Chus Cornellana, cap de llista a les anteriors eleccions municipals pel partit Gent per Bellaterra, va presentar la seva dimissió com a vocal de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) el passat divendres 3 de desembre. 

La bellaterrenca era vocal independent a govern i va fer efectiva la seva renúncia al·legant “desavinences conceptuals amb el president de l’EMD” i “tracte discriminatori” per part del mateix president, Ramon Andreu.

En total, aquest any s’han presentat dues dimissions. Amb aquest nou moviment els vocals actuals de Gent per Bellaterra serien 3 en lloc de 5, a més del president de l’EMD. 

Des de Bellaterra Diari entrevistem a Chus Cornellana per entendre els motius de la renúncia al càrrec de forma profunda, per detallar quins són els seus objectius i per conèixer la seva opinió pel que fa al panorama polític actual. 

Per què ja no estàs a govern?

És una renúncia a la vocalia a l’EMD de Bellaterra per bàsicament dos motius: en primer lloc, disconformitat en la manera de gestionar i governar el poble de Bellaterra i, d’altra banda, per una situació discriminatòria per part del mateix president, el senyor Ramon Andreu, cap a mi.

Utilitzes el terme “discrepància conceptual” amb el president. A què et refereixes concretament? 

Tenim una manera d’entendre com s’ha de governar Bellaterra molt diferent. Soc conscient que no és fàcil, tenint en compte que és un poble on gairebé no hi ha vida de comunitat. Tot i això, vull escoltar la gent i tinc ganes de millorar el poble i el govern no treballa en aquesta direcció.

“El principal problema és que hi ha comoditat i no hi ha planificació, ens submergim a una constant improvisació per part del president”.

En aquesta línia sempre em mantindré crítica, perquè així s’aconsegueix millorar. Tot i això, vull deixar palès que personalment no tinc res en contra amb el president, però si amb la seva forma de governar. 

Per tant, com hauria de funcionar l’EMD de Bellaterra?

Totes les EMD són presidencialistes, però la de Bellaterra més. Caldria revisar-les perquè el pes recau únicament sobre el president i ell té la potestat de prendre decisions sense consultar-les. Aquesta és una realitat del dia a dia i això em genera malestar. 

El Ramon Andreu es podria beneficiar i nodrir de totes les opinions diverses per créixer com a polític i millorar el poble, però no ho fa.

“Si no hi ha voluntat de millora no s’avança. Aquest és el problema de l’EMD de Bellaterra: quedar-se estancada”

Quin perfil hauria de tenir un bon president?

Es pot tirar endavant amb perfils diferents, però no és viable un polític conformista i poc arriscat. Ha de ser una persona capaç d’escoltar al veïnat, i de fet, aquí hi ha dues Associacions de Veïns molt potents: d’una banda, la Unió de Veïns de Bellaterra i, d’altra, la Unió de Veïns del Turó de Sant Pau. Ambdues tenen un contacte directe amb el veïnat i, per tant, hauria de ser una prioritat escoltar-les, però no es fa. Reitero que cal planificar, perquè fa dotze anys que hi ha l’EMD i Bellaterra funciona exactament igual que quan no existia l’entitat descentralitzada i depeníem completament de Cerdanyola. En definitiva, un president de l’EMD ha de lluitar pel seu poble, per les seves competències i ha d’exigir a l’Ajuntament de Cerdanyola que ens doni el que nosaltres ens pertoqui.

Per tant, falta esforç. 

Falta treure la comoditat de sobre. Entenc que és un president que governa des dels inicis de l’EMD,  perquè el poble així ho vol. Però, pel meu parer, hi ha massa continuisme i no hem fet res: no es treballa pel poble.

“Queda palès en les xifres: gairebé un 40% del pressupost es dedica a personal, estudis, projectes i departament jurídic. Aquestes despeses podrien ser una injecció de beneficis pel poble, i no és així”.

Utilitzes explícitament el concepte “renúncia” i no “dimissió”. Per què?

És qüestió de matís. Vull que quedi clar que és quelcom voluntari i, bàsicament, ho he fet perquè estic en desacord al projecte actual de l’EMD. Tot i la situació, que no és fàcil, vull remarcar l’agraïment que m’han aportat molts veïns tant de forma pública, però sobretot privada. Han entès la situació i això em dona ànims.

Per què vas decidir presentar-te amb la llista de Gent per Bellaterra el 2019?

A priori, no tenia cap intenció de fer-ho, però em van venir a buscar. Em va coincidir en un moment que m’ho podria combinar i em venia de gust poder assumir el càrrec. Considero que tinc un perfil amb cert prestigi dins de Bellaterra: la gent sap que soc treballadora, lluitadora i les responsabilitat que se’m atribueixen les compleixo. Vaig confiar en aquestes capacitats i pensava que des de l’EMD milloraria Bellaterra.

Tot i això, m’he adonat que com a vocal, les funcions són dues: l’assessorament al president i votar al ple de la junta de veïns. Per tant, són molt limitades.

Per aquests motius, avui dia, considero que puc treballar més des de fora del govern que no pas des de dins. Hi ha massa clausura.

Quin creus que serà el futur de Bellaterra? 

Canvi de presidència a l’EMD. És bàsic que entri una persona amb ganes de treballar per a Bellaterra.

“Ha de ser algú que trenqui aquestes barreres de no tenir problemes. Necessitem un president que escolti el poble, que s’hi relacioni i faci una bona planificació”.

No es poden realitzar actuacions puntuals, que un cop aprovades al ple s’han de modificar. Aquests fets signifiquen que la proposta no s’havia treballat prou. 

Personalment, el que m’agradaria és millorar Bellaterra, no podem permetre’ns aquest estancament de conveni amb l’Ajuntament de Cerdanyola. Per ser concreta, hem de lluitar pel consultori mèdic públic; per la part d’urbanisme de Bellaterra cal posar el focus en la masia de can Jeroni Martí, tot el que és el camí antic, la font de la Bonaigua. De fet, en aquest últim, per sort, la Unió de Veïns hi està treballant, però per iniciativa de l’entitat no per l’EMD. A més, cal fer propostes d’activitats tant per joves per a gent gran. Queda un llarg recorregut.

Et tornarem a veure a la política a les eleccions de l’any 2023? 

Estaré on el poble em demani. No vaig entrar amb cap ànim polític, sempre he treballat com a ginecòloga i cirugiana. Tot i això, sempre m’ha agradat portar un cert lideratge sociopolític, perquè tinc traça i crec que ho puc fer bé. No descarto mai res, però serà el que el temps i el veïnat decideixi.

FOTO: Chus Cornellana, ex vocal del govern de l’EMD, Gent per Bellaterra | Clàudia Mas