El 2021 ha estat un any convuls, el primer completament immers en un escenari pandèmic i de convivència amb la “nova normalitat“. Avui que s’acaba l’any, fem un repàs de les notícies més destacades, un exercici de contextualització que ens permet fer balanç de tot plegat.

Un any marcat per l’acceleració de la ciència que ha aconseguit desenvolupar i administrar una vacuna contra la Covid-19 a la majoria de la població.De fet, a nivell català, la primera vacuna es va posar durant el mes de desembre del 2020, començant per les persones majors de 100 anys.

A Bellaterra començàvem l’any pendents de la liquiditat de l’EMD i la polèmica sorgida al voltant de la revista local “Tot Bellaterra”. A nivell nacional, el mes de gener teníem la tercera onada de la Covid al damunt, fet que va obligar al Govern a endurir les restriccions un cop més. Malgrat tot, el mes de febrer es van celebrar les Eleccions al Parlament de Catalunya – de les quals el TSJC va rebutjar-ne l’ajornament – i es van fer el 14 de febrer, amb diferents franges horàries per anar a votar i a Bellaterra, va guanyar Junts per Catalunya amb 436 vots. També el mes de febrer fèiem un reportatge sobre la poca il·luminació que hi ha en certs carrers del poble, posant al focus en l’enllumenat, una problemàtica que havia de quedar resolta aquest 2021.

Gener

Un grup de veïns acusa a la revista “Tot Bellaterra” de Fake News

Les Fake News oculten informació o difonen falsedats de manera deliberada a través de mitjans de comunicació.

Febrer

Bellaterra vota Junts (436), ERC (233) i PSC (224)

Amb 436 vots, Junts es va imposar a Bellaterra, on hi van votar 1506 persones durant aquestes eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer del 2021. Amb un 71,5 % de participació.

Març

Canvis als Agents Cívics de Bellaterra

Van passar a ser supervisats pel cos de la Policia Local de Cerdanyola i seleccionats i formats per la Diputació de Barcelona a través d’un pla d’ocupació.


El mes de març es van produir canvis referents als Agents Cívics de Bellaterra, que van passar a ser supervisats per la Policia Local de Cerdanyola i seleccionats i formats per la Diputació de Barcelona a través d’un pla d’ocupació. A més, es va aplicar un nou trobut: el tribut metropolità, fet que va portar molta polèmica veïnal.

Per Setmana Santa entravàvem en la quarta onada, tot i que amb restriccions menys dures que les anteriors, gràcies al bon ritme de la vacunació. Tot i això, el Sant Jordi bellaterrenc es va viure amb certes limitacions: sense parades d’associacions culturals, però sí amb la paradeta permesa només de la llibreria i quiosc Paper’s. Des del BellaterraDiari vam fer diverses entrevistes a autors i periodistes destacats. A continuació, el mes de maig va obrir un nou restaurant: UMAMI Bellaterra. El nou espai gastronòmic va ser un punt de trobada per a tots els veïns i veïnes que vulguessin gaudir d’una carta mediterrània, vermut, dinars, sopars o zona de copes a la nit; ja que el 9 de maig es va aixecar l’estat d’alarma i el toc de queda nocturn. El maig és també el mes que es posa damunt la taula el tema de la mobilitat, i ho fa la Unió de Veïns de Bellaterra, (UvB) qui va convocar al veïnat a fer un repàs i col·loqui sobre la seva proposta de model urbanístic, el nou Pla Director Urbanístic (PDU).

El mes de juny ja navegàvem cap a l’estiu. Sant Joan va ser-ne el tret de sortida, i la festivitat va deixar-nos un petit incendi en una casa abandonada. D’altra banda, en aquest mes vam aprofitar per realitzar-li una entrevista al bellaterrenc Joan Carles Riba, qui es va convertir en el nou president del Cercle Sabadellès.

Abril

Com es va celebrar el Sant Jordi?

Els bellaterrencs i bellaterrenques van estar acompanyats per parades de llibres i roses de Paper’s Bellaterra i amb la presència d’alguns autors i autores.

Maig

Obre UMAMI Bellaterra: un nou restaurant de cuina mediterrània i ‘platillos’ per compartir

El nom de l’establiment, paraula que fa referència al cinquè sabor: a més del dolç, el salat, l’àcid o l’amargant.

La Unió de veïns convida al veïnat a un col·loqui sobre la nova proposta de model urbanístic

La Unió de veïns de Bellaterra (UvB) va convocar al veïnat de Bellaterra per fer un repàs i col·loqui sobre la nova proposta de model urbanístic, en el nou Pla Director Urbanístic (PDU).

Juny

ENTREVISTA | joan Carles Riba, nou president del Cercle Sabadellès

El bellaterrenc Joan Carles Riba va esdevenir el nou president del Cercle Sabadellès, el club esportiu i social que aglutina al voltant de 4.600 socis,  328 dels quals són bellaterrencs

Canvis de mobilitat al carrer. El més destacat a partir del mes de juliol va ser no poder accedir a la UAB des de Can Miró, mesura que va generar certa polèmica sobretot entre certes famílies que porten els seus fills i filles a l’Escoleta o treballadors de la UAB. Aquest mes, un petit grup de joves eren protagonistes també d’una recollida de deixalles al Camí Verd.

A principis de juliol, va arribar la cinquena onada que s’estenia per tota Catalunya, majoritàriament amb la nova variant Delta, afectant sobretot les persones joves i les no vacunades.

