Tresserras confia en el canvi social per aconseguir noves polítiques

by | des. 2, 2021 | Cultura

“Qüestionar la política democràtica ha facilitat que la ultradreta pugi a escala mundial“. Aquesta va ser una de les frases que més van ressonar al Centre Cívic de Bellaterra el passat dijous al vespre, dia 1 de desembre. Joan Manuel Tresserras, doctor en Ciències de la Comunicació i exconseller de Cultura durant el segon tripartit de la Generalitat (2006-2010), va articular una xerrada per reflexionar sobre el panorama polític actual, tant a nivell global com català i de quina forma es relaciona en l’àmbit comunicatiu. Ho va fer des d’una visió personal, traduït en experiències pròpies. L’acte va ser organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana de Bellaterra i hi van assistir una vintena de persones.

L’acte es va dividir en les dues parts. En primer lloc, Tresserras va fer una anàlisi dels poders internacionals, segons el seu parer “el poder econòmic s’ha imposat sobre el polític”, explica que la causa són els actuals mecanismes de control. Aquests es manifesten a través de la coacció de grans empreses (a polítics o mitjans de comunicació) o en la limitació de recerca i investigació en diversos àmbits. De fet, Tresserras aprofundia en la relació entre l’economia i els estats actuals: “La majoria d’estats són simples instruments al servei de les condicions que imposen grans companyies”.

En aquesta línia, considerava necessari que la societat es manifesti, però sense qüestionar la política democràtica perquè “quan es produeix aquesta situació, la ultradreta puja de forma accelerada”, i assegurava que calia revertir aquesta situació.

Acte organitzat per l’Assembla Catalana de Bellaterra | Pau Berenguer

D’altra banda, feia referència al “conflicte sociopolític català“, en el vessant de l’independentisme. L’expert assegurava que “a Catalunya hi ha un problema de polarització fomentat, en gran manera, pels mitjans de comunicació” i ho titllava “d’intoxicació i mentides compartides per provocar algun tipus de reacció”. Tresserras denunciava la situació desbordant i compulsiva en moltes plataformes, mitjans de comunicació i xarxes socials: “cal contrastar la informació ja que, sinó, ens estan manipulant”. A més, manifestava que molta informació d’aquest tipus era gratuïta i això, retierava, és un problema: “quan no pagues per un producte, el producte ets tu“.

Tresserras concloïa que davant del panorama actual és necessari un canvi de mentalitat social, on la ciutadania tingui més sentit crític i empatia cap als poder polítics. Segons la seva opinió, dins el terreny polític és necessària una “dialèctica bàsica“: “cal dialogar, però també confrontar-nos (…) i sobretot, cal entendre i no qüestionar tant”, apuntava per finalitzar la trobada.

Una vintena d’assistents en l’acte d’aquest dijous 1 de desembre | Pau Berenguer

FOTO: Joan Manuel Tresserras parlant de la situació sociopolítica actual | Pau Berenguer

Vols llegir més…?

Bellaterra comptarà amb una sala d’exposicions per potenciar la pintura

Bellaterra comptarà amb una sala d’exposicions per potenciar la pintura

Nou espai cultural per potenciar l’art. Bellaterra comptarà amb una sala d’exposicions a partir del pròxim dijous dia, 27 de gener a les 20 h. Aquesta tindrà com a principal objectiu ser un espai públic per a tots els artistes que vulguin exposar les seves creacions. Aquesta estarà ubicada a  l’edifici de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), a la plaça Maragall, número 4.

El conte infantil que tracta el dol infantil aterra a Cerdanyola

El conte infantil que tracta el dol infantil aterra a Cerdanyola

La mort, un dels temes tabús socials, es posa damunt de la taula a través d’un conte infantil. L’autora, Sílvia Espín, i la i·lustradora, Cristina H. Romero, tracten el dolor de perdre a un igual quan encara ets massa jove per entendre-ho. El conte titulat Caixes, caixes i més caixes, serà presentat per les seves autores el dimarts 25 de gener a les 18.30h a la sala Enric Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: