L’escalada és un esport que neix a la natura, però aconsegueix adaptar-se a la ciutat gràcies als rocòdroms. L’indoor és una escalada propera, a l’abast de la ciutadania, ja que aporta un munt de facilitats. Per pujar parets únicament són necessaris els peus de gat, les sabates que s’utilitzen i que, normalment, es poden llogar a la mateixa instal·lació.

Davant la situació, el model de rocòdrom ha fet un gir de 180º. Els seus inicis, l’objectiu principal dels rocòdroms era oferir un centre d’entrenament als escaladors de muntanya. Però actualment han evolucionat cap a un espai de socialització i entreteniment molt popular. Per això són poques les persones que desconeixen els conceptes com rocòdrom peus de gat. Arnau Martínez, escalador, en reforça la idea: “Hi ha molta més gent que va al rocòdrom, el fet es deu a la facilitat d’accés. Només cal comprar o llogar uns peus de gat”. La logística és molt senzilla, tothom té a l’abast l’escalada.

Sala Batec | Clàudia Mas

Tot i la creixent demanada, a Bellaterra no n’hi ha cap rocòdrom, tot i que des del “Club Bellaterra” (situat a Plaça del Pi, 3) afirmen que s’havien plantejat posar una paret amb presses a l’espai exterior. El director comercial, Iñaki Jorquera, exposa que a priori semblava molt bona idea, però que finalment es va descartar pels següents motius: “aquí al voltant tenim molta competència, i de molt alt nivell: Sabadell, Sant Quirze, Volpelleres, Rubí…Crec que sí que actualment hi ha molta demanda, perquè el sector està creixent molt, però aquí no tenim espai per fer un rocòdrom com cal”.

D’altra banda, el rocòdrom més proper al poble és del Servei d’Activitat Física (SAF), ubicat al campus de la UAB. Des del SAF reafirmen que hi ha una afluència de gent cada vegada és més àmplia, apunten, per aquest motiu en tenen dos: un a l’interior i l’altre a l’exterior “hem notat un canvi de tendència, cada vegada més gent entra al rocòdrom”.

D’altra banda, hi ha el “Boulder la Cova de Cerdanyola“, un rocòdrom autogestionat que neix l’any 2018 amb l’objectiu de respondre a la demanada a la localitat de Cerdanyola, ubicat a Plaça Goya, 3- 4 local 12.

4 ANYS D’ SALA BATEC

Finalment, a tan sols dues parades de tren del poble hi ha el rocòdrom “Sala Batec”, situat a Sant Quirze del Vallès. La sala d’escalada és una de les primeres que s’obre a Catalunya.

Aquest dijous, dia 4 de novembre, el rocòdrom va celebrar els quatre anys d’aniversari, un espai que van començar a construir tres escaladors i emprenedors des de zero. En aquest sentit, un d’ells, Carles Carrers explica que sent el rocòdrom com casa: és molt més que una empresa i estem aconseguint crear una família”, explica.

La facilitat de l’accés, l’adaptació de l’escalada a l’urbanisme i la socialització de l’espai ha portat els darrers quatre anys un auge exponencial dels practicants de l’esport. Així ho indica, un dels propietaris, Carles Bosch, apunta que són molts els escaladors que venen de Sabadell, Cerdanyola, Bellaterra o bé, Barcelona, i tot i que no en pot saber el nombre exacte, s’aproxima al 55%. Bosch sosté que “el sector està pujant molt, en un dia hi poden arribar a passar unes 200 persones”.

MÉS ENLLÀ DEL VALLÈS

L’auge de l’escalada no només s’ha produït en l’àmbit local, sinó que es pot traslladar a escala mundial. Tanmateix, el creixement puja com l’escuma, una conseqüència directa de la popularitat de l’esport és que per primera vegada l’escalada ha optat a la participació de les properes olimpíades, Tòquio 2021.