Amb quines imatges podríem resumir el 2021? Quines fotografies recordarem un cop passin els anys? Avui intentem resumir l’any 2021 en format gràfic i seleccionem aquelles imatges que creiem que més recordarem.

Gener 2021

La desaparició de la “Caseta dels Pous”

Aquesta imatge va ser el primer canvi de l’any 2021 en l’espai públic bellaterrenc va ser el mes de gener i es tractava de la desaparició de l’antigament coneguda com a “Caseta dels Pous”. Un habitatge que es va construïr durant la primera meitat del segle XX i que abastia amb aigua a tota la comunitat bellaterrenca d’aleshores. Situada entre els carrers Camí Antic de Sant Cugat i carrer Joaquim Ruyra, la instal·lació de dins la casa bombejava l’aigua per arribar a totes les finques i fins i tot havia arribat a tenir un operari amb la seva família vivint allà, qui s’encarrega del manteniment de la instal·lació. Actualment l’aigua es continua bombejant però el seu propietari, Aigües de Sabadell, va substituir l’edifici per unes instal·lacions més modernes adosades al mateix turó el gener del 2021. Unes obres que varen començar l’octubre del 2019 i que van acabar amb l’inici d’any.

Febrer 2021

Carrers i foscor

En ple mes de febrer és quan es feia més evident la manca d’un enllumenat adient en gairebé tots els carrers de Bellaterra. En un dels mesos amb les nits més llargues, aprofitàvem per fer un petit reportatge gràfic sobre els principals carrers de Bellaterra de nit, mal il·luminats i on els peatons tenen dificultat per circular-hi sense caigudes o ensurts.

L’època de les mimoses

Entre gener i març molts carrers de Bellaterra es van omplir d’olor i de color. Es tracta de les mimoses particulars de cada casa, que es deixen entreveure cada any des de molts carrers bellaterrencs. Una espècie considerada exòtica i invasora, però que abunda en nombrosos jardins. Amb ella, s’alvirava la fi de l’hivern i un vistós anunci de l’arribada pròxima de la primavera.

Eleccions amb EPIs (Equips de Protecció Individual)

Unes altres imatges que passaran a la posteritat. El 14 de febrer van celebrar-se finalment les Eleccions al Parlament de Catalunya, amb tot el desplegament de la situació pandèmica inclòs. Fins i tot en l’última franja de votació, on el torn va ser per a persones positives o confinades pel coronavirus, els vocals i president/a de mesa van atendre als votants amb Equips de Protecció Individuals (EPI). 

Carnestoltes comercial

La tradicional imatge dels treballadors del Condis disfressats per Carnestoltes es va tornar a repetir l’any 2021. Tots ells van sorprendre a clients i veïns, disfressats de dimonis de l’infern. Una cita marcada per l’alegria, les disfresses i el sortir de la norma que aquest any es va fer, també, acompanyats per la ja familiar mascareta. 

Març 2021

Esport, però amb nombroses restriccions

Com es manté la salut emmig d’una crisi sanitària global? Després d’afrontar diverses temporades d’obertures i tancaments periòdics, el Club Bellaterra va poder obrir, però no pas amb normalitat, ja que les fortes restriccions obligaven a reservar cita prèvia, controlar l’aforament, assistir amb mascareta sempre, mantenir distància de seguretat i inhabililtar les dutxes, fonts d’aigua i vestidors. Amb tot, seguir practicant esport durant la pandèmia ens va deixar imatges com aquesta. Moltes classes dirigides van traslladar-se a l’aire lliure i, encara ara, hi ha qui no ha tornat o prefereix mantenir-se actiu de forma on-line. 

Concentració per la retirada del tercer grau dels presos independentistes

El 9 de març va haver-hi protestes arreu de Catalunya contra la retirada del tercer grau dels presos independentistes que seguien a la presó. Els set líders independentistes empresonats a Lledoners van tornar al centre penitenciari i, a partir de llavors, només se’ls va permetre sortir amb permisos puntuals, després que el jutge de vigilància penitenciària així ho fixés. Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva tenien el tercer grau des de finals de gener i des d’aleshores, només estaven obligats a passar al centre penitenciari les nits de dilluns a dijous. Membres de l’ANC de Bellaterra es van concentrar a la plaça del Pi i llegir un manifest contra la retirada de la immunitat als eurodiputats exiliats de JxCat. Reivindicaven que “això no va de justícia, sinó de venjança” i reclamaven autodeterminació i amnistia. El 23 de juny sortirien indultats de la presó, però seguirien inhabilitats, després de 3 anys de condemna per sedició i malversació.

