La Guerra Civil i el franquisme al centre. A través d’històries personals i familiars, 12 sabadellencs explicaran aquest dijous 17 de febrer, experiències viscudes relacionades amb la guerra. La trobada està emmarcada en “l‘Audiència Memorial“, amb el suport de la diputació de Barcelona; es durà a terme a les 18.30h, a l’Auditori Pere Quart de Sabadell. El seu principal objectiu és pretendre ser una reparació simbòlica i un reconeixement institucional a totes les persones afectades i així poder fer memòria, contribuir al coneixement dels fets i posar-los en valor.

La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, va assegurar en roda de premsa que aquests dotze testimonis representen experiències que han estat silenciades institucionalment i socialment durant molt de temps i també en l’àmbit de la mateixa família: “L’audiència ens ajuda a trencar el silenci, a fer memòria i que altres persones comparteixin les seves vivències”.

Es crearà un espai que faciliti l’escolta de les persones afectades pels fets violents, ja sigui la participació directa a la guerra, l’exili o deportació, i la venjança i altres repressions a la rereguarda. L’acte, que estarà conduït per professionals en la mediació de conflictes, comptarà amb la presència de la diputada de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor; l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; i la tinenta d’alcaldessa de Sabadell, Marta Morell; així com també amb l’historiador local Esteve Deu.

Programa de Memòria democràtica de la Diputació de Barcelona

L’objectiu d’aquest programa, creat el mes d’octubre de 2020, és dissenyar i implementar un àmbit específic de cooperació, d’assessorament i de prestació de serveis i suport tècnic i econòmic en matèria de Memòria democràtica, adreçat als ens locals de la demarcació, en resposta a la seva creixent activitat, específica i singular en aquesta matèria, constatada en els darrers anys.