“Has d’escollir”, “és el teu futur”, “encara no ho saps?”. Aquestes són algunes frases i interrogants que ressonen en la ment dels adolescents, però que encara no troben resposta. Tot i això, el món laboral els empeny perquè prenguin. Un estudi impulsat per la UAB plasma aquesta incertesa.El resultat mostra que més de la meitat de les eleccions vocacionals explícites dels adolescents a l’hora de triar estudis no coincideixen amb les seves preferències implícites.  

L’anàlisi ha estat articulada per investigadors els quals han desenvolupat un conjunt d’eines informàtiques que han fet servir 300 estudiants de 4t d’ESO de l’àrea de Barcelona. En un 35% dels casos, cap de les eleccions explícites va coincidir amb els interessos implícits.

Concretament, l’estudi publicat a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, els investigadors Ramon Cladellas i Antoni Castelló, del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

“Molts dels tests o qüestionaris que es fan servir per a l’orientació vocacional són molt evidents en el seu objectiu de triar un treball o una carrera i això, conscientment o no, pot animar els joves a ometre les seves veritables preferències -de les quals poden tenir poca consciència- i a ajustar la seva resposta a allò que és presumiblement desitjable o socialment ben valorat”, explica Ramon Cladellas. 

L’estudi coincideix en la jornada de portes obertes en la UAB, on els alumnes de secundària i batxillerat visiten la Universitat perquè, posteriorment, es pugui fer la tria del futur.