El món posa la lupa al canvi climàtic i a la sostenibilitat. La cimera de Glasgow ha causat ressò en gairebé tots els mitjans, la problemàtica és tangible i, avui dia, és punt de mira internacional. La Unió de Veïns de Bellaterra ja fa uns anys que està treballant en aquesta línia, per això parlem amb el seu president, Josep Maria Riba, per conèixer la seva visió, les accions i com pensa que s’hauria d’abordar aquesta problemàtica des de Bellaterra

Què t’uneix a la sostenibilitat?

És un dels meus eixos vitals. Sempre hi he anat de la mà, intentant construir projectes en aquesta direcció. Per això vàrem fer una casa bioclimàtica l’any 2001. D’altra banda, he estat el president de l’Associació Casa Bioclimàtica (ADCB) des de 2003, per poder reforçar la sostenibilitat quan encara no era un tema obligatori a les ordenances urbanístiques. I ara soc l’impulsor de la plataforma ZEO (Zero Emissions Objective), on s’informa de com fer front al canvi climàtic i s’organitzen accions per poder sensibilitzar als ciutadans i les empreses.

Un dels objectius importants de la  Unió de Veïns és transformar Bellaterra en termes de sostenibilitat. Quines darreres accions  climàtiques heu tirat endavant?

L’última ha estat el Taller de Compostatge on un expert va explicar de quina manera es pot evitar generar tants residus a casa, tant amb electrodomèstics, la poda de jardí o bé en la recollida de CO₂. D’altra banda, també vam fer l’any 2019 una compra col·lectiva de les plaques fotovoltaiques, a la que hi van participar unes 50 famílies de Bellaterra, fet que va potenciar la seva utilització.

En referència al nivell urbanístic, hem posat èmfasi en el ‘Parc Verd’, el qual hem anomenat Parc de la Bonaigua i estem molt a prop perquè s’aprovi el projecte. L’EMD, l’Ajuntament de Cerdanyola i l’Àrea Metropolitana ens ha donat suport i sembla que aviat tindrem la confirmació oficial de poder executar la primera fase. 

Abans que res, es van fer estudis per conèixer com està Bellaterra en l’àmbit mediambiental i de petjada de carboni. Aquests estudis estan a la web http://www.unioveinsbellaterra.cat. Com es pot veure en l’estudi de la dependència del carboni, cada ciutadà de Bellaterra consumeix de mitjana 6,6 tones de C02 a l’any i l’objectiu hauria de ser reduir-ho fins a les 2,2 tones en els pròxims anys.

Emissions de CO2 generades a Bellaterra

Per què vas posar el focus en les energies renovables, en referència a la compra de les plaques fotovoltaiques?

Com es pot veure en l’estudi de la Petjada de Carboni és un dels principals generadors de CO2 i que estava més a l’abast mirar d’actuar-hi. Els fets així ho estan demostrant.

L’administració té un gran pes davant aquesta presa de decisions. Quines facilitats us han aportat; tenint en compte que l’EMD va declarar “l’Emergència Climàtica”?

De moment, cap aportació. L’EMD va dir que crearia una comissió per preparar les accions climàtiques i, que sapiguem, no ho ha fet. Si es fa, esperem que hi siguem convidats, doncs per la nostra part, ja estem actuant i tenim força bagatge en aquest àmbit.

Des de la Unió de Veïns, com us imagineu el nou model urbanístic de Bellaterra?

Com han explicat en vàries ocasions a tots els veïns de Bellaterra, a l’EMD i a l’Ajuntament de Cerdanyola, la nostra visió és mantenir el concepte de “ciutat jardí” posat al dia. Això vol dir, mantenir la morfologia dels habitatges actual, però millorar les prestacions urbanístiques d’acord amb els criteris actuals de respecte prioritari als vianants, bicicletes i mobilitat elèctrica, així com la creació de més espais verds i zones de relació social. Pel que fa als habitatges, reclamem poder fer divisions horitzontals per afavorir el relleu generacional dels bellaterrencs.

Això vol dir, mantenir la morfologia dels habitatges actual, però millorar les prestacions urbanístiques d’acord amb els criteris actuals de respecte prioritari als vianants, bicicletes i mobilitat elèctrica

Estem esperant que l’EMD ens passi l’estudi del gabinet urbanístic del Sr. Sebastià Jornet, disponible des de juliol d’enguany, per poder analitzar-lo i veure com encaixa amb la nostra proposta.

En totes les portades de diaris internacionals es parla de la cimera de Glasgow. Creus que estan avançant cap a una bona direcció? 

Va en la bona direcció, però crec que es va tard, en general i que serà molt difícil aconseguir els objectius de l’Acord de París. És un gran repte. Per molts, un dels més gran grans que s’ha afrontat la humanitat. Serà molt difícil aconseguir un canvi que implica a tants països, governs corporatius i cultures ancorades al model clàssic i convencional de l’energia fòssil. Es requereix treballar col·lectivament, quelcom que també ens hauríem d’aplicar aquí a Bellaterra; ja que si a nosaltres ens costa treballar conjuntament, imagina’t en l’àmbit mundial.

Però vull creure que ens en podem sortir i que, si finalment ens passem de l’increment dels 1,5 graus, o fins i tot dels 2 graus, sigui per ben poc, i així evitem una crisi climàtica devastadora.

Consideres que, en general, la ciutadania està conscienciada i sensibilitzada amb el canvi climàtic? 

Conscienciada sí, però per anar a l’acció hi ha alguns obstacles importants. La població veu que el repte és d’una dimensió gegantina i, creuen, que ells no hi poden fer res, sinó que és estrictament una competència dels governs i les grans corporacions. D’altres ho veuen tan difícil que directament no es plantegen cap solució. Hi ha conscienciació, però costa molt arribar a l’acció, perquè penso que falta lideratge i més engrescament col·lectiu. En definitiva, lluitar contra el canvi climàtic no sedueix prou.

D’altres ho veuen tan difícil que directament no es plantegen cap solució. Hi ha conscienciació, però costa molt arribar a l’acció, perquè penso que falta lideratge i més engrescament col·lectiu.

A nivell personal, quin canvi d’hàbits pot agafar un bellaterrenc o bellaterrenca per aportar el seu granet de sorra a la problemàtica?

En primer lloc, canvis en el terreny domèstic: passar-se a les energies renovables (plaques fotovoltaiques, comprar només electricitat verda). Aleshores passar-se a “tot elèctric”, deixant els combustibles fòssils que utilitzem per a la calefacció i la cuina, i passar-se al cotxe elèctric. En segon lloc, també té una gran rellevància l’alimentació: fer una dieta més plant-based, i comprar més productes de proximitat. També es pot agafar més el tren i menys l’avió; entre altres petites accions quotidianes. I quan arribi l’hora de votar, fer-ho per aquelles candidatures que es prenguin més seriosament el repte de la lluita contra l’escalfament. És a dir, cadascú de nosaltres ja hi pot fer molt més del que es pensa.

Quins són els projectes de futur de la Unió de Veïns?

Pel que fa a la sostenibilitat, seguir potenciant l’autoconsum elèctric, i també fer xerrades i tallers vinculats als temes de la mobilitat elèctrica, urbanisme sostenible, alimentació i compostatge. Tot allò que ajudi a reduir la petjada de carboni de Bellaterra serà prioritari.

FOTO: Josep Maria Riba, president de la Unió de Veïns de Bellaterra | CEDIDA