“Les societats modernes es caracteritzen per la seva dinàmica associativa. Sempre he defensat que la societat civil organitzada ha estat cabdal per la identitat dels pobles, i especialment a Catalunya. És el cas, per exemple, del Club Bellaterra, que al marge de la seva implicació i revulsiu econòmica i cohesió per Bellaterra, és capaç de dinamitzar la cohesió social a l’entorn de la vida esportiva i promoure, moltes vegades, amistats col·lectives. Tampoc no hem d’oblidar altres entitats que existeixen a Bellaterra, però avui m’agradaria centrar-me en la magnífica tasca que està fent el Fòrum Bellaterra organitzant xerrades de diferents temes convidant, en primer lloc, veïns i veïnes que expliquen el seu saber i mestratge.


El Fòrum va començar la seva tasca ara fa sis anys amb una cantada d’havaneres i la participació d’un polític. Al llarg d’aquests sis anys hi ha hagut de tot i de forces temes diversos, posant com a eix principal el valor dels seus bellaterrencs, per sobre dels temes tractats. De fet és com una àgora de participació col·lectiva, ja que dona peu a preguntes i reflexions del públic assistent. Sempre s’acaba amb un sopar en algun restaurant de tracte exquisit, dels molts que existeixen a Bellaterra. Està clar que això necessita persones disposades a portar l’organització i el seu generós temps per dur a terme aquesta moguda, i cal reconèixer la persistent feina del Fòrum i dels seus membres de junta, especialment a la Chus Cornellana “alma mater”! Gràcies a ella que va tenir la feliç idea, podem gaudir de moments on es fa poble de veritat, i retrobem veïnatge i conversa, tan important per a la convivència de qualsevol poble.


Potser la política i els polítics haurien de reconèixer que ells no fan identitat… és més, gestionen identitat, que la societat civil és capaç – i amb molta generositat- de crear consciència, valors socials, culturals i col·lectius, tan necessaris en un món massa tancat en si mateix.


Animem a seguir al Fòrum i els hi agraïm la seva tasca amb aquestes paraules del poeta Salvador Espriu en el seu poema “Inici de càntic en el temple” …(Però hem viscut per salvar-vos els mots /per retornar-vos el nom de cada cosa / perquè seguíssiu el recte camí / d’accés al ple domini de la terra) segueix i acaba…(Ens mantindrem fidels per sempre més / al servei d’aquest poble). Seguim!”

Àlvar Roda
Veí de Bellaterra
President de l’Ateneu Sant Cugat