“Migració, risc, túnel, foscor, vida i mort. Més de 34 mil persones ofegades al Mediterrani en poc més de 15 anys”. The Blackway és una exposició que tracta aquests termes des d’una visió periodística i fotogràfica de la mà del periodista expert en Àfrica, Xavier Aldekoa, l’escriptor Agus Moralesi i és impulsada per Ruido Foto, organització que es dedica a la fotografia documental.

Avui dia (i durant tot el mes de desembre), l’exposició es troba al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) i aquest dijous, dia 16 de desembre, el fotògraf i membre del projecte, Pau Coll, ha detallat l’exposició, explicant quin va ser el recorregut que van seguir per construir aquest relat, quines històries s’amaguen darrere de cada fotografia, quina metodologia van seguir per tractar-les i quin és l’objectiu principal de l’exposició. La xerrada s’emmarca dins del programa Tardor Solidària, el qual pretén fomentar els valors de l’acollida, la solidaritat, la inclusió i les desigualtats al voltant del Dia Internacional de les Persones Migrades, dissabte 18 de desembre.

The BlackWay és la ruta migratòria des de l’Àfrica Occidental fins a Europa. L’exposició recull el testimoni de persones que viuen l’origen de la migració i són afectades per aquest fenomen. Es mostra a través de retrats fotogràfics i d’històries en text i àudio narrades Aldekoa.

Entre l’any 2017 i el 2018, van arribar 175 persones migrades de l’Àfrica a Europa. De fet, Una altra xifra que posen damunt la taula és que durant els últims 17 anys han mort 34 mil persones ofegades al mar. Davant dels números, titllats “d’alarmants”, Pau Coll, apunta que l’objectiu del projecte era posar cara, veu i sentiments aquestes xifres: “al final no són números, són persones”. Coll deixa clar que l’objectiu de l’exposició és reflectir el que veuen els seus ulls dels testimonis: “més enllà de xifres, rutes i morts, hi ha persones”.

D’altra banda, en l’exposició s’ha reflexionat sobre els motius de la migració. Coll explica que el motor que els fa marxar són les ganes d’ajudar a la seva família. Explica que a Àfrica, el concepte de família és diferent de la nostra; el defineix de la següent manera: “és una unitat familiar molt forta, molt més gran i tot és de tothom”. Fet que es tradueix, que qualsevol cèntim, menjar o roba que arribi a casa serà per repertir. De fet, el 99% dels joves que decideixen marxar ho fan per poder aportar un granet de sorra a la seva família.

Coll explica que la intenció d’exposar aquests relats és generar impacte social a més, de convertir les històries en activitats educatives: “pensem que és essencial que els adolescents en tinguin consciència”. Per tant, aquestes històries tenen un enfoc pedagògic.

Des de l’organització del MAC, Quim Módenes, deixa palesa la importància d’exposar aquestes històries al MAC: “fins ara no ho acostumàvem a fer, però cada vegada tenim més clar que són imprescindibles, per això, creixerem en aquest sentit”.

Pau Coll durant la xerrada d’aquest dijous | Clàudia Mas

Finalment, el protagonista de la xerrada, ha volgut deixar molt clar que, tot i el drama humanitari: real i tangible, “Àfrica és meravellosa“. Cada territori que es trepitgi s’ha de mirar de totes les perspectives diferents, “així serem culturalment més rics”, conclou el fotògraf Pau Coll.

FOTO: Fotografia de l’exposició The Blackway | Ruido Photo