Les ordenances fiscals que regulen l’IBI i l’IAE i les dotacions de pressupost per a la Zona Taronja han centrat els debats del Ple Municipal del mes de setembre. El govern i l’oposició de Cerdanyola del Vallès es retrobaven de forma virtual després de l’aturada política del mes d’agost.

La Zona Taronja, motiu de desacords

El Ple Municipal va aprovar una modificació del pressupost per aportar 118.322 euros per cobrir la gestió del servei de la Zona Taronja a través de l’empresa municipal Cerdanyola Promocions. El punt es va aprovar entre crítiques de l’oposició a la forma d’aplicar el servei i amb els únics vots a favor del PSC i En Comú Podem (ECP). Esquerra Republicana (ERC), Guanyem Cerdanyola, Junts per Cerdanyola (JxC) i PP van votar en contra, mentre Ciutadans (Cs) s’hi va abstenir.

El gruix de l’oposició es va mostrar en contra del model de servei que planteja la Zona Taronja i fins i tot, van posar en dubte la legalitat del servei. El regidor d’ERC, íñigo Enterria, va assegurar que la normativa vigent no obliga ningú a baixar-se una App per aparcar a les places taronges, tal com ha destacat el seu partit aquesta setmana. En resposta, el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez, va afirmar que el servei és legal, està regulat i que la normativa permet les sancions.

Alguns partits van apuntar falta d’informació sobre el funcionament, la normativa i el finançament del servei. Gorka Samaniego, regidor de Cs, va assenyalar que “no s’han fet bé les coses fruit de la precipitació per voler fer-ho”. Per la seva banda, Vera Sánchez (Guanyem), es va queixar sobre la manca d’informació per part del govern quant a la quantitat econòmica que finalment es destina al servei. També hi va intervenir Isaac Martínez, d’ECP, qui va considerar que amb la Zona Taronja resten aspectes sense resoldre i va demanar que no és digui que el servei és gratuït perquè ho acaba pagant tota la ciutadania. Per la seva banda, el regidor de JxC, Joan Sánchez, va opinar que no calia un canvi de servei perquè la ciutadania no ho demanava i acceptava la Zona Blava.

Primer ‘ok’ a congelar l’IBI i bonificar l’IAE

També a proposta del govern, el Ple va aprovar de forma inicial -caldrà obrir període d’al·legacions- la modificació de les ordenances fiscals reguladores d’impostos i taxes i ordenances reguladores de preus públics 2022. El regidor del PSC Javi Sánchez va destacar que l’IBI quedarà congelat i que en l’IAE (Impost sobre Activitats Econòmiques) s’inclouran bonificacions relacionades amb la sostenibilitat energètica “per afavorir l’arribada de noves empreses”.

Guanyem i ERC consideren que les propostes del govern per a les ordenances fiscals no són d’esquerres.

 

La crítica més dura va arribar des de Guanyem. El regidor Ivan González va assegurar que la proposta del govern és “clarament de dretes”, criticant que es premiï les empreses: “Si qualsevol escolta els mantres de l’esquerra, es parla de pujar els impostos a qui més té, com les grans empreses. Avui ens porta una baixada d’impostos a les grans empreses”. En la mateixa línia, Helena Solà (ERC) també va considerar que el plantejament no és d’esquerres i va lamentar que es “torni enrere” després de la pujada de l’IAE de l’any passat. En resposta, Sánchez (PSC) va defensar que les bonificacions de l’impost pretenen recaptar més afavorint l’arribada de noves empreses.

El punt es va aprovar amb els vots a favor del PSC, ECP i JxC, els vots en contra d’ERC, Guanyem i PP i l’abstenció de Cs.

Entrebanc per posar en marxa la zona esportiva Riu Sec

En aquest Ple van tornar a ser protagonistes les pistes de pàdel i tenis del Riu Sec. Quan semblava que només faltava atorgar la gestió a una empresa i posar-les en marxa, la licitació s’ha declarat deserta i el Ple va aprovar, de forma urgent, obrir una nova convocatòria per iniciar de nou el procés. El regidor d’Esports, Óscar Pons, va destacar la importància de reiniciar els tràmits de licitació per evitar la despesa que suposa diàriament mantenir i vigilar l’espai, i per evitar les reclamacions del govern espanyol perquè es posi en marxa una zona esportiva finançada amb una subvenció europea. El punt es va aprovar amb els únics vots a favor de PSC i ECP, les abstencions de Cs, JxC i PP i els vots en contra d’ERC i Guanyem.

S’amplia el conveni de l’Ajuntament amb el Cerdanyola Futbol Club per l’augment de despesa que suposa jugar a una categoria estatal.

