El mes de desembre del 2021 i arrel del titular que ens deixava l’entrevista a l’exvocal del govern bellaterrenc, Chus Cornellana, us preguntàvem si vosaltres, igual que ella, crèieu que allò necessari per Bellaterra era un canvi de presidència a l’EMD.

Llavors feia pocs dies que l’exvocal i número 1 de la llista de Gent per Bellaterra, havia presentat la seva renúncia per “desavinences conceptuals” amb el president de l’EMD, Ramon Andreu. Aprofitant aquesta qüestió d’actualitat us preguntàvem si vosaltres també compartíeu la seva opinió o, per contra, pensàveu que s’equivocava. A més, també us preguntàvem si crèieu que havíem millorat tenint una EMD (Entitat Municipal Descentralitzada) i quin perfil hauria de tenir, segons vosaltres, un hipotètic president o presidenta de l’EMD.

Entre les respostes vàreu participar 151 persones i destaquen dues respostes per sobre de tot: el “” rotund al canvi de president de l’EMD i el “no” – també bastant rotund – a haver notat canvis substancials a Bellaterra, des que vam adquirir l’estatus d’EMD ara farà 12 anys.

Pel que fa a compartir les opinions de l’exvocal, els resultats ja van ser més igualats. Hi ha qui opinava el mateix que ella – que l’EMD és massa presidencialista i que a l’actual president li falta esforç i interès -, però també hi ha qui no ho sabia, o qui no ho pensava. Respecte a la pregunta del “millor perfil de president”, 84 vots van apuntar cap un canvi de president “per diferents motius”.

30 comentaris dels veïns

Finalment l’enquesta també va ser bastant nodrida en l’apartat de comentaris, recollint un total de 30 opinions, crítiques o propostes de millora. Entre els més destacats, per exemple, es va fer referència a l’acomodament, desinterès o fins i tot “falta d’escolta o desconeixement total del que passa al veïnat” per part del seu màxim representant.

Altres afirmaven que directament el que cal és un canvi de grup polític, apuntant que l’actual partit a govern, Gent per Bellaterra, és un projecte “esgotat” i que calia donar pas a un altre grup (amb representació municipal o no). En tercer lloc, altres posaven com exemple la manca de neteja o mal estat dels cables, faroles o carrers, que no han millorat prou en tots aquests anys. Mentrestant, altres consideraven el canvi com “urgent” davant de les “mentides” o el “fum” que es prometien poc abans de cada cicle electoral.

“S’ha de limitar el mandat en 8 anys, en cap cas es pot tenir una majoria absoluta durant 12 anys seguits”, afirmava un veí o una veïna. “Cal una persona que sigui bona gestora, de bon tracte amb tothom i humil amb l’Ajuntament”, recollíem també. O “el problema de fons és que qui no hauria de governar és Gent per Bellaterra”, escrivia un participant.

Per acabar, un veí del Turó de Sant Pau suggeria fer un referèndum en aquest barri dins de Bellaterra, per decidir “si volen seguir amb l’EMD o bé tornar amb l’Ajuntament de Cerdanyola“. “En democràcia els òrgans presidencialistes són molt perillosos, especialment si qui presideix no té capacitats d’escoltar”, escrivia un altre.

Altres propostes van anar en relació als infants, adolescents i al servei de recollida d’escombraries. “Durant tots aquests anys no s’ha estat capaç de fer xarxa en la comunitat, hi ha hagut un total desinterès i desconeixement del que passa al veïnat, inclús en la major pandèmia de la història recent, total desconsideració per la gent gran o amb dificultats de moviment, falta total de transparència en les despeses, poc treball en equip i… en fi, podria seguir” etzibava un altre.

A continuació podeu veure el recull de les respostes recollides durant al llarg d’un mes: