El Ple Municipal del mes d’octubre a Cerdanyola del Vallès va aprovar noves inversions, canvis en el pressupost municipal i el Pla Estratègic de Ciutat. A més, en la sessió del dijous 28 d’octubre, es van aprovar mocions per millorar les condicions laborals i salarials de la Policia Local, per convocar una taula de treball per evitar la construcció del crematori i per analitzar quin és el millor model de gestió per a les Escoles Bressol Municipals.

El Pla Estratègic de Ciutat ja és una realitat

El Ple del mes d’octubre va aprovar, tal com es preveia, el Pla Estratègic de Ciutat (PEC) de Cerdanyola. El document ha estat consensuat entre els grups polítics i recull les accions per definir com serà la ciutat l’any 2030.

El dimecres 27 d’octubre es va presentar el Pla de forma solemne, just abans de la seva aprovació definitiva. El regidor del govern, David González, va agraïr la feina dels professionals i persones implicades en la redacció del document de planificació. A més, va destacar el consens aconseguit entre els diferents partits polítics. “Aconseguir la redacció d’aquest pla és un inici, ara tenim tot el camí fins a 2030 al davant”, va dir el regidor del PSC.

Des de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez va demanar que el PEC “no quedi en un calaix” i va assenyalar que cal “començar a caminar amb la creació de l’oficina del Pla Estratègic”.

La regidora d’En Comú Podem, Cecilia Collado, també va ressaltar el consens aconseguit i va emplaçar el consistori a fer seguiment del pla. En la mateixa línia, Pau Ortolà (Ciutadans) també va demanar que es faci un seguiment de les accions a les quals es compromet el pla.

Vera Sánchez, regidora de Guanyem, va assegurar que el seu grup està satisfet per haver arribat a acords “sobretot respecte al Centre Direccional”, assenyalant que és una qüestió que no compta amb el suport d’una part de l’Ajuntament. Des d’ERC, Íñigo Enterria va posar el focus en la importància de planificar l’execució de les accions del PEC i, com també va fer Guanyem, es va mostrar crític amb el format de l’acte de presentació del pla. L’alcalde Carlos Cordón, va tancar el debat del punt reiterant la importància d’haver arribat a acords entre els partits, i es va emplaçar iniciar els projectes: Ara toca posar recursos i implementar les orientacions estratègiques”.

Inversions en urbanisme, esports, l’església i La Marató de TV3

El plenari va aprovar inicialment les cinc modificacions de pressupost plantejades pel govern. Per una banda, es va aprovar a una aportació de 2.000 euros per la Fundació La Marató de TV3, amb els vots a favor de PSC, ERC, Cs i JxC i les abstencions de Guanyem, ECP i PP. una altra aportació, també de 2.000 euros en el marc del conveni amb l’Església Evangèlica. En aquest cas, es traslladen 2.000 euros de subvenció de l’Associació de Persones Amigues de Mossen Rosell, que no l’han fet servir degut a la pandèmia, per tal de mantenir el rebost solidari de l’esglèsia. PSC, Esquerra Republicana (ERC), Ciutadans (Cs), en Comú Podem (ECP) i Junts per Cerdanyola (JxC) han votat a favor, mentre Guanyem i PP s’hi han abstingut. 

Per una banda, es va aprovar aportar 76.000 euros a inversions en l’àmbit esportiu a la Zona Esportiva Municipal de Montflorit. “No és una nova aportació, sinó una baixa d’una partida on ja no seran necessaris aquests diners”, va dir el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez. El punt es va aprovar amb els vots a favor de PSC, ERC i Cs, les abstencions de JxC i PP, i els vots en contra de Guanyem i ECP. 

En l’àmbit urbanístic, el Ple va aprovar una inversió de 395.701 euros per actuacions a la ZEM Fontetes, a la Torre Vermella i a equipaments municipals. Des d’En Comú Podem, Isaac Martínez, va reiterar una idea també defensada en referència a les inversións anteriors, indicant manca d’informació per part del govern respecte a l’aplicació de les partides. Des de Guanyem Cerdanyola, també en diversos punts sobre el pressupost, van assenyalar la necessitat d’arribar a més consens i de planificar les inversions en el primer pla d’inversions en comptes de plantejar modificacions de crèdit en cada ple. PSC i Cs van votar a favor, ERC i JxC s’hi van abstenir i ECP, Guanyem i PP van votar en contra.

Referent al sector esportiu, es va donar llum verda a una subvenció de 1.300 euros per al Cerdanyola Club d’Hoquei amb motiu de l’organització de la primera Supercopa d’Espanya Femenina. En aquest cas, el punt es va aprovar per unanimitat. 

Servei de neteja i Pla Estratègic de Ciutat

En l’apartat dels punts plantejats pel govern, també es va aprovar la revisió de preus del contracte de gestió dels serveis públics de neteja de l’espai públic i de recollida de residus municipals, que va ser atorgada a l’empresa Cespa. El preu del servei anual, tant per a 2021 com per a 2022, seria de 7.323.598,49 euros. La regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó, va explicar que la revisió de preus es fa en relació a l’IPC, tal com s’ha fet en anys anteriors. El mateix punt planteja, en concepte d’endarreriments, l’increment de despesa del contracte per a la gestió dels serveis públics de neteja de l’espai públic i de recollida de residus municipals des de juliol del 2015 fins desembre de l’any 2020 per la quantitat total de 420.002,11 euros (sense IVA).

ERC va demanar deixar el punt sobre la taula, però el plenari ho va rebutjar. Així, el punt es va aprovar amb els vots a favor de PSC i ECP, l’abstenció de Cs i JxC, i els vots en contra d’ERC, Guanyem i PP.