A ritme estiuenc, al mes d’agost vam aprofitar per parlar amb l’editora de l’antiga revista bellaterrenca l’Esquirol, Isabel Bernier i fer tres testos d’estiu per posar a prova els i les bellaterrencs: Quin és el teu nivell de coneixement de Bellaterra?, Coneixes els teus veïns i veïnes? i finalment, quin tipus de lector/a de BellaterraDiari ets? D’altra banda, s’inaugurava la nova zona taronja d’aparcament a la plaça del Pi, vinculada a una aplicació de mòbil; una nova regulació impulsada per l’Ajuntament de Cerdanyola.

El setembre va suposar l’arribada d’un nou curs i la Festa Major. Amb ell i des del diari, vam estrenar una nova secció: les enquestes mensuals. Vam començar amb l’enquesta de valoració de la Festa Major, una festivitat adaptada a les circumstàncies pandèmiques actuals que, tot i la situació, va celebrar-se de forma reduïda i amb restriccions. Es va realitzar la tradicional Baixada de Carros (veieu les fotografies). Una festa amb una pandèmia encara al damunt; tot i que el nombre de vacunats cada vegada era major. A la comunitat veïna, a la UAB, la represa del curs també va suposar festes i una “macrobotellada” a la UAB, que es va celebrar el 20 de setembre amb gairebé unes 8.000 persones convocades. Aquesta va despertar forta indignació a nivell nacionall, i també s’hi va produir una agressió sexual.

Juliol

A partir d’ara no es podrà accedir a la UAB des de Can Miró

L’accés a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través del carrer de Can Miró va quedar anul·lat aquella setmana.

Un grup de joves recull les deixalles del Camí Verd

Bosses de plàstic, restes d’objectes, envasos, rajoles, llaunes o fins i tot trosssos de teulades són aglunes de les deixalles que embruten el Camí Verd i van recollir 7 joves de la zona.

Agost

L’ENTREVISTA | Isabel Bernier: ‘A Bellaterra li cal més humanitat i menys professionalitat’

Parlem amb Isabel Bernier, bellaterrenca i impulsora de la revista L’Esquirol de Bellaterra, que va existir durant 20 anys. 

Nova Zona Taronja d’aparcament a Bellaterra

Les principals places d’aparcament a la plaça del Pi de Bellaterra es van pintar durant l’últim cap de setmana d’agost, de color taronja aquest cop.

Setembre

Les paelles guanyadores de la Festa Major 2021!

Per segon any consecutiu, el tradicional Concurs de Paelles i Fideuàs de Bellaterra es va celebrar en línia. Tot i així moltes altres activitats es van poder fer presencialment.

Poc després de la “macrobotellada”, el campus més gran de Catalunya va patir un ciberatac, el qual encara avui dia no li ha permès recuperar la normalitat. De notable importància també va ser la dimissió de la vocal de cultura, Mei Barceló, per una piulada xenòfoba que ella afirma que no va fer.

Finalment, els mesos de novembre i desembre van ser mesos d’obres, també marcats pels canvis de mobilitat. D’una banda, pel que fa al tràfic es realitzen modificacions en les direccions dels carrers al voltant de l’escola Ramon Fuster. En segon lloc, també s’incorporen dos ”Stops” i dues rotondes al Camí Antic per mirar de pacificar-lo, entre altres. L’enquesta d’aquest mes va girar entorn el 25-N i la violència masclista.

Per acabar, 2021 acaba amb una altra dimissió del govern de Gent per Bellaterra, en aquesta ocasió de Chus Cornellana. Poc després de conèixer la seva renúncia, vam entrevistar-la per conèixer la seva visió dels fets: i ella va deixar palès de forma contundent, que Bellaterra necessitava un canvi de presidència a l’EMD. Per aquest motiu, aquest mes preguntem al poble si ells també creuen que és necessari un canvi de president a l’EMD. Seguint buscant la interacció, aquest any també conclou amb una nova secció anomenada Millorem Bellaterra, per rebre denúncies de l’espai públic i fer-ne una demanda, seguiment i contrast i, així, aportar un granet de sorra per millorar.

El campus de la UAB buit | UAB

Octubre

La UAB pateix un ciberatac

L’atac informàtic de la UAB va afectar a més de 40.000 persones i 650.000 arxius.L’assalt es va executar amb un ransomware anomenat PYSA

Dimiteix la vocal de l’EMD, Mei Barceló, per una polèmica a Twitter

Dimiteix la vocal de cultura i esports de l’Entitat Municipal Desentralitzada (EMD), Mei Barceló, després de publicar una piulada xenòfoba a Twitter.

Novembre

Canvi de direccions al voltant de l’escola Ramon Fuster

El passat mes de juliol del 2021 es van aprovar inicialment tres canvis de direccions en tres carrers de Bellaterra per tal d’afavorir “la descongestió del trànsit davant de l’escola Ramon Fuster i en els carrers adjacents”.

Desembre

Entrevista | Chus Cornellana: “El futur de Bellaterra és un canvi de presidència”

Chus Cornellana, cap de llista a les anteriors eleccions municipals pel partit Gent per Bellaterra, va presentar la seva dimissió com a vocal de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD)

Com a cirereta final i com és tradició a l’acabar l’any, els comerciants van poder recuperar la copa de comerç i juntament amb BellaterraDiari publiquem el vídeo per a desitjar-vos unes Bones Festes i tancar un any ple de reptes i canvis constants.