Abril 2021

Cribatges massius a la UAB i quarta onada

Les imatges de la quarta onada i els cribratges massius a la UAB. El mes d’abril va ser un gran mes pel que fa a l’evolució de la vacunació. El 4 d’abril s’anunciava que s’havia arribat al milió de persones vacunades amb almenys la primera dosi i el 16 d’abril ja s’havien administrat dos milions de dosis per tot Catalunya. Estàvem tots pendents del lloc on sorgien brots i la vila i la comunitat universitària n’era un. Per Setmana Santa (28 de març – 4 d’abril) s’entrava de ple en la quarta onada, menys dura que les anteriors gràcies a les restriccions i al bon ritme de vacunació. Al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona s’hi van fer fins a dos cribratges que varen durar diferents dies. 

Un Sant Jordi només “essencial”

Amb mascareta però de forma més relaxada, el Sant Jordi 2021 a Bellaterra es va poder celebrar de forma “essencial”. Les mesures podrien haver estat menys restrictives, ja que Bellaterra és un nucli de menys de 5.000 habitants, tot i així, l’administració local va decidir acollir-se a les mesures més restrictives marcades per grans municipis. D’aquesta manera i, al formar part de Cerdanyola, només es va autoritzar la paradeta de llibres de la llibreria i quiosc Paper’s i es va vetar la participació d’altres entitats o activitats en paral·lel.

Maig 2021

Vaga estudiantil a la UAB per demanar l’avaluació única

Es coneix com a “avaluació única” la modalitat d’avaluació que els alumnes tenen dret a solicitar en cas de no complir els requisits per poder ser avaluats de forma continuada. Això significa que hi haurà una sola prova o treball que servirà per l’assoliment de competències esperades en comptes de diverses entregues o proves periòdiques.

La Universitat Autònoma, a diferència d’altres centres educatius, com la Universitat de Barcelona (UB) en general no permet a l’estudiantat optar pel model d’avaluació única. Des del SEPC UAB, consideren que l’actual sistema d’avaluació contínua “exigeix un elevat ritme acadèmic, cosa que dificulta compaginar els estudis amb la vida laboral, amb altres tasques no remunerades o amb la seva pròpia condició personal.”

Juliol 2021

Trobada de socis i sòcies de BellaterraDiari

Imatges d’una tímida recuperació de la presencialitat. Divendres 23 de juliol es va celebrar la 6a Trobada de socis i sòcies de BellaterraDiari, que va tenir lloc a la Font de la Bonaigua i on hi van assistir un total de 13 veïns i veïnes . Vam aprofitar l’ocasió per fer un repàs de l’actualitat bellaterrenca dels darrers 6 mesos, des que es va fer la darrera trobada. També vam donar a conèixer les dades d’audiència i abast dels nostres continguts i vam obrir el diari a noves propostes tant per fer créixer el mitjà com per apropar-lo i adequar-lo als interessos dels lectors i lectores. En síntesi, els socis I sòcies demanaven que el diari sigui un espai de debat. 

Agost 2021

Nova zona d’aparcament, aquest cop taronja

Les principals places d’aparcament a la plaça del Pi de Bellaterra es van pintar, durant l’últim cap de setmana d’agost, de color taronja. Aquesta última mesura es tracta d’una nova regulació impulsada per l’Ajutament de Cerdanyola i que va entrar en vigor l’1 de setembre del 2021. I és que les zones d’aparcament de davant del forn, la farmàcia i alguns comerços de Bellaterra són gratuïtes, però amb una limitació de 90 minuts controlada a través d’una aplicació mòbil per afavorir la rotació i dinamització del principal espai comercial bellaterrenc. 

Setembre 2021

FESTA MAJOR!

Emotiu concert de Laura Andrés programat per la directora d’El Musical, Montse Roig

La Festa Major 2021 va començar amb el concert de la pianista Laura Andrés, professora del Conservatori i escola de música El Musical de Bellaterra, a més de professora del programa televisiu Operación Triumfo. Andrés i Montse Roig, la directora del Musical, van programar un concert íntim, familiar I molt sensible que va ser seguit per nombrosos bellaterrencs amants de la música.

La tertúlia de Festa Major d’el Fòrum, en els seus 6 anys d’associació cultural

Després de celebrar el seu 6è aniversari durant el mes de juliol, l’associació cultural Fòrum Bellaterra va convidar a tots els bellaterrencs i bellaterrenques a “retrobar-se” durant la tertúlia de Festa Major. Aquesta va girar entorn de la històrica banda de jazz La Locomotora Negra, que enguany es dissol després de 50 anys sent referents en l’escena de jazz nacional. Els seus ponents, el bellaterrenc Marc Trepat i l’altre membre de la banda, Toni Gili, van exposar les diferents etapes que va viure la formació i van reflexionar sobre el context musical amateur i professional.

Les divertides imatges de la Baixada de Carros

Un camió de bombers, dracs, globus aerostàtics, cotxes de carreres, pirates o, fins i tot una colla de hippies en un vehicle estampat amb flors van circular pel carrer de Sant Pancraç aquesta tarda de Festa Major en motiu de la tradicional Baixada de Carros.

