L’Ajuntament de Cerdanyola i l’Institut Català del Sol (INCASOL) preveuen aixecar un barri dormitori, comercial i empresarial a l’entorn del Sincrotó, al Parc de l’Alba, que constitueix unes 400 hectàrees. Un projecte que suposaria la construcció de 5.733 habitatges per a unes 15.000 persones, el 47% dels quals es preveu que siguin de protecció oficial. A més, també es contempla un espai dedicat a l’activitat empresarial, comercial i un gran parc que ocuparia unes 200 hectàrees.

Un projecte que ha estat modificat en diverses ocasions respecte el plantejament inicial, ja inclòs al Pla General Metropolità de 1976 que va ser denunciat per l’entitat ecologista Cerdanyola via Verda (ACVV). Actualment, amb el vist-i-plau tant de l’Ajuntament de Cerdanyola com de la Generalitat, enfila la fase final per licitar les primeres obres l’any vinent i comercialitzar les primeres parcel·les. Una construcció que es planteja a d’entre 10 i 15 anys vista com una opció per respondre a la demanda d’habitatge a l’àrea metropolitana de Barcelona.

La idea de crear un gran centre comercial aixeca polseguera

En un principi es proposava la construcció d’un gran centre comercial a la zona. Una idea que va aixecar polseguera, entre altres coses, perquè hi ha una oferta similar a municipis propers. És per això que l’activitat comercial s’ha acabat formulant com a una àrea més petita, inspirada en l’Illa Diagonal a petita escala i dedicada al petit comerç.

La implantació d’empreses al voltant del Sincrotró Alba -que també prepara la seva ampliació- es vol aprofitar de la proximitat amb la UAB i els seus centres de recerca així com del Parc Tecnològic, ha explicat l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón. “El projecte és una oportunitat de país després d’anys de molta lluita i gràcies a la complicitat de tots els implicats”, ha destacat l’alcalde socialista.

Compromís per descontaminar l’antic abocador

Un altre dels punts del projecte que aixeca recels entre entitats i moviments veïnals és el que ha de resoldre la descontaminació dels terrenys de l’antic abocador de Can Planas, clausurat fa anys i sobre el qual ara s’ubicarà part del gran parc urbà. La Generalitat s’ha compromès a dur a terme els treballs de segellat. El corredor verd ha de connectar els parcs naturals de Collserola i de Sant Llorenç del Munt-Serra de l’Obac.

També es preveuen en les infraestructures ferroviàries

Pel que fa a les infraestructures, el futur barri residencial es dibuixa tenint en compte projectes ferroviaris a l’horitzó, però que són ara per ara llunyans. L’actual estació de Renfe Cerdanyola Universitat seria el node d’un centre modal que connectaria el futur ramal de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) des de l’estació de Gràcia a Barcelona. A banda, es licitaran dos serveis de llançadora: un unirà l’estació de Rodalies amb Cerdanyola i Ripollet i l’altre amb l’estació de FGC de Sant Cugat.

A banda, tots els futurs vials seran ciclables i estaran pensats per poder-los recórrer a peu. El segon pont que uneix el Parc de l’Alba amb la UAB s’ampliarà justament per garantir també el pas de vianants i bicicletes, i està previst un gran aparcament dissuasiu al costat de l’estació de tren.

FOTO: Parc de l’Alba | INCASOL