La dimissió de la vocal de cultura Mei Barceló, l’aprovació per unaninitat de cedir les càmeres de videovigilància de Bellaterra a la Policia Local de Cerdanyola i el debat entorn a la participació dels joves a la Festa Major han estat els temes protagonistes del ple que s’ha celebrat aquest 18 d’octubre a l’EMD, i que podeu recuperar en aquest enllaç.

El ple també va posar damunt la taula tres mocions presentades de forma conjunta per l’oposició: el compliment estricte i seguiment de totes les mocions que es van aprovant, la participació dels joves en la Festa Major i, finalment, promoure el transport interurbà amb Cerdanyola del Vallès. Tot i això, també ha estat un tema de debat la limitació de la velocitat de la carretera BV-1414, formulat a través d’una moció d’urgència. A més de les preguntes formulades al final de l’acte pels grups de l’oposició i la Unió de Veïns (UdV).

Una càmera instal·lada a una entrada de Bellaterra | Pau Quintana

Les 12 càmeres de videovigilància se cedeixen a la Policia Local

Les 12 càmeres de videovigilància instal·lades des de 2014 en 6 diferents punts de Bellaterra se cediran, per a que les gestioni, a la Policia Local de Cerdanyola. El president de l’EMD, Ramon Andreu (GentxBellaterra) argumentava que es van instal·lar, llavors, de confirmitat verbal amb l’Ajuntament, però que no disposaven de cap documentació al respecte. El nou govern sorgit de les eleccions de l’any 2015 va aturar-ho i des de llavors hi va interposar un contenciós que ho va bloquejar.

Un canvi que va celebrar Jordi Macarulla des de Convergents, ja que “les càmeres van costar molts diners d’inversió i ens segueixen costant molts diners de manteniment cada mes (…) i després de 8 anys no han servit per a res, ni han recuperat la inversió amb aquest traspàs”. Amb tot, s’alegrava que aquesta qüestió “finalment veiés la llum”, tot i que hagi tardat tant. En la mateixa línia s’expressava Quim Oltra des d’Esquerra Republicana: “Ens han costat 100.000 euros i les cedirem esperant que la Policia Local les faci servir tal i com a nosaltres ens agradaria”. Per la seva banda, el president de l’EMD aclaria que “no hi ha cap acord escrit”, però que les cedeixen amb la tranquil·litat que l’Ajuntament i la seva Policia Local “en faran un bon ús” i l’EMD en podrà rebre alguna dada al respecte. Amb aquest moviment es tancaria el contenciós obert per aquest tema, mentre que Oltra alertava d’anar amb compte amb els compromisos orals, ja que sovint “se’ls emporta el vent” com el compromís de “poder instal·lar càmeres del 2014, el de Catsalut per instal·lar un centre mèdic…”, exemplificava.

El centre de control de càmeres antigament instal·lat a l’edifici de l’EMD de Bellaterra | Laia Tardós

Imminent instal·lació d’un bicitancat a l’estació

A més, Bellaterra disposarà aviat d’un dels primers bicitancats de Catalunya de la mà de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). El projecte es remunta a inicis d’any, quan la companyia ferroviària va licitar les obres de construcció d’aparcaments tancats per a bicicletes en deu estacions de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia (entre elles a Bellaterra). Quim Oltra (ERC) fa constar que el conveni conté errors i titlla aquests com a “símptomes de poca feina”, però per contra, des del govern Guillem Nadal apunta que “la feina ha estat molt intensa” i que Bellaterra disposarà d’un dels primers bicitancats de Catalunya de la mà de FGC.

En aquesta línia de la mobilitat ciutadana, l’oposició ha presentat dues mocions. En primer lloc, la necessitat d’estudiar la viabilitat del transport interurbà de Bellaterra i Cerdanyola, en termes de dimensió i contaminació. El govern assegura que l’EMD no té la competència per fer-ho (sinó que és de l’Ajuntament), però que proposaran un text amb propostes per presentar-lo a l’Ajuntament, amb l’objectiu de “no deixar Bellaterra sense comunicació”. D’altra banda, ERC i Convergents han presentat una moció d’urgència per tal de pacificar la carretera BV-1414 i reduir-ne la velocitat. El portaveu d’ERC, Quim Oltra, ha reafirmat que la seva limitació “potenciaria l’ús de la bicicleta, com s’ha aprovat fa un moment”. Tot i això, els membres de Gent per Bellaterra (GxB) voten en contra, segons ells “no és necessari reduir la velocitat, sinó que els ciutadans compleixin les normes”.

bicitancat
Imatge del Bicitancat ubicat a l’estació de ferrocarrils de Valldoreix | NacióDigital

L’oposició torna a posar la lupa sobre la transparència de l’EMD

ERC i Convergents proposen una moció la qual reclama el compliment de tot el que es va aprovant als plens: “cal un seguiment de les mocions presentades i cal un compromís per part dels membres de l’EMD per complir les mocions que s’aproven”. La seva proposta ha estat afegir el seguiment de les mocions al portal de transparència de l’EMD. Tot i això, el govern no està d’acord amb “aquesta forma de fer” i assegura que no cal fer-ho públic, ja que “és una tasca que pertany al govern: si l’oposició té algun dubte que ens ho faci saber”, detalla el president Ramon Andreu. Tanmateix, sí que s’inclourà en la junta de portaveus com es troben les mocions presentades.

Davant d’aquesta resposta, Oltra, en el torn de precs i preguntes ha preguntat l’estat d’aquestes qüestions: les accions per aturar el canvi climàtic, l’emblema de l’escut i bandera de l’entitat de veïns i veïnes de la ciutat, l’estudi de contaminació acústica de Bellaterra camins escolars i l’entrada parc de Can Miró de la UAB, per exemple. Els interrogants els ha formulat amb l’objectiu de “controlar el govern”, tal com ha assegurat el mateix vocal.

D’altra banda, s’ha aprovat per unanimitat la renovació de la pòlissa de crèdit; tot i que Jordi Macarulla ha deixat palès: “sempre va bé tenir aquest coixí, però no ens podem relaxar”.

“Cal potenciar la participació dels joves a la Festa Major”

Els grups de l’oposició han fet referència a la inclusió dels joves a la Festa Major; després d’un debat intens, s’ha acordat treballar la moció per analitzar quines activitats podrien fer-se “cal obrir vies perquè aquests joves s’uneixin”; assegura Laura Batalla (ERC). Així doncs, durant un any s’aniran fent proposes i per tant, la moció queda sobre la taula i des del principal grup de l’oposició s’ha demanat que “cal un compromís de treballar-ho de cara al proper ple”.

Les preguntes de l’oposició han fet referència a l’entrada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per Can Miró i l’estat deteriorat de l’esquirol a la Plaça Maragall; per part de Convergents. D’altra banda, Laura Batalla ha volgut saber quin era l’estat dels pressupostos de 2022.

Finalment, per part de la Unió de Veïns (UdV) han tornat a demanar la còpia de l’estudi urbanístic abans que a la resta de la ciutadania “d’aquesta forma ho podríem analitzar”. La proposta ha estat declinada, el president Ramon Andreu ha assegurat de forma contundent que “es farà pública la síntesi de l’estudi a principis de novembre a tota la ciutadania”. D’altra banda, la UdV ha exigit que l’EMD apliqui mesures respecte al manteniment de l’espai públic pel que fa a recollida de residus i neteja viària, tot i això el govern ha assegurat que la competència recau a l’Ajuntament de Cerdanyola i “que no hi poden fer res”.

FOTO: Ple telemàtic 18 d’octubre. Captura