“Torna el pessebre vivent de Bellaterra”

by | des. 22, 2021 | Opinió

Un moment durant la representació gravada del Pessebre Vivent | Famílies de la parròquia

-Com es fan les tradicions? – Les tradicions?, pot dir algú o més d’algun amb to d’estranyesa, -Les tradicions no es fan, hi són i prou. Venen de lluny, per això son tradicions-. I potser, i en certa manera no estan errats del tot. 

És cert que atorguem el títol de tradicions, per cosa establerta, a un fet que, de fa temps, es repeteix any rere any i el poble ho assumeix com a cosa pròpia i identitària. Però, bé va passar un dia en que algú va tenir la idea i uns quants la vàren secundar, potser simplement per passar una bona estona, sense saber que aquella idea, un temps a venir, se li atorgaria el títol de tradició. Però no va ser en el moment que va sorgir la idea que es va fer tradició sinó que, gràcies a la gent i a la seva perseverança podem gaudir de les tradicions.

En aquests dies de festes Nadalenques les tradicions proliferen per arreu, les que es fan en família i les que es fan en comunitat. Deixem de banda les familiars i parlem de les altres, les que denoten que un poble està cohesionat perquè tots a la una ens posem el nostre vestit de les tradicions i repetim la litúrgia de preparar, assajant i muntant, un esdeveniment puntual.

Bellaterra no està mancada de tradicions nadalenques i l’exemple el tenim en diferents manifestacions com: Els pastorets del turó de Sant Pau, La cavalcada dels Mags d’Orient i més recentment, el Pessebre vivent. Les dos primeres, sembla, estan ben consolidats, però El pessebre vivent encara li manquen uns anys i la voluntat del poble perquè és consolidi com a tradició.


Els organitzadors ja m’havien convidat un parell de vegades a organitzar-lo i enguany ho han tornat a fer. El primer cop vaig coordinar la composició escènica del pessebre a les escalinates de l’església i el segon vaig fer la recreació de contes sobre les figuretes del pessebre. Aquest afany meu a fer coses diferents cada vegada m’ha empès a proposar un Pessebre Vivent Radiofònic (P.V.R.). I, com es menja això? direu. Doncs més o menys d’aquesta manera:

El primer de tot és fer un guió radiofònic de diferents fets bíblics amb la participació desinteressada de veus professionals del teatre: Anna Güell, Gara Roda, Marta Uxan, Xavier Tor i Jordi Boixaduras que assumeixen els personatges de: Maria, Elisabet, Àngel Gabriel, Zacaries i el Profeta. Tots els enregistrament s’han get via mòbil i en la seu de Ràdio Galliner s’ha fet l’edició. 

El 24 de desembre d’enguany a les 6 de la tarda, s’emetrà el programa per primer cop dins l’església de la Santa Creu de Bellaterra i alhora els nens i nenes, nois i noies de famílies Bellaterrenques aniran composant quadres plàstics en tres escenaris diferents. Difícil d’imaginar? Potser sí, però estic segur que la idea desperta la vostra curiositat i això farà que us engresquen a assistir a la representació. I si any rere any participem en aquest esdeveniment, com a actuants o com a públic, possiblement El pessebre vivent de Bellaterra pugui esdevenir una tradició. Tot gràcies a la perseverança d’aquells que el fan possible i el públic (el poble), que amb la seva presència fa que aquella idea primigènia esdevingui de dret una tradició, la nostra tradició.

Ignasi Roda Fàbregas<br>
Ignasi Roda Fàbregas

Concebut a Bellaterra l’estiu del 1952. Nat a Barcelona l’11 de març de 1953. Fill de Mª Rosa i Frederic. Ha viscut tota la vida a Bellaterra, primer com a estiuejant i després de manera fixa. Alumne i professor de teatre de l’escola Tagore de Bellaterra (1957-1983) fundada pels seus pares i en Ramon Fuster i Rabés. Activista cultural de Bellaterra: Impulsor de la Festa Major i La Cavalcada de Reis, director de la Cia. La Inestable, cronista amb l’escriptura del llibre “Bellaterra 1930 – 2005. Crònica de 75 anys”, etc. Escriptor, dramaturg, poeta, articulista, cantautor, actor, director, professor i pedagog de teatre. Més informació a Viquipèdia.

Vols llegir més…?

“L’ecosistema del foc”

“L’ecosistema del foc”

Sovint veiem els incendis com un element negatiu, artificial, origen de destrucció i pèrdua de riquesa biològica. Però el cert és que el foc és un element més de la natura, com ho són la terra, l’aire i l’aigua. Els incendis forestals existien abans que els humans, i no només han contribuït a l’evolució de les espècies, sinó que podem dir que són font de diversitat.

“Consells per un estiu més sostenible”

“Consells per un estiu més sostenible”

Per aquest mes, i amb l’arribada de l’estiu i les vacances per a molts, he pensat fer una llista de coses que moltes vegades no fem prou bé i que contribueixen a reduir el nostre impacte negatiu sobre el planeta…

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: