El bellatarrenc Àngel Panyella va publicar el llibre “l’Extraterrestre que va descobrir la biodiversitat” amb l’editorial Pol·len, el juny d’aquest any. Es tracta d’un conte infantil que explica la història del Trunix, un ésser extraterrestre que arriba al planeta Terra i es fascina amb la quantitat de vida diferent qui hi troba. Amb tot, la publicació ha tingut molt èxit. El llibre es pot comprar a través de la pàgina web de l’editorial Pol·len o bé, a la botiga Paper’s ubicada a la Plaça del Pi de Bellaterra.

Parlem amb ell per conèixer més detalls de la història.

Àngel, quan i com vas submergir-te al món de l’escriptura? 

Des de sempre m’ha agradat explicar contes als meus nets, tot i que mai n’havia escrit cap. Els contes han estat una vocació meva, ja que als infants els hi agrada molt sentir-los i en aquest sentit, alguna cosa et mou per dins i et fa continuar. Alguns els explico, d’altres els escric, però mai n’havia publicat cap. 

D’on neix la idea d’escriure sobre el tema de la biodiversitat? 

És un tema actual i molt preocupant. De fet, els infants en són conscients i cada vegada estan més sensibilitzats. La idea neix quan jo vaig llegir un article científic, el qual plantejava el problema a través de la visió dels extraterrestres. Aquesta va decantar-me a escriure.

“La idea neix quan jo vaig llegir un article científic, el qual plantejava el problema a través de la visió dels extraterrestres”

Per què decideixes publicar-ho amb l’editorial Pol·len? 

Tot plegat s’ha convertit en un projecte molt íntim i el que em sembla més màgic és poder-ho compartir-lo i anar-lo construint junts. L’editorial és d’uns familiars meus i em van animar perquè publiqués un conte. Al final, és un conte escrit i pensant amb la família. 

Consideres important que els infants comencin a familiaritzar-se des de petits amb la lectura, en aquest cas amb els contes?

Les aficions dels infants són els jocs i la imaginació. Però a més, tots els meus nets gaudeixen extraordinàriament amb els contes i la lectura: és la seva passió. Crec que la lectura potencia més la creativitat, el deixar-se portar i la imaginació. Els adults hauríem d’apropar i facilitar la lectura als nens i nenes.

Les il·lustracions tenen un pes molt important, per què decideixes abocar-te en aquest estil?  

Per a mi els dibuixos son extraordinaris, introdueixen altres qüestions que em semblen necessàries, com és la identificació del gènere. El Trunix, l’extraterrestre protagonista,  és un ésser no binari i es fa amic de la Daniela i estableixen una complicitat enorme per poder estudiar i defensar el planeta Terra.

“Introdueixen altres qüestions que em semblen necessàries, com és la identificació del gènere”

Consideres que els contes poden ser una eina de transformació, o si més no, de conscienciació? 

Tot ajuda una mica, els contes són un instrument de comunicació i relació per fer comunitat, crear complicitat i compartir idees.

Quins són els teus projectes de futur?  

Estic eufòric, ja que l’editor diu que ha funcionat i que pot tirar endavant. El tema de la biodiversitat és més ampli del que el conte explica i estem treballant algunes idees per acabar d’ampliar-ho.

Qui és Àngel Panyella?

Àngel Panyella Amil (Barcelona, 1951) és un activista enamorat de la muntanya i de la natura. Fou soci i fundador d’El Tinter (1981-2014) i de Pol·len edicions, l’any 2011. Impulsà l’ecoedició, en especial el Parlament de l’ecoedició i el projecte Greening Books, i el Club EMAS de Catalunya, entre d’altres accions i iniciatives empresarials.

Amb Pol·len edicions ha publicat L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat i l’article ¿Podemos hacer un diseño sensible a la ecología? al llibre Victor Papanek. Textos entorno a un diseñador crítico.

FOTO: Àngel Panyella a la plaça del Pi | Clàudia Mas