El primer ple de l’any, celebrat aquest dilluns 17 de gener, alça expectació. Les decisions i els acords serviran per encaminar les línies mestres que regiran la política local d’aquest 2022. L’últim any íntegre abans de l’arribada de les pròximes eleccions municipals.  

Tot i que darrere de la pantalla molts detalls es perden, es poden apreciar certs moviments, estils i jugades polítiques. En el ple hi assisteixen un total de vuit representants, segregats en tres partits. D’una banda, el grup municipal amb majoria que articula el govern;  Gent per Bellaterra amb cinc membres. D’altra banda, en els grups de l’oposició hi ha Esquerra Republicana, dos vocals, i Convergents, amb un representat. 

El ple de dilluns podria ser comparable a un partit de ping-pong entre govern i oposició personificat entre el president de l’EMD, Ramon Andreu, i el portaveu de l’oposició, Quim Oltra. És evident, que qui remena les cireres, i té la paella pel mànec, és el president, a més, cal remarcar que el seu partit guanya amb majoria absoluta, sper tant sense necessitar cap suport polític. Per tant, davant d’aquest partit amb el resultat cantat, Oltra, intenta tornar les pilotes sense massa èxit. 

M’atreviria a afirmar, que la dinàmica repeteix sempre la mateixa estructura. Si el president vol aprovar quelcom, o pel contrari, no vol reformular la seva política. Té la potestat de decidir, tot i que amb una mica de resistència que van fer saltar espurnes de tant en tant.

De fet, si haguéssim de fer un campionat, la pròrroga del contracte de l’empresa Garden Rocamora – les brigades de jardineria i manteniment- pujaria al calaix de les medalles. Amb or assegurat. L’empresa Rocamora va guanyar un concurs públic de l’EMD fa quatre anys. Però a dia d’avui, la nova licitació ha caducat. La votació servia per decidir si es prorrogava el contracte dos mesos o per contra no ho feia. “Votarem en contra, no volem seguir més aquests procediments. Ens ha enganxat el toro, des de fa quatre anys sabem que el contracte s’acaba”, exclamava de forma indignada el portaveu d’ERC. 

A més, davant la proposta llançada pel govern, Oltra, va exposar les següents hipòtesis, en forma de ganivetades: “Les meves suposicions apunten que, d’una banda, d’aquí a dos mesos tornarem a fer una pròrroga, perquè ens enganxarà de nou la bèstia. D’altra banda, quan surti concurs públic guanyarà, altra vegada, l’empresa Rocamora, amiga i còmplice del president de l’EMD”. Les afirmacions van generar una tensió que es podia tallar des de darrere l’ordinador. Ramon Andreu, decebut amb els supòsits, va voler aclarir: “Rocamora té dret a presentar-se, encara que siguin amics meus. Nosaltres seguim un protocol estricte a la legalitat a l’hora de seleccionar les empreses guanyadores”. Les espurnes van durar gairebé trenta minuts, fins que les mans aixecades dels representants de Gent per Bellaterra (a favor de la demora) esdevenen un gerro d’aigua freda per poder apagar el foc.

La flama s’encén de nou amb el que seria la medalla de plata del campionat: l’estudi urbanístic. Un tema que ha generat ressò als últims mesos. L’estudi l’esperen amb candeletes tant des de la Unió de Veïns com molts bellaterrencs i bellaterrenques. Tot i això, el govern decideix que únicament s’exposarà una part. Des de l’oposició demanen que sigui públic, però per majoria, es decideix que la part de les expropiacions (privades) no s’exposarien: “és una hipòtesi, no és segur. No cal fer-ho públic. A mi no m’agradaria veure que el meu terreny podria expropiar-se”, manifesta Andreu.  Una pilota que intenten pivotar entre Macarulla, Oltra i Andreu, però de nou la jugada finalitza amb el què proposa el govern (votat per la majoria).

Finalment, en medalla de bronze, encara amb molta rellevància, es posiciona el tema de la millora de transparència política. Un fet que sempre han perseguit des de l’oposició. Es van coure nervis quan es tocava aquest afer. L’oposició reitera que caldrien fer públiques les despeses, els pressupostos de govern, els actes del ple, entre altres, en el portal de transparència de l’EMD. Demanen més facilitat per aconseguir informació, ja que, si no, l’entitat es podria convertir en una bombolla opaca i  insonoritzada. Les demandes es van articular a partir d’una moció no aprovada: “Millora de la transparència econòmica i pressupostària i per la informació a la ciutadania sobre despesa de manteniment de l’espai públic”; presentada conjuntament entre ERC i Convergent’s. Tot i lel vot en contra del govern, l‘EMD es compromet a actualitzar el portal de transparència de la seva web oficial.

Tot plegat, un espectacle entre govern i oposició. Però, si deixem les ironies darrere el teló, la funció hauria d’acabar, sense aplaudiments. Cal posar els punts sobre les is per arribar a acords compromesos, ja que serà l’única via per aconseguir millorar el poble de Bellaterra amb la màxima rigorositat política.