Fem Riure, Fem Futur”, és un projecte social que intenta reduir l’estrès posttraumàtic de la infància vulnerable en el context de la crisi de refugiats. Pallassos sense Fronteres i la Universitat Autònoma de Barcelona, concretament la Unitat de Crisis de Barcelona, uneixen esforços per millorar la situació emocional i psicològica de la infància que pateix estrès posttraumàtic sever a Líban, a la regió del Pròxim Orient, i a Colòmbia, a Sud Amèrica. L’objectiu és atendre a infants que han viscut situacions de guerra, violència i altres adversitats.

El projecte es basa en la combinació de la teràpia coneguda com a  Teaching Recovery Technics (TRTs) i la comicitat dels pallassos. En aquest sentit, els infants rebran espectacles de circ a les seves respectives escoles i, pocs dies després, duran a terme un acompanyament psicològic amb els mestres, els quals hauran rebut prèviament una formació en TRTs per part dels professionals de la UTCCB.

Fem Riure, Fem Futur

El projecte per nom “Fem Riure, Fem Futur”, ja que es considera de vital importància atendre la salut emocional dels nens i nenes que han viscut una situació traumàtica per tal de poder garantir l’aprenentatge escolar i, per tant, assegurar un futur millor.

Vall de Bekka, Líban

Al Líban, les activitats es duran a terme a les escoles de la zona de la Vall de la Bekaa, a l’est del país, molt a prop de la frontera amb Síria. En aquest territori hi viu un gran nombre de persones refugiades que van fugir de la guerra i que ara viuen en una situació d’extrema vulnerabilitat, sense molts dels drets bàsics garantits.

Per últim, les sessions es duran a terme del 22 de gener al 20 de febrer a les escoles que coordina la contrapart local, Kayany Foundation. A més, es preveu que la mateixa iniciativa conjunta a Líban es repeteixi dues vegades més; a la primavera i a la tardor de 2022.

Quibdó, Colòmbia

Colòmbia, les accions es duran a terme al municipi de Quibdó. Històricament, el departament del Chocó ha estat un dels més afectats pel conflicte armat i la desigualtat social, amb una forta presència de paramilitars i grups armats. A més, en els darrers anys, s’hi ha afegit l’arribada de refugiats de Veneçuela i, darrerament, l’afectació de la pandèmia.

El suport emocional es durà a terme entre finals de gener i mitjans de març a les escoles que coordina la contrapart local, ACNUR-Colòmbia (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats). Es preveu que la mateixa iniciativa conjunta a Colòmbia es repeteixi dues vegades més; a la primavera i a la tardor de 2022.

Entre els col·laboradors del projecte “fem riure, fem futur”, es troben l’Ajuntament de Barcelona, el  Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i Fundació Nous Cims.

FOTO: Actuació de PSF a un camp de refugiats de la Vall de la Bekaa, al Líban, al gener de 2020 | Àlex Carmona.