Un dels drets humans fonamentals, la igualtat entre dones i homes, es troba vulnerat en diverses ocasions. Així ho revelen les dades, en l’estat espanyol han mort més de 60 dones per violència masclista o bé, reiterar que cada cinc hores es produeix una violació, segons apunten el Ministeri d’Igualtat. Així doncs, la violència contra les dones és una xacra que avui dia encara es manté viva i, malauradament, sembla que va en auge. Pel que fa a Catalunya, segons els Mossos d’Esquadra. La protecció policial a víctimes de violència de gènere ha augmentat aquest any un 37,8% respecte al 2020 i un 35% respecte al 2019.

El 25 de novembre, és el Dia Internacional de Violència Envers Les Dones, per aquest motiu, molts Ajuntaments del Vallès han presentat un seguit d’activitats emmarcades dins de diferents programes per commemorar el 25-N.

En el cas de Cerdanyola del Vallès han apostat per activitats culturals, la majoria obres de teatre de petit format o monòlegs en perspectiva de gènere, com pot ser: La Negra batalla, un monòleg a càrrec d’Asaari Bibang; més enllà de la posada en escena també han destinat recursos a presentacions de llibre, com pot ser ¿Jugamos a magas? ¿Jugamos a Princesas?, de l’escripåtora Isa Martos i la periodista Cèlia Díez. L’objectiu d’aquestes activitats és potenciar l’art femení i donar-li valor. Tot i això, també han apostat per diferents tallers i activitats per apoderar a les dones; com pot ser el taller d’autodefensa feminista.

Sant Cugat del Vallès ha estat la ciutat vallesana escollida per diferents col·lectius feministes del vallès per demostrar força. Així doncs, s’ha difós una Convocatòria comarcal sota el lema “Contra la violència masclista, ofensiva feminista”. Aquesta marxa donarà el tret de sortida a les 19.30 h del vespre a la plaça Lluís Millet”; les diferents entitats locals organitzadores animen a portar una espelma a les participants.

Finalment, pel que fa a Sabadell, l’Ajuntament ha impulsat un programa amb un seguit d’activitats tan culturals i artístiques. Una d’elles és la col·locació de quatre cartells de trànsit on es llegeix: “Sabadell sense violències masclistes ni LGTB-fòbiques, a les quatre entrades principals de Sabadell. Aquests tenen l’objectiu de visibilitzar, abordar i conscienciar aquest tipus de violència.


A Sabadell, però el Comitè feminista de la ciutat ha organitzat per demà, dia 26 de novembre un acte sota el lema ‘Akelarre’ una marxa de torxes que es preveu amb una participació massiva.

En aquest sentit, els Ajuntaments del Vallès s’han mobilitzat i tenen l’objectiu d’abordar i poder abolir aquest tipus de violència, tot i que les dades, avui dia no són gaire optimistes.

FOTO: Marxa de torxes del 25-N | Viu Molins de rei