Casa Can Llopis. FOTO: Mónica García

Mocions sobre Casa Llopis, la Policia Local i el crematori

En l’apartat de les mocions, es van aprovar totes les propostes de l’oposició excepte la moció de Guanyem en suport al diputat d’Unidas Podemos, Alberto Rodríguez. 

En primer lloc, es va aprovar la moció de Ciutadans (Cs) que condemna “els fets ocorreguts el 6 d’octubre en la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona i rebutjar als grups de radicals que impedeixen, amb mètodes violents i intimidatoris, el lliure exercici de la llibertat d’expressió”. C’s fa referència la protesta antifeixista que van fer alumnes de la UAB per evitar un acte de l’agrupació S’ha acabat. PSC, Cs i PP van votar a favor, ECP s’hi va abstenir i ERC, Guanyem i JxC van votar en contra. Tot seguit, també ha tingut el suport del plenari la proposta d’Esquerra Republicana (ERC) perquè es posi en marxa un procés participatiu per definir “els usos concrets dels jardins i de l’edifici de la Casa Llopis“. Tots els grups han votat a favor excepte PSC, ECP i PP, que s’hi han abstingut.

A més, s’ha aprovat una moció plantejada per ERC i C’s referent a la Policia Local. En concret, s’insta al govern local “a convocar urgentment les places ofertades de l’any 2021 i que els nous agents s’incorporin a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya al gener de 2022″ i a què es millorin les condicions salarials dels agents del cos. La moció ha coincidit amb la intervenció del sindicat de Policia Local en l’Audiència Ciutadana per demanar millores en les condicions de feina dels agents. El punt s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC -excepte de la seva portaveu, Helena Solà, qui s’hi ha abstingut per vinculació personal amb la qüestió que es votava-, Cs, JxC i PP, i amb les abstencions del PSC, Guanyem i ECP. 

Tot seguit, ERC, C’s i Guanyem Cerdanyola van proposar una moció que també va acabar aprovada i que insta el govern municipal “a la convocatòria immediata, en un termini no superior a un mes, d’una taula de treball que tingui la finalitat d’estudiar els mecanismes legals per a evitar la construcció del crematori, que haurà d’estar formada per l’associació Cerdanyola diu no al Crematori i les associacions i plataformes ciutadanes que ho sol·licitin, així com per representants dels grups polítics del ple municipal”. Tots els partits van votar a favor excepte el PSC, que s’hi va abstenir. 

Per una altra banda, el Ple va donar suport a les dues mocions presentades per En Comú Podem (ECP). La primera, per demanar la creació d’una “Comissió d’Estudi específic per a les necessitats de Formació Professional” a la ciutat, va comptar amb els vots a favor de PSC, Cs, ECP i PP, i les abstencions d’ERC, Guanyem i JxC. La segona moció acorda crear una comissió d’estudi “politico-tècnica per estudiar la implantació del model de gestió pública de les Escoles Bressol Municipals“, una qüestió que ha estat protagonista del Ple des del mandat anterior. PSC, Cs, ECP, JxC i PP van votar a favor, mentre ERC i Guanyem s’hi van abstenir.

En referència als beneficis fiscals de l’església catòlica i altres confessions religioses, es va aprovar la proposta de Guanyem i ECP per “instar els serveis jurídics i econòmics de l’ajuntament a analitzar i revisar, si s’escau, les exempcions tributàries dels impostos municipals a tot tipus de confessions religioses, entitats sense ànim de lucre i associacions declarades d’interès públic i, si escau, girar el corresponent rebut”. Guanyem i ECP van votar a favor, PSC, ERC, Cs i JxC s’hi van abstenir mentre el PP va votar en contra.

En l’inici del Ple es van incloure tres mocions d’urgència, dues de les quals es van aprovar. La primera, proposada per ERC, fa referència a la sentència que anul·la el mètode de determinació de la base imposable de l’impost de la Plusvàlua municipal. En aquest sentit, es demana al govern estatal la creació d’un fons extraordinari per a compensar la pèrdua d’ingressos municipals a causa de la sentència, i un fons permanent de compensació en favor dels ajuntaments per la mateixa reducció d’ingressos. A més, la moció reprova “la inacció i deixadesa de funcions dels successius governs de l’Estat” respecte a aquesta qüestió. ERC,  Guanyem i JxC van votar a favor, ECP i PP s’hi van abstenir i PSC i Cs van votar en contra. 

També en relació al finançament dels ajuntaments, el plenari va donar el vistiplau a la proposta d’ECP sobre la sentència del Tribunal Constitucional referent l’impost sobre l’increment de valors dels terrenys de naturalesa urbana i per una nova llei de finançament local. L’acord planteja “promoure, juntament amb les entitats municipalistes, la nova llei de finançament dels ens locals, amb l’objectiu que esdevinguin uns governs amb capacitat de transformació i puguin desenvolupar amb qualitat les seves competències i serveis”. Tots els partits van votar a favor excepte el PP, que va emetre una abstenció. 

Finalment, es va rebutjar un únic punt en tota la sessió. Va ser la moció presentada per Guanyem per manifestar el suport al diputat d’Unidas Podemos, Albert Rodríguez, qui recentment ha estat condemnat pel Tribunal Suprem per atemptat contra un agent de l’autoritat durant una proposta l’any 2014 contra la llei d’educació LOMCE. La sentència implica la pèrdua de la seva condició de diputat del Congrés dels Diputats. La moció s’ha rebutjat amb els vots en contra de PSC, Cs i PP, i els vots a favor d’ERC, Guanyem, ECP i JxC. 

FOTO: Captura del ple municipal de Cerdanyola