Més modificacions del pressupost

El plenari va aprovar cinc modificacions més del pressupost municipal. En l’àmbit esportiu, es va donar el vistiplau a una ampliació del conveni de l’Ajuntament amb el Cerdanyola Futbol Club per 19.500 euros, i a una modificació del pressupost per als interessos del valor de reversió del PEM Guiera per 388.172, 64 euros. El regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez, va explicar que no es tracta d’un augment de la despesa, sinó a un canvi en els documents dels pressupostos per poder fer el pagament dels interessos.

Per una altra banda, es va aprovar destinar 61.000 euros més al Servei de neteja de les dependències municipals per motius derivats de la COVID-19, i atorgar 78.000 euros per a inversions i conveni del Festival Internacional de Blues de Cerdanyola. A més, es va donar llum verda a una modificació que completa, amb 94.311 euros, la indemnització per la suspensió dels contractes de l’Escola Bressol Municipal.

Contractes de neteja i jardineria

També lligats a l’àmbit econòmic, es van aprovar dos punts referents als contractes de neteja de l’espai públic i de jardineria. Per una banda, es va aprovar sense vots en contra, però amb abstencions (ERC, Cs, Guanyem i PP), una rectificació de l’acord de pròrroga del contracte de gestió dels serveis neteja i recollida de residus aprovant documents comptables de -889.248,58€ anual (els anys 2021 i 2022) corresponent a la minoració de les quotes d’amortització dels vehicles adscrits. A continuació, es va aprovar una modificació d’un annex del ple tècnic de l’expedient de contractació del servei de manteniment d’arbrat, places i espais verds.

Els dies 11 de novembre i 11 de desembre seran dies festiu d’obertura permesa per al comerç local.

La carretera N-150 i els dies festius

En l’apartat de propostes del govern, es va aprovar sense vots en contra demanar a la Generalitat la titularitat d’uns trams concrets de la carretera N-150, que actualment estan sota la titularitat del govern català. Si finalment es fa la cessió, l’acord estarà condicionat a què la Generalitat faci un seguit d’actuacions a les voreres i la calçada.

També es va acceptar que els dies 11 de novembre i 11 de desembre siguin dies festius d’obertura permesa per al comerç, i fer una rectificació de l’inventari general dels béns, drets i obligacions de l’Ajuntament amb referència del 31 de desembre de 2020.

S’aproven mocions sobre el preu de la llum, Correos i l’acollida de refugiats de l’Afganistan

El Ple Municipal de Cerdanyola del Vallès va aprovar, el 30 de setembre, mocions referents al centenari de l’edifici consistorial, els protocols davant agressions contra el col·lectiu LGTBIQ+ i el servei de Correos a la ciutat.

En primer lloc, el plenari va aprovar per unanimitat que durant l’any 2022 es commemori amb un acte de celebració els 100 anys de l’edifici de l’Ajuntament, situat a la plaça de Francesc Layret. També de forma coral, es va donar llum verda a crear un protocol d’assessorament i denúncia que inclogui una xarxa de punts segurs per al col·lectiu LGTBI.

Cerdanyola commemorarà el centenari de l’edifici de l’Ajuntament.

Millora del servei de Correos i pujada del preu de la llum

Per una altra banda, tots els partits van donar suport a la moció plantejada per Esquerra Republicana (ERC), Guanyem Cerdanyola i En Comú Podem (ECP) per instar l’alcalde a fer d’intermediari entre els treballadors de Correos i l’empresa per millorar la qualitat del servei a Cerdanyola.

També va comptar amb el suport de tots els partits la moció d’ERC, Guanyem i ECP contra l’increment del preu de la llum i per fer una crida a la mobilització.

Fons COVID per als ajuntaments

El Ple va acceptar, amb l’única abstenció del PSC, la proposta d’ERC també per instar l’Estat espanyol a què “articuli el fons COVID de 5.000 milions d’euros en favor dels ajuntaments, tal com es va comprometre a fer la Ministra d’Hisenda”.

Amb tots els vots a favor, es va aprovar la moció d’ERC, Guanyem i ECP per promoure l’acollida i asil de persones refugiades de l’Afganistan i per a la defensa dels drets humans.

En canvi, es va rebutjar la proposta de Guanyem, Junts per Cerdanyola i ERC per demanar la “llibertat total del president Carles Puigdemont en tots els països de la Unió Europea, inclòs l’Estat Espanyol, i que cessi aquesta persecució forassenyada a un moviment polític”. PSC, Ciutadans i PP van votar en contra i ECP s’hi va abstenir.

FOTO: Zona Taronja a Cerdanyola | Tot Cerdanyola