TEXT: Unió de Veïns de Bellaterra

La crisi climàtica està omplint totes les portades per la trascendència de la cimera de Glasgow (COP 26 – Nacions Unides). Des de la Unió de Veïns fa anys que anem avançant en aquesta línia. I ho fem amb comunicació de conscienciació, per un costat, i duent a terme accions concretes per altre. Tot emmarcat en el que vàrem denominar com a projecte “Bellaterra més sostenible 2030”.

L’any 2017 vàrem fer l’estudi “Anàlisi urbanístic i ambiental de Bellaterra”, per tal de tenir més informació de cara al nou model urbà que volem per Bellaterra, davant els reptes del segle XXI. L’any 2019 duguérem a terme l’estudi de dependència del carboni, en col·laboració amb l’ETSAV, amb el qual volíem conèixer la petjada de carboni de Bellaterra (volum d’emissions de gasos d’Efecte Hivernacle)  i apuntar les vies per reduir-la. Ambdós estudis estan en aquesta web (apartat “Estudis”).

Arran d’aquests estudis i en coherència amb la necessitat d’afrontar el repte del canvi climàtic, vàrem declarar que des de la UvB treballaríem per transformar Bellaterra en un espai més sostenible. I començarem a fer accions climàtiques, tot reclamant a les administracions que també ho fessin.

El primer que hem potenciat han estat les energies renovables. Concretament, l’any 2019 es va impulsar una comprar col·lectiva de plaques fotovoltaiques, que va reunir més de 50 cases de Belllaterra.

També es va fer palesa la necessitat de tenir el 1er parc verd de Bellaterra: el que hem anomenat Parc de la Bonaigua. Es va parlar amb l’EMD, l’Ajuntament i l’AMB per sol·licitar-ho. Avui, estem molt a prop de que es doni el vist i plau al Projecte i s’aprovi la construcció de la 1ª Fase (Estació de FFGG fins a la Font de la Bonaigua).

El model urbanístic de Bellaterra s’està revisant arran del nou PDU (Pla Director Urbanístic). Nosaltres hi hem aportat els estudis esmentats i la nostra proposta (ja presentada 2 vegades als veïns, a l’EMD i a l’Ajuntament). Serà important de cara a afavorir la mobilitat sostenible i la relació social entre els veïns.

La bona gestió dels residus també afecta la sostenibilitat. Des de la UvB s’està potenciant el compostatge, amb Tallers com el que es va fer fa pocs dies.

Però reclamem un suport més decidit i proactiu de les administracions, en especial de l’EMD. Aquesta va córrer a declarar l’Emergència Climàtica, però no hem vist cap planificació ni accions concretes al respecte.

Nosaltres seguirem esperonant les administracions i fent accions per millorar la sostenibilitat i descarbonitzar Bellaterra. Queda molt per fer. Hauriem de sumar-nos-hi tots.

Fes-te soci/a!

Web: unioveinsbellaterra.cat

Correu: info@unioveinsbellaterra.cat

Telèfon: 647 51 45 48