Són moltes les ciutats que han donat suport a Ucraïna, a través de diverses concentracions davant dels Ajuntaments, sota el lema ‘No a la Guerra’, la majoria d’elles protagonitzades per persones ucraïneses o veïns implicats que rebutgen l’actual situació.

Cerdanyola, Sabadell i Sant Cugat són les principals ciutats al voltant de Bellaterra on s’han fet concentracions en contra de l’ofensiva russa. Totes elles es tracten de mobilitzacions que des de la Generalitat també han volgut potenciar com a acte de condemna a l’agressivitat del president rus Vladímir Putin.

Aquest dimarts dia 1 de març es van concentrar diferents centenars de persones davant l’Ajuntament de Cerdanyola – tal com relata el TOT Cerdanyola – per demanar la pau a Ucraïna i el cessament de la invasió russa. Dos ucraïnesos veïns van ser la veu cantant de la concentració. Es tracta de l’Anastasiya Shpakovska i el Yurii Stusiak qui van llegir el manifest del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya que demana una urgent desescalada del conflicte, la desmilitarització de la zona i l’aposta pel diàleg enfocat a la construcció de pau.

Concentració en rebuig de la invasió de Rússia a Ucraïna. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

D’altra banda, a Sabadell hi van assistir unes 250 persones, segons afirma l’iSabadell. Un cop acabat l’acte institucional, part de la comunitat ucraïnesa resident a la ciutat ha aprofitat per explicar com Occident pot ajudar-los a sortir d’aquesta guerra i quins mecanismes es poden exercir com ajut.

Un dels manifestants. Foto: David Chao

Pel que fa a Sant Cugat, la concentració es va avançar a la resta, i es va celebrar el passat 28 de febrer, en la mateixa línia que a les altres ciutats vallesanes; segons la Policia Local de la ciutat, hi van assistir unes 250 persones. A més de la mobilització, els santcugatencs van organitzar-se per aportar material amb la finalitat d’ajut per al país d’Ucraïna. De fet, una llarga cua de santcugatencs omplia la plaça de la Vila per portar roba, medicaments, mantes i menjar al poble afectat per a la invasió russa. L’Ajuntament s’ha adherit al manifest de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques que condemna “l’atac militar injustificat a Ucraïna”

Manifestants contra la guerra a Ucraïna. FOTO: Lali Puig

Finalment, en referència a Sant Quirze del Vallès encara no s’ha dut a terme cap concentració, però hi ha una convocatòria per aquest vespre, dia 3 de març, sota el “No a la guerra. A favor de la pau”, a les 19 hores a la plaça de la Vila. L’Ajuntament ha fet una crida a la ciutadania per tal que participi en l’acte de rebuig a la guerra a Ucraïna.

Cada vegada són més les ciutats del voltant que se sumen a les mobilitzacions, totes elles en la mateixa línia: “No a la Guerra, Sí a la Pau”.