Cursa de Patinets per a petits i grans

No hi ha dubte que els més petits van ser els protagonistes de la cursa de patinets de la tarda de dissabte de Festa Major, que va arribar després de la baixada de carros pel carrer Sant Pancraç. Tanmateix, no van ser només els infants qui van demostrar la seva habilitat amb el patinet, sinó que al darrer moment una colla de pares i mares s’hi van voler afegir, demostrant també del que eren capaços i si calia, fent alguna trampeta.

Concurs de Paelles, per segon any consecutiu, en format virtual

La Unió de Veïns de Bellaterra va tornar a celebrar el Concurs de Paelles i Fideuàs de forma virtual aquest any. I és que les restriccions de Protecció Civil en el context de pandèmia pel Covid-19 no van permetre celebrar la cita a la plaça del Pi com cada any. És per aquest motiu que, per segon any consecutiu, es va fer una adaptació del tradicional concurs en grups bombolla de familiars o amics propers i un sorteig virtual que va premiar als diferents concursants amb 10 vals de 25 euros per gastar al comerç, a més d’una cistella de fruita i verdura gentilesa del Grup d’Hortolans de Bellaterra.

Ofrena floral per la Diada de l’11 de setembre

Com és habitual el mes de setembre, en motiu de la Diada de CatalunyaBellaterra va acolllir l’ofrena floral a la senyera que va tenir lloc a la Plaça del Pi, l’11 de setembre. Un acte commemoratiu on hi van assistir entitats com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Bellaterra i els partits polítics que tenen representació a l’EMD de Bellaterra. Paral·lelament es va celebrar la Cursa Popular organitzada pel Club Atletisme Sant Silvestre, “La Sansi”.

La UAB es converteix en zona peatonal

A partir del mes de setembre del 2021 va quedar reservat per a vianants, bicicletes i patinets l’Eix Central de la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest espai, on fins ara hi circulaven i aparcaven els vehicles d’ús personal i els busos públics, s’hi estan instal·lant jardineres, bancs, taules i espais polivalents dedicats a activitats esportives i culturals. Uns canvis que van comportar canvis d’hàbits i algunes aglomeracions en hora punta que encara ara pateixen famílies que porten els infants a l’Escoleta o treballadors/es i estudiantat del campus.

Octubre 2021 

Commemoració dels 4 anys de l’1 d’octubre

En aquest mes es va commemorar una de les dates que trascendiran més en la història de Catalunya, l’1 d’octubre del 2017. En motiu de la celebració dels 4 anys del referèndum per a la independència del país, a Bellaterra, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Bellatera va organitzar un petit acte de record i retrobada al Centre Cívic.

Ciberatac a la Universitat

Més endavant però també a l’octubre, la Universitat va patir un cibertatac, que avui dia encara no s’ha pogut resoldre del tot. L’atac informàtic de la UAB va afectar a més de 40.000 persones i 650.000 arxius i l’assalt es va executar amb un ransomware anomenat PYSA. 

Novembre 2021 

Xerrada sobre la importància dels mitjans de proximitat com a eines vertebredores del territori

La premsa de proximitat va triomfar a la passada tertúlia del Fòrum Bellaterra, celebrada el 19 de novembre al Centre Cívic bellaterrenc. Una trentena de persones, entre periodistes, veïnat i socis i sòcies del BellaterraDiari van participar en la xerrada de l’associació cultural bellaterrenca, sota el títol “La Premsa de Proximitat, eina vertebradora del territori”. er a saber-ne més, podeu fer clic al títol de mes amunt.

Càrregues a la UAB contra manifestants per un acte de “S’ha acabat”

Els Mossos d’Esquadra van carregar aquest dijous 25 de novembre contra els manifestants antifeixistes que intentaven accedir a l’acte de S’ha acabat! a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Un centenar de persones es van aplegar a la Plaça Cívica i van intentat trencar el cordó policial que s’havia situat a l’entrada del cinema, on es feia una xerrada organitzada per l’entitat i a la qual van assistir membres de CiutadansVOXPP i Societat Civil Catalana. Els joves van llançar pots de fum de colors i els agents van carregar contra ells pràcticament a cegues, ja que estaven situats en el túnel que dona accés a l’auditori, i aquest es va omplir de fum. Per a veure més imatges o vídeos podeu seguir l’enllaç de més a dalt.

Desembre 2021 

La “Copa del Comerç” com a forma de tancar l’any

La 10a edició de la trobada comercial bellaterrenca ‘Copa del Comerç’ va servir com a clausura de l’any el passat dijous 16 de desembre a l’exterior del local coworking Taller de Serveis. Sempre a l’aire lliure, a la plaça del Pi s’hi van agrupar una vintena de persones – majoritàriament veïns i comerciants – que van fer-la petar i comentar l’any, el balanç i les expectatives pel vinent. A més, també es va otorgar el Premi Bellaterra que aquest any va reconèixer la tasca del director esportiu del Club Bellaterra, Iñaki Jorquera. Fins l’any que ve!