaria que la gent més propera a ella se’n beneficiés, però que no tothom li feia cas. Això també ho estem treballant…  

“Tenir cura d’un mateix, en les dificultats, de forma conscient i en l’aquí i l’ara és garantia d’un millor futur”

Què li diries a una persona que està pensant que potser li agradaria contactar-te, però que té dubtes?

Li diria que podré guiar-lo en l’aprenentatge de la pràctica de l’atenció plena a través de la bondat, però serà ell o ella mateix/a que ho aconseguirà a través de la introspecció. I el resultat és una millor relació amb els seus pensaments negatius i les emocions difícils.

Observant atentament per acceptar que de vegades les coses no són com un/a desitja. Podrà crear perspectiva i canviar la lent amb la qual veu les coses, deixant el pilot automàtic i reaccionant eficientment als fets. Cal que siguem més compassius amb nosaltres mateixos i amb els altres, perquè això ens proporciona felicitat i alliberem oxitocina, l’hormona de la felicitat.

Podem entrenar al nostre cervell perquè no quedi atrapat en el passat o intenti controlar i organitzar un futur que no coneix. L’aprenentatge està en no resistir-nos a acceptar allò que no és tan bo, ja que l’ansietat requereix de resistència, i cal utilitzar el nostre ingeni. Tots en tenim.

I finalment, aquesta manera de fer, també pot ajudar a molts pares en la relació amb els seus fills, perquè desenvolupin sentiments de connexió i bondat amb els altres. Hem de fomentar la seva autoapreciació, perquè se sentin autoeficients davant de les adversitats i la incertesa que ens podem trobar en un present, però també en un futur.
Tenir cura d’un mateix, en les dificultats, de forma conscient i en l’aquí i l’ara és garantia d’un millor futur.