El passat mes de juliol del 2021 es van aprovar inicialment tres canvis de direccions en tres carrers de Bellaterra per tal d’afavorir “la descongestió del trànsit davant de l’escola Ramon Fuster i en els carrers adjacents”, segons l’EMD.

El primer tram que canviaria serien 60 metres del carrer Miquel Servet, que passaria a ser de doble direcció i se’n modificaria l’amplada de la calçada prescindint de les places d’aparcament que ara hi ha. Tanmateix, es tornaria a posar l’asfalt per tal de facilitar el gir a la dreta des de la carretera, però el carrer Sant Pancraç continuaria sent de pujada.

Cruïlla del carrer Miquel Servet amb Sant Pancraç | Jordi Tardós

En segon lloc, el carrer Joan Valera també canviaria de direcció, sent només de pujada. D’aquesta manera, es busca que la zona al voltant de l’escola Ramon Fuster no sigui un coll d’ampolla, amb tres carrers que hi desemboquen, però només un que en possibilita la sortida: carrer Escultor Vallmitjana.

El carrer de Joan Valera passarà a ser de pujada, enlloc de baixada | Jordi Tardós

Finalment, i si l’informe de la Policia Local és conforme, s’habilitarien dues o tres zones de “Petó i Adéu” prop de l’escola. Aquestes es trobarien davant del Ramon Fuster, abans d’arribar a la cruïlla amb el carrer Joan Valera. Una segona zona estaria ubicada al final del carrer Pedregar, a la vorera dreta baixant i una tercera zona, opcional, se situaria per sota de l’entrada d’autocars a l’escola.

D’altra banda, en el carrer Geroni Martí també s’hi realitzaran canvis, actualment és de doble sentit, però passaria a ser de sortida. Des de l’EMD proposen realitzar el canvi de sentit en el tram de 150m del carrer entre el carrer San Pancraç i el carrer Sant Plàcid. L’actuació té l’objectiu d’evitar l’accés, quasi exclusió actual, pel carrer Geroni Martí.

Mapa on s’indiquen els possible canvis de direcció

Per fer tot això, però, l’EMD es va comprometre el juliol a informar l’Ajuntament, la Policia Local, l’escola Ramon Fuster, l’associació BV-14-14, la Diputació de Barcelona i els principals veïns afectats pels canvis. 

Pel que fa als veïns, des de Bellaterra Diari ens hem posat en contacte amb alguns d’ells i, la majoria, no en tenien constància: van rebre la informació fa poc menys d’una setmana i de forma extraoficial. És el cas del Joan Roda, veí del carrer Miquel Servet, que reivindica que “no ha tingut temps de valorar si és una bona opció o no”. “El període d’exposició pública va finalitzar molt ràpid i no ha donat temps a fer al·legacions”, va dir. “No sé si em sembla bé la mesura, però el que sé que no m’agrada són les formes”; tot i això, Roda proposa el que per ell seria una bona solució: “informar a tots els veïns de Bellaterra i fer un referèndum”.

En aquesta línia, Joan Garcia-Planas, veí del carrer Joan Valera, assegura que no li han notificat, sinó que “ho ha sabut per persones externes”. Al seu parer, “és interessant desbloquejar el nus de trànsit que es fa davant de l’Escola Ramon Fuster”, però es qüestiona si és necessari fer de pujada el Joan Valera perquè, perquè segons ell “és molt més estret”.

El període d’exposició pública ha finalitzat i es preveu passar a la resolució definitiva de l’expedient pròximament. Des de l’escola Ramon Fuster afirmen que encara no es volen pronunciar, ja que estan a l’espera “que l’EMD resolgui unes al·legacions”.

FOTO: Les places d’aparcament que s’eliminaran de Miquel Servet | Jordi Tardós