Els Jocs Florals, la literatura i la cultura reviuran aquest any 2022 a Bellaterra. El concurs literari va estar actiu des de 1948 fins al 1963 a Bellaterra i enguany es recuperaran, després de 60 anys de silenci, de la mà de la Unió de Veïns i alguns veïns implicats en motiu del 75è aniversari de l’entitat. Es tractarà dels 17ens Jocs Florals que se celebren i, amb tot, el tradicional concurs vol donar a Bellaterra vida cultural, fer-ne una festa poètica i estimular la creació literària, a més d’homenatjar els seus pioners.

Per aquest motiu, la Unió de Veïns de Bellaterra, el Club Bellaterra i Bellaterra Diari convidem a tots els veïns i veïnes a concórrer als dissetens Jocs Florals de Bellaterra 2022. Tothom qui vulgui podrà presentar un poema de lliure extensió, sempre originals, que es podran lliurar fins al 15 d’abril del 2022 a la seu de BellaterraDiari (plaça del Pi de Bellaterra, núm. 3, local 1) o bé per correu a l’adreça bellaterra@jocsflorals.net, en document PDF. L’acte de lliurament del premi tindrà lloc a la plaça Maragall l’1 de maig del 2022, diada de la celebració dels 75 anys de l’entitat Unió de Veïns de Bellaterra. A l’assumpte del correu o a l’exterior del sobre caldrà indicar a quin premi s’opta: Flor Natural (millor composició), Englantina (millor poema de tema bellaterrenc), Viola (millor poema infantil o juvenil) o el guardó extraordinari Premi Francesc Garriga (en record del nostre poeta bellaterrenc).

Inscripció dels guanyadors a la placa dels “Poetes de Bellaterra”

Pels premis Flor Natural, Englantina i Viola només es podrà presentar un sol poema per autor o autora. Pel Premi Francesc Garriga es presentarà un plec de 10 poemes.

El guardó serà un diploma, una insígnia i la inscripció del nom dels guanyadors a la placa de “Poetes de Bellaterra” situada en un lloc a escollir. Els 3 poemes guanyadors es publicaran a BellaterraDiari. Tots els poemes presentats juntament amb el plec de poemes del Premi Francesc Garriga s’imprimiran en un opuscle que es regalarà a tots els veïns i veïnes que hi estiguin interessats. A més, els treballs presentats passaran a formar part de l‘Arxiu Històric de Bellaterra (AHB).

En aquesta edició, actuaran com a mantenidors les persones següents: Àurea Galzeran (Escola El Til·ler), Ignasi Roda (poeta, dramaturg), Joaquim Sala Sanahuja (poeta, professor de la UAB), Joan Manuel Tresserras (escriptor i professor de la UAB), Santiago Vila-Puig (cronista de Bellaterra) i Quim Vidal (Escola Ramon Fuster).

Com participar?

Cal presentar el poema o el plec de poemes pel Premi Francesc Garriga a l’adreça electrònica bellaterra@jocsflorals.net en document adjunt en format pdf. En l'”assumpte” cal posar el premi al qual opta, Flor Natural, Englantina, Viola o Premi Francesc Garriga. També s’ha d’adjuntar un pdf amb les dades de l’autor/autora: nom i cognoms, edat en el cas que opti a la Viola, adreça postal, mòbil o telèfon i correu electrònic. El termini de presentació s’ha ampliat fins el 15 d’abril de 2022 a les 24h.

Breu història dels Jocs Florals

El 1393 Jaume I el Conqueridor va instaurar els Jocs Florals a Barcelona, recollint el certamen que es feia a la cort de Tolosa de Llenguadoc. Aquells jocs es van celebrar fins a finals del s. XV. El 1859 Antoni Bofarull i Víctor Balaguer recuperen la festa per a Barcelona, que s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies. La Guerra Civil va suposar l’exili dels Jocs Florals, però des del 1941 fins al 1977 es celebraren a diferents ciutats de tot el món. El 1978 Barcelona recupera els Jocs Forals.

Els primers Jocs Florals s’inspiraren en les festes que els romans feien en honor a la Deessa Flora, que governava sobre totes les flors del camp i del jardí, poders atorgats, segons la llegenda que narra el poeta Ovidi, pel seu espòs el Déu dels vents, Zèfir. D’aquí que el guardó principal fos la Flor Natural. Pel que fa als altres guardons, l’Englantina d’or honora la millor poesia de tema patriòtic i històric de Catalunya, i la Viola d’argent honora la composició d’un poema de tema moral. Actualment, aquestes distincions no existeixen o bé s’han transformat en primer, segon i tercer premi, i fins i tot s’han afegit més premis per tal que la festa poètica abasti diferents parcel·les de la creació literària.

Els primers Jocs Florals s’inspiraren en les festes que els romans feien en honor a la Deessa Flora, que governava sobre totes les flors del camp i del jardí, poders atorgats, segons la llegenda que narra el poeta Ovidi, pel seu espòs el Déu dels vents, Zèfir. D’aquí que el guardó principal fos la Flor Natural. Pel que fa als altres guardons, l’Englantina d’or honora la millor poesia de tema patriòtic i històric de Catalunya, i la Viola d’argent honora la composició d’un poema de tema moral. Actualment, aquestes distincions no existeixen o bé s’han transformat en primer, segon i tercer premi, i fins i tot s’han afegit més premis per tal que la festa poètica abasti diferents parcel·les de la creació literària.

FOTO PORTADA: Diploma dels 5ens Jocs Florals de Bellaterra l’any 1952