El ple municipal del mes de setembre a Cerdanyola del Vallès, que se celebra aquest dijous 30, tindrà els canvis en el pressupost municipal com a tema central. A més, també es parlarà de la carretera N-150, dels festius addicionals d’obertura del comerç, del funcionament de la nova Zona Taronja, de les agressions al col·lectiu LGTBIQ+, del preu de la llum i de l’Afganistan. 

Canvis en el pressupost per la Zona Taronja i el qüestionament de la legalitat d’aquest servei per part de l’oposició

El govern local proposarà al plenari sis modificacions del pressupost per destinar partides a diferents àmbits de la ciutat. Per una banda, es planteja una aportació de l’empresa municipal, Cerdanyola Promocions (CPMSLU), a la nova Zona Taronja d’aparcament per una quantitat de 118.322 euros.

Un nou sistema d’aparcament que segueix aixecant polèmica quan es compleix gairebé un mes que va entrar en funcionament. Esquerra Republicana a Cerdanyola del Vallès considera que ” fins que no es modifiqui l’Ordenança Municipal de circulació de vehicles i no s’aprovi un nou Reglament de l’estacionament dels vehicles amb control d’horari, existeix un buit legal que no permet obligar als conductors a fer servir l’app de Zona Taronja”.

La formació assegura que l’actual normativa no regula l’estacionament controlat per la Zona Taronja. Per això demanen al govern que porti al ple municipal la normativa “per legalitzar la zona taronja”.

Des d’ERC assenyalen que el servei no és gratuït, i que “tindrà un cost anual aproximat d’uns 500.000 € que serà sufragat a càrrec dels impostos municipals que paguen veïns i veïnes de la ciutat i no altres usuaris del servei de fora de la ciutat”.

Canvis en els pressupostos per esports, escola i música

En l’àmbit esportiu, es proposa una ampliació del conveni de l’Ajuntament amb el Cerdanyola Futbol Club per 19.500 euros. A més, el govern plantejarà l’aprovació d’una modificació del pressupost per als interessos del valor de reversió del PEM Guiera per 388.172, 64 euros. 

Per una altra banda, el govern presenta modificacions del pressupost per destinar 61.000 euros a la neteja de les dependències municipals, 94.311 euros per a la indemnització en una Escola Bressol Municipal relacionada a mb la COVID-19, i 78.000 euros per a inversions i conveni del Festival Internacional de Blues de Cerdanyola

Mocions sobre Correos, el preu de la llum i el 100 aniversari de l’edifici de l’ajuntament

La Junta de Portaveus -i per tant, tot els partits del ple- han acordat presentar i aprovar dues mocions. Per una banda, que l’any 2022 es commemori el centenari de l’edifici de l’Ajuntament, i per una altra, per crear un protocol d’assessorament i denúncia que inclogui una xarxa de punts segurs per al col·lectiu LGTBI

Des de Guanyem Cerdanyola, demanaran aprovar una moció per instar l’alcalde a fer d’intermediari entre els treballadors de Correos i l’empresa per millorar la qualitat del servei a Cerdanyola. Esquerra Republicana i Guanyem presentaran una moció cada grup referent al preu de la llum. Ambdues formacions fan també una crida a la mobilització.

ERC també proposarà instar l’Estat espanyol a que “articuli el fons COVID de 5.000 milions d’euros en favor dels ajuntaments, tal com es va comprometre a fer la Ministra d’Hisenda”. Esquerra també és proposant d’una moció conjunta amb Guanyem i En Comú Podem per promoure l’acollida i asil de persones refugiades de l’Afganistan i per a la defensa dels drets humans. 

Guanyem i Junts per Cerdanyola presentaran una moció per demanar la “llibertat total del president Carles Puigdemont en tots els països de la Unió Europea, inclòs l’Estat Espanyol, i que cessi aquesta persecució forassenyada a un moviment polític”. 

Pròrroga del contracte de neteja amb Cespa

El govern local proposarà al ple aprovar una rectificació de la pròrroga de 2 anys -fins al desembre de 2022- del contracte de neteja de l’espai públic amb l’empresa Cespa. En un altre punt, es votarà demanar a la Generalitat la titularitat d’uns trams concrets de la carretera N-150, que actualment està sota la titularitat del govern català. Si s’aprovés la cessió, l’acord estaria condicionat a que la Generalitat faci un seguit d’actuacions a les voreres i la calçada.

En l’apartat de propostes del govern, també es planteja l’aprovació dels dies 11 de novembre i 11 de desembre com a dies festius d’obertura permesa per al comerç. També es proposarà la modificació d’ordenances fiscals reguladores d’impostos i preus públics. 

FOTO: Cartell de Zona Taronja a Bellaterra | Laia